Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det amerikanske forsvaret punger ut for ny superdrone

«Naviator» kan både fly å svømme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den imponerende maskinen, som ferdes både til lands og til vanns, er det siste tilskuddet innen droneteknologi, og militære interessenter lot ikke vente på seg.

Forskerne bak droneprosjektet Naviator ved Rutgers University i USA fikk nemlig over fem millioner kroner fra det amerikanske forsvarsdepartementets avdeling for marineforskning i oktober.

Nå viser teamet bak hva støtten har gått til, og du kan se dronen i aksjon øverst i saken.

Vil bruke lydbølger
- Vi har vært heldige som har fått støtten. Dette er en prototype, og vi ønsker selvfølgelig å gjøre den kraftigere, raskere og mer effektiv under vann, men konseptet har ikke vært tilgjengelig før, sier professor Javier Diez i videoen.

Foreløpig er de avhengig av en tynn kabel for å styre maskinen, men på lang sikt ønsker de å bruke lydpulssignaler i stedet for radiobølger. Forskingslaget ser for seg utallige bruksområder og muligheter for amfibiedronen.

- Eksempelvis har vi sett for oss inspeksjoner av broer og ved miljøskadelige oljeutslipp. Naviator kan sendes ned under vann og beregne om det er nødvendig med vedlikeholdsarbeid, eller analysere omfanget av utslipp, fortsetter Diez.

Undervannsflåte av droner
Det amerikanske forsvaret ser derimot for seg andre bruksområder. Blant annet leting etter miner. I en pressemelding fra oktober skriver Rutgers University følgende:

- For militære operasjoner på havet kan for eksempel en flåte med droner stasjoneres under vann, og ved fiendtlig aktivitet stige raskt opp fra dypet for å skaffe et overblikk over posisjoner og aktivitet.

Tar sikte mot neste sommer
Professoren uttalte den gang at de håper på store fremskritt innen sommeren 2016.

- Da har vi planer om å vise fram et fartøy som kan svømme i saltvann og utføre kompleks manøvrering under vann. Samtidig håper vi å utstyre dronen med sensorer den amerikanske marinen ønsker, som kameraer og sonar.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media