(Dagbladet.no): Det amerikanske forsvarsdepartementet lanserer et forskningsprogram til 250 millioner dollar som tar sikte på å dyrke ny hud, ører, muskler og andre kroppsdeler.
Programmet er iverksatt for at krigsskadde amerikanske soldater skal få bedre muligheter til å bli helt friske, melder Reuters.
- Vi har hatt over 900 mennesker med forskjellig typer amputasjoner siden begynnelsen av konfliktene i Afghanistan og Irak, opplyste sjefen for forsvarsdepartementets helseavdeling Ward Casscells på en pressekonferanse i Pentagon torsdag.
Andre vanlige krigsskader er forbrenninger, skader på ryggmargen og tap av syn.
- Det er vår oppgave å få disse menneskene opp til et funksjonsnivå hvor de er reintegrert, i arbeid, i stand til å hjelpe familiene sine og fullstendige deltakere i samfunnet, sier Casscells.
Ambisiøse mål
Fire amerikanske universiteter deltar i forskningsarbeidet.
Det ambisiøse målet er at de innen fem år skal ha utviklet metoder for å reparere brannskader, gro sår uten at det blir skorper, rekonstruere fjes og rekonstruere eller gjenskape kroppsdeler.

Ifølge forskerne bak prosjektet er dette allerede utført på dyr. Kliniske forsøk på mennesker er imidlertid ikke startet ennå.
Generalløytnant Eric Schoomaker, som er hærenes sjef for kirurgi, håper at behandlingsmetodene kan hjelpe hardt skadde soldater innen få år.
40 operasjoner
Fremmøtt presse fikk høre om en amerikansk marinesoldat som har gjennomgått 40 operasjoner for en alvorlig forbrenning av hodet.
For øyeblikket finnes det ingen metoder for å gjenskape ørene og nesen hans.
Hvis forskningsprogrammet lykkes, håper man at man i framtiden skal kunne bruke stamceller fra soldaten til å dyrke fram nye celler. Disse cellene vil bli «malt» på modeller av soldatens ører og nese. I løpet av noen uker vil modellene vokse sammen med huden og forsvinne. Til slutt vil de kunne opereres på soldatene som funksjonelle ører og nese.
- Dette er starten på en ny generasjon forsking som vil redefinere Hæren og militærmedisin slik vi kjenner det i dag, mener Schoomaker.
