BEST PÅ TEMPERATUR OG NEDBØR:  Dette varselet for kommende lørdag presenterte Yr og statsmeteorolog Siri Wiberg Horjen på NRK i går kveld. Yr vinner den store værvarslingstesten mot Storm med 2-1. Foto: NRK.
BEST PÅ TEMPERATUR OG NEDBØR: Dette varselet for kommende lørdag presenterte Yr og statsmeteorolog Siri Wiberg Horjen på NRK i går kveld. Yr vinner den store værvarslingstesten mot Storm med 2-1. Foto: NRK.Vis mer

Desta Marie og Storm best på sol og skyer

Men Siri og Yr vinner den store værtesten. Her er byen der begge bommer mest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvem har de beste værvarslene - den gamle kjempen Meteorologisk institutt i Oslo eller «oppkomlingen» Storm Geo i Bergen ?

Det spørs om du er mest opptatt av temperatur, sol eller nedbør.

Svaret er klarest når det gjelder temperatur. Meteorologisk og deres værbaby Yr er klart best.

Hvis du er mest interessert i om sola bryter gjennom skydekket i morgen eller i løpet av de tre første dagene: Storm er litt bedre.

Og hvis nedbør og paraply, gummistøvler eller sommersko betyr mest: Yr er litt bedre.

Altså: Yr - Storm 2-1.

Hver dag et helt år Dette er resultatet av den mest omfattende sammenligningen som er gjort mellom de de to nasjonale værvarslerne.

TV 2 hjelper deg har sjekket 32 850 værvarsler gjennom samtlige dager et helt år - fra 1. april 2012 til 31. mars 2013 - i Tromsø, Trondheim, Bergen, Kristiansand og Oslo.

Mange av svarene i forbrukertesten kommer på TV 2-programmet i kveld.

- Vi ønsket opprinnelig å ha med steder i innlandet også. Problemet er at værobservasjonene gjøres litt ulikt rundt om i landet og at det var vanskelig å finne steder som var sammenlignbare.

- Derfor står vi igjen med disse fem byene der målingene er helt like, sier reporter Erik Molland, som har hatt ansvaret for den store værtesten i TV 2 hjelper deg.

Temperatur vanskeligst Testen viser at de to selskapene er nesten like gode på å varsle både nedbør og skydekke tre dager fram i tid som for dagen etter. Men temperaturene spriker mer jo lenger fram de blir varslet.

- Forklaringene sett fra en legmanns ståsted er at de legger mindre ressurser i to- og tre døgns temperaturvarsler enn hva gradestokken vil vise dagen, sier TV2 hjelper deg-reporteren til Dagbladet.

Tallknusingen av sammenhengende værvarsler i 365 dager avdekker også geografiske forskjeller.

Sikrest i Bergen
• Begge selskaper treffer mest med sine varsler i Bergen.

• Begge bommer mest i Trondheim.

• Forskjellen mellom de to på gode værtreff er tydeligst i Tromsø og Oslo. I begge byer er Storm bedre enn landsgjennomsnittet på sol og skydekke, mens Yr er enda tydeligere bedre på temperatur og nedbør.

Her kan du selv sjekke hvem som treffer best på ettermiddagen i dag torsdag i landets mest uforutsigbare værby Trondheim:

Yr: + 6 grader, regnbyger med gløtt av sol, fra 0,1 til 1,8 mm nedbør, frisk bris, 9 sekundmeter.

Storm: maksimum + 12 grader, minimum +3 på døgnbasis, skyer, ikke nedbør, mellom 5 og 9 sekundmeter vind.

Og her kan du sjekke langtidsvarselet for Norges mest uforutsigbare værby på Storm mot Yr.

Venter på våren Når det gjelder etterlengtede værtemperaturer, er begge varslene foreløpig avventende.

Får Yr rett, kan folk i hovedstaden glede seg over stigende temperaturer neste uke - på det meste opp mot 16 grader.

For byer som Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø ser det ut til at gradestokken skal kjempe hardt for å komme over 10 plussgrader.

 BEST PÅ SOL:  Og her kan du sjekke lørdagsvarslet som Storm og Desta Marie Beeder presenterte på TV 2 i går kveld - mot Yr og Siri Wiberg Horjen (bildet over). Foto: TV 2.
BEST PÅ SOL: Og her kan du sjekke lørdagsvarslet som Storm og Desta Marie Beeder presenterte på TV 2 i går kveld - mot Yr og Siri Wiberg Horjen (bildet over). Foto: TV 2. Vis mer