<strong>LUFTSLOTT?:</strong> Det kanadiske selskapet Thoth Technology har fått godkjent et patent på et 20 kilometer høyt tårn som skal kunne frakte astronauter og last opp i stratosfæren ved hjelp av en gigantisk heis. Men forskere lar seg ikke overbevise. Illustrasjon: Thoth/REX Shutterstock
LUFTSLOTT?: Det kanadiske selskapet Thoth Technology har fått godkjent et patent på et 20 kilometer høyt tårn som skal kunne frakte astronauter og last opp i stratosfæren ved hjelp av en gigantisk heis. Men forskere lar seg ikke overbevise. Illustrasjon: Thoth/REX Shutterstock Vis mer

Det 20 000 meter høye romtårnet driver forskere til vanvidd

Spør seg hvordan i all verden tårnet skal holde seg oppreist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidligere denne uka gikk nyheten om patentet på et 20 000 meter høyt romtårn verden rundt.

Det kanadiske selskapet Thoth Technology hadde fått godkjent et patent på et 20 kilometer høyt tårn som skal kunne frakte astronauter og last opp i stratosfæren ved hjelp av en gigantisk heis.

Nå drives flere forskere til vanvidd over planene, og mener det hele er et luftslott.

- Dette er et digert og tjukt tårn, og det er under trykk. Tegningene viser ikke noen kabler, og tårnet er tilsynelatende ikke vindgjennomtrengelig. Dette betyr at dreiemomentet vil være enormt. Det er bare ikke forklart hvordan tårnet faktisk skal holde seg oppreist, sier Andrew J. Lockley til Tech Insider.

- Et stort problem
Lockley er moderator for et populært forum for geo-ingeniører, og trekker også fram de enorme problemene knyttet til vind, regn og snø som kontinuerlig vil påvirke bygningsmassen.

Lockley får støtte av professor II ved Imperial College i London, Adrian Tuck.

<strong>HEIS TIL TOPPEN:</strong> Thoth Technology skriver i patenten at heisen enten vil gå opp i tårnets kjerne, eller langs eksteriøret i en spiral. Hver heisvogn skal være i stand til å holde 10 tonn last. Illustrasjon: Thoth/REX Shutterstock
HEIS TIL TOPPEN: Thoth Technology skriver i patenten at heisen enten vil gå opp i tårnets kjerne, eller langs eksteriøret i en spiral. Hver heisvogn skal være i stand til å holde 10 tonn last. Illustrasjon: Thoth/REX Shutterstock Vis mer

- Torden og isdannelse vil være et stort problem. Det å bygge et tårn som vil håndtere vindkast og turbulens skapt av den intertropiske konvergenssonen (ITCZ), vil være svært problematisk, sier Tuck ifølge Tech insider.

Oppblåsbart fundament De store utfordrende er adressert i patentet til Thoth Technology, uten at det gås nevneverdig i dybden.

I patentet blir det forklart at tårnet vil bestå av oppblåsbare segmenter og avanserte tannhjul-systemer for å korrigere for de voldsomme vindstyrkene som herjer i slike høyder.

Patentet forteller også at heisen enten vil gå opp i tårnets kjerne, eller langs eksteriøret i en spiral. Hver heisvogn skal være i stand til å holde 10 tonn last.

Ikke beroliget Men heller ikke dette ser ut til å betrygge forskermiljøene.

Ingeniør ved Universitetet i Cambridge, Hugh Hunt, påpeker et fundamentalt problem ved de oppblåsbare elementene.

- De vil bli utsatt for akkurat de samme forholdene og vil kunne bli brutt overende som alle andre vanlige tårn, sier Hunt.

Om tårnet noen gang vil bli realisert, er med andre ord fortsatt et høyst åpent spørsmål. Det er heller ikke første gang ideen om en «rom-heis» er blitt lansert.

Kom med idé i 1895 Første gang ideen ble lagt på bordet, var i 1895, da den russiske vitenskapsmannen Konstantin Tsiolkovsky lekte med tanken på å lage et frittstående tårn.

Forfatter Arthur C. Clarke har også beskrevet konseptet i sin roman «The Fountains of Paradise». Denne skulle være i stand til å transportere last og materialer direkte opp til satellittene.

Det har til og med vært leflet med tanken på å trekke en kabel mellom jorden og månen for slik å enklere kunne transportere både mennesker og materialer ut i rommet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer