- FEIL: Ann Turid Bugge forsvarte mannen som neste uke slipper ut etter endt soning på til sammen 30 år. Hun synes mannen er feil framstilt. Bildet er fra en annen sak i 2001. Foto: Ned Alley
- FEIL: Ann Turid Bugge forsvarte mannen som neste uke slipper ut etter endt soning på til sammen 30 år. Hun synes mannen er feil framstilt. Bildet er fra en annen sak i 2001. Foto: Ned AlleyVis mer

- Det å si at han er for farlig blir helt feil

Advokaten til mannen (58) som nå slipper ut uten prøveløslatelse eller ettervern.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ann Turid Bugge har forsvart den 58 år gamle mannen som neste uke slipper ut etter til sammen 30 år bak murene, hvor han har sonet for flere voldtekter og et drap.

Hun synes framstillingen av at han alltid har blitt vurdert som for farlig for prøveløslatelse, er feil.

- Han er eldre nå - Det er ikke sikkert han engang har søkt om prøveløslatelse. Det å si at han er «for farlig» blir helt feil, sier hun til Dagbladet.

- Man må huske på at han er eldre nå, og retten har funnet ut at det ikke er fare for gjentakelse. Det er mange som er farligere enn ham som er løslatt og aldri har begått et lovbrudd igjen, sier hun.

Det var Tønsbergs Blad som først omtalte saken.

58-åringen ble i 1994 dømt til lovens strengeste straff, 21 år, og fikk i tillegg ti års sikring som det het den gang. I 2002 ble straffeloven endret, og «sikring» har siden den gang het «forvaring».

Voldtatt og kvalt til døde Det var under en prøveløslatelse at han møtte en 52 år gammel kvinne på et utested. Ifølge dommen gikk de to sammen hjem - trolig fordi han hadde lovet å skaffe henne noen piller - men på veien voldtok han henne to ganger og kvalte henne til døde, ifølge dommen.

Fra før av var han dømt for tre voldtekter.

I etterkant av lovendringen ble saken vurdert på nytt, fordi man skulle se om mannen, som den gang var 39 år, skulle forvares i ytterligere år etter endt dom.

Dagbladet har lest kjennelsen fra 2004, hvor det kommer fram at mannen ikke lenger har «varige svekkede sjelsevner som følge av alkoholmisbrud», slik det ble vurdert da han ble dømt ti år tidligere. Han ble samtidig vurdert, av sin forsvarer, som arbeidssom og «en eksemplarisk fange».

- Aktor fikk ikke medhold i saken da sikring gjordes om til forvaring, fordi man så at det ikke var noen fare for gjentakelse. Derfor har han sonet en tidsbestemt straff, som sier at han ikke kan holdes en dag lenger enn hva han var dømt til. Han har sonet sin dom nå, sier Bugge til Dagbladet.

MANGE REGLER: Lavsikkerhets-fengselsøya Bastøy fungerer på den måte at de innsatte sakte, men sikkert skal forberedes til livet utenfor fengselet. 58-åringen har blitt sendt hit tre ganger, men har hver gang blitt sendt tilbake på grunn av regelbrudd. Flyfoto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
MANGE REGLER: Lavsikkerhets-fengselsøya Bastøy fungerer på den måte at de innsatte sakte, men sikkert skal forberedes til livet utenfor fengselet. 58-åringen har blitt sendt hit tre ganger, men har hver gang blitt sendt tilbake på grunn av regelbrudd. Flyfoto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

Det betyr at mannen slipper ut til uka.

- Herfra er det kommunens oppgave, og det vet de og er varslet om det i god tid, sier fengselsdirektøren i Ila fengsel, Knut Bjarkeid til Dagbladet.

- Vurdert opp og ned Kriminalomsorgen sa i går til Dagbladet at det var uheldig at man slipper ut fanger som aldri har vært prøveløslatt. Frp's Jan Arild Ellingsen mente det var risikosport.

Bugge er på ikke enig.

- Han er vurdert opp og ned og i mente, og dommen er rettskraftig. Tenk deg alle de som blir løslatt hver eneste dag. Man kan ikke låse alle inne for resten av livet, sier hun.

Noe av grunnen til at den nå 58 år gamle Horten-mannen aldri er blitt prøveløslatt er at det ikke har blitt vurdert som forsvarlig. Tre ganger er han overført til lavsikkerhetsfengselet Bastøy, men hver gang ble han sendt tilbake på grunn av brudd på fengselsøyas regler.

Advokat Bugge mener imidlertid, på generelt grunnlag, at mange ønsker seg tilbake etter å ha forsøkt å klare seg i lavsikkerhetsfengsler.

Hun vil ikke si om det er tilfelle i denne saken.

- Han har flere ganger vært ute på perm. Det er ikke alle som ønsker å prøveløslates, det er noe man må søke om. Det er mange som er på åpen soning som ønsker seg tilbake til lukket fengsel. Det har ikke med farligheten å gjøre, men det kan ha med miljø, behandling og noe så enkelt som at det handler om hvor man har vennene sine, sier Bugge.

Hun mener - til forskjell fra Kriminalomsorgen - at det er «absurd og feil» å si at det spiller noen rolle at mannen ikke tidligere er prøveløslatt.

- KAN IKKE HUSKE: Fengselsdirektøren ved Ila fengsel, Knut Bjarkeid, sier han knapt kan huske et lignende tilfelle. Nå er det ikke mer Kriminalomsorgen kan gjøre for mannen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
- KAN IKKE HUSKE: Fengselsdirektøren ved Ila fengsel, Knut Bjarkeid, sier han knapt kan huske et lignende tilfelle. Nå er det ikke mer Kriminalomsorgen kan gjøre for mannen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

- Han har gjort opp for seg og tatt straffen sin på 21 år. Han har hatt et sterkt ønske om å gjøre opp for seg, og det har han gjort, sier Bugge.

- Alvorlig for oss Dagbladet har snakket med fengselslederen ved Bastøy-fengselet, der den drapsdømte mannen var tre ganger. Han sier det er forholdsvis «enkle» regler som kan gjøre at fanger blir sendt tilbake til høysikkerhetsfengsler.

- Det kan være så mangt, at du for eksempel kommer for seint tilbake fra perm, ruser deg på perm eller på Bastøya, eller at du ikke opprettholder arbeidsplikten. At du har mobiltelefon her kan være nok, sier assisterende fengselsleder Tor Arne Bårnes til Dagbladet.

Han har taushetsplikt, og uttaler seg på generelt grunnlag.

- Det er ting som kanskje ikke er så alvorlige for andre - som å ta seg en øl - men som er regelbrudd her, sier han.

Han mener, som fengselsdirektøren på Ila, at det er synd at det hender innsatte soner hele dommen uten å bli prøveløslatt før den ordentlige løslatelsen.

- Enorm overgang - For de fleste som har sittet mange år i fengsel er overgangen til frihet enorm, og den blir vanskeligere og vanskeligere jo lenger man har sittet inne. Det er noe av de vi jobber mest med når det her, ønsker at overgangen skal være så enkel som mulig. Det er fryktelig vanskelig å skulle slippe ut og prøve å leve som oss andre. Noen har «aldri levd», eller levd i grenseland hele livet, sier Bårnes.

Etter at Tønsbergs Blad skrev om saken onsdag, og Dagbladet snakket med aktørene i saken, er det ingen endringer i saken. Mannen slipper ut neste uke.

Da står han på egne bein. Bolig er han allerede tildelt, men der stopper hjelpen - med mindre han ber om hjelp selv.

- Jeg har ingen andre opplysninger enn at det er en bolig kommunen bruker og som er tilpasset hans situasjon. Det er fagfolk som har funnet fram boligen. Vi driver ingen institusjon, så det er snakk om en helt vanlig bolig, sier rådmannen i Horten kommune, Ragnar Sundklakk torsdag formiddag.

- Vi søker å ha dialog med alle som skal komme til kommunen, og spesielt der det er utfordringer. Vi er på tilbudssiden og vil tilrettelegge, men er ikke slik at vi kan pålegge ham noe som helst. Han er en fri mann, sier rådmannen.

- Vi skal ta i mot og legge til rette for ham og gjøre at han kan lykkes.