- Det aller viktigste er trygghet og stabilitet fra foreldre. Da henger det ikke på greip at de blir splittet

Audun Lysbakken (Sv) krever politisk oppvask.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): SV-leder Audun Lysbakken mener saken om Daniella (1) som splittes fra familien sin - som blir sendt til hvert sitt land -vitner om store hull i norsk flyktningpolitikk. 

- Behandlingen av barna er hjerteskjærende. Det er et utslag av en tragisk side ved norsk flykningpolitikk, der man velger å sette hensynet til systemet foran hensynet til barna, sier Lysbakken.

I mars skrev Dagbladet at bare Daniella (1) får bli i Norge, der hun er født. (krever innlogging). Søsteren Teta (3) er også født i Norge, men må også ut, sammen med moren og faren, som fikk avslag på asylsøknaden og derfor skal sendes til henholdsvis Rwanda og Kongo. 

- Det er veldig vanskelig å forstå dette. At de ønsker å separere oss på denne måten er umenneskelig, sa tobarnspappa Augustin Karege.

- Henger ikke på greip Nå har barnefaren fått avslag på sin omgjøringsanmodning, selv om UNE slår fast at barnas beste og sterke menneskelige hensyn taler for at familien får bli i Norge.

Likevel konkluderer de med at Karege må ut av landet.

- Det er en vanvittig konklusjon. Det er hårreisende, sier Lysbakken til Dagbladet.

- Det må være mulig å unngå denne typen situasjoner. Det aller viktigste behovet er trygghet og stabilitet - og det får man av foreldrene sine. Da henger det ikke på greip at hele familien blir splittet. Det er en fryktelig konklusjon. 

UNE sier samtidig at jenta «gjerne kan bli med» moren, faren og storesøsteren sin til Rwanda. 

«At datteren har fått flyktningestatus i Norge, innebærer ikke at hun har plikt til å oppholde seg i Norge», skriver de.

- Håper de tar hensyn Selv mener Karege at han risikerer tortur og henrettelse dersom han blir sendt tilbake til Rwanda. 

- I denne saken er det gode grunner til at barna bør få bli - og da bør også foreldrene få bli i landet. En tommelfingerregel er at man ikke skal splitte familiene. Det er en dårlig løsning.  

Lysbakken sier han rystes over at slike saker dukker opp gang på gang. 

- Vi trenger en politisk oppvask. Hensynet til innvandringspolitikk går i dag foran hensynet til barna. Slik kan vi ikke ha det. Barnas beste må veie tyngst, familier må ikke splittes. 

<strong>TIL HVERT SITT STED:</strong> Jentenes mamma sendes til Kinshasa i Kongo sammen med Daniellas storesøster Teta (3). Faren sendes til Rwanda, Daniella (1) får bli igjen i Norge. Foto: Øystein Norum Monsen / Dagbladet
TIL HVERT SITT STED: Jentenes mamma sendes til Kinshasa i Kongo sammen med Daniellas storesøster Teta (3). Faren sendes til Rwanda, Daniella (1) får bli igjen i Norge. Foto: Øystein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Det er så galt som det kan bli. Dessverre har vi sett flere lignende saker den siste tida, der vi er villige til å legge barnas hensyn til side, sier Lysbakken.  

Han krever at regjeringen, Krf og Venstre går sammen for å sørge for at UD og UNE skal endre konklusjonen sin. 

- Jeg håper denne saken ender med at det tas hensyn til barna, ikke asylpolitikken. Det er noe fryktelig galt med systemet når vi opplever slike saker gang på gang, sier SV-lederen.

Ingen grov kriminalitet Advokat Victoria Holmen mener at UNE ikke kan legitimere et avslag i denne saken basert på at innvandringsregulerende hensyn må gå foran hensynet til barnas beste. 

Barnets beste skal være det primære hensyn i vurderingen av hvorvidt familien gis oppholdstillatelse i Norge, og det er kort og godt ingen mothensyn som taler for et annet resultat, hevder advokaten.

- Slike mothensyn kan bare ha legitimitet der en asylsøker for eksempel nekter å medvirke til å avklare sin identitet eller har begått grov kriminalitet i Norge. Men heller ikke i disse tilfellene er spørsmålet om å la mothensynet fortrenge barnets beste opplagt.

- Denne familien har verken overtrådt utlendingsloven eller straffeloven og har ellers opptrådt helt korrekt etter det regelverket vi har, sier Holmen til Dagbladet.

<strong>- HÅRREISENDE:</strong> SV-leder Audun Lysbakken forstår ikke UNEs konklusjon. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- HÅRREISENDE: SV-leder Audun Lysbakken forstår ikke UNEs konklusjon. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer