SLIPPER Å VITNE: Statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
SLIPPER Å VITNE: Statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.Vis mer

Det 65. vitnet

Det mangler et vitne i Øygard-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag starter rettssaken i Sør-Gudbrandsdal tingrett. Ordfører i Vågå, Rune Øygard, står tiltalt for seksuell omgang med et barn gjennom flere år.

Tiltalen er alvorlig. Det er uvanlig store ressurser satt av til saken. Den vil gå over hele fire uker, og 64 navn står på vitnelista. Det mangler likevel ett navn. Statsminister Jens Stoltenberg. Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal ønsket at han skulle avhøres og stille som vitne, men fikk ikke medhold. Det burde hun ha fått. For det første fordi over halvparten av vitnene tilhører forsvarets side. For det andre fordi Stoltenberg kan sitte på relevant informasjon.  

Jens Stoltenberg er en del av Rune Øygards store nettverk. De har kjent hverandre siden de var unge. Den populære Ap-ordføreren har sittet i 16 år, og har vært brukt av Stoltenberg som foregangsfigur. De to har møtt hverandre flere ganger. Ifølge Braathen Hjortdal har Stoltenberg møtt Øygard sammen med jenta ved to anledninger. Den ene gangen var i en middag i statsministerboligen. Sist Øygard og Stoltenberg traff hverandre, var på Arne Brimis sted Vianvang, dagen før Øygard ble politianmeldt. Jenta var invitert, men nektet i siste liten å bli med. Hva ordføreren har sagt om jenta, om deres forhold, hvordan han har forklart hennes nærvær - og fravær - forblir ukjent.

Bare to personer var til stede da overgrepene skal ha skjedd. Ingen andre vet. Men opplysninger fra en som har møtt dem sammen, kan kaste lys over forholdet. Var det en relasjon mellom en «reservefar» og en «reservedatter», eller var det noe mistenkelig der?  

Bistandsadvokaten mener at Stoltenberg er et viktigere vitne enn mange av de andre. Statsadvokat Thorbjørn Klundseter og tingrettsdommer Torunn E. Kvisberg mener at Stoltenberg ikke kan si noe som ikke andre vitner kan si. De hevder at det å innkalle Stoltenberg vil bidra til å «vidløftiggjøre» saken unødig.

Begrunnelsen er svak. For det første vet man ikke hva Stoltenberg har å bidra med, fordi han ikke har vært avhørt. For det andre kan argumentet om at han ikke vet mer enn andre, også brukes andre veien. Det er ikke sikkert han vet noe mindre. Og som vitne skal ikke statsministeren behandles annerledes enn andre. Men det koker ned til at det er det som skjer. Redsel for at Stoltenbergs tilstedeværelse skal «vidløftiggjøre» saken holder ikke. Saken er allerede bredt dekket. 50 - 60 journalister fra riks- og lokalpresse er til stede i Lillehammer tingrett. Nettopp fordi saken er så alvorlig at den må løftes ut av skyggen.