Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det amerikanske forsvaret vil dyrke neser og ører

Behandling med stamceller skal hjelpe krigsskadde soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det amerikanske forsvarsdepartementet lanserer et forskningsprogram til 250 millioner dollar som tar sikte på å dyrke ny hud, ører, muskler og andre kroppsdeler.

Programmet er iverksatt for at krigsskadde amerikanske soldater skal få bedre muligheter til å bli helt friske, melder Reuters.

- Vi har hatt over 900 mennesker med forskjellig typer amputasjoner siden begynnelsen av konfliktene i Afghanistan og Irak, opplyste sjefen for forsvarsdepartementets helseavdeling Ward Casscells på en pressekonferanse i Pentagon torsdag.

Andre vanlige krigsskader er forbrenninger, skader på ryggmargen og tap av syn.

- Det er vår oppgave å få disse menneskene opp til et funksjonsnivå hvor de er reintegrert, i arbeid, i stand til å hjelpe familiene sine og fullstendige deltakere i samfunnet, sier Casscells.

Ambisiøse mål

Fire amerikanske universiteter deltar i forskningsarbeidet.

Det ambisiøse målet er at de innen fem år skal ha utviklet metoder for å reparere brannskader, gro sår uten at det blir skorper, rekonstruere fjes og rekonstruere eller gjenskape kroppsdeler.

IRAK:  En amerikansk soldat såres under en skudveksling i Mosul i Irak. Soldaten ble ikke alvorlig skadd. Det blir imidlertid flere kolleger. Derfor vil et nytt forskingsprogram fokusere på å gjenskape kroppsdeler og vev. Foto: AP Photo/ Maya Alleruzzo
IRAK: En amerikansk soldat såres under en skudveksling i Mosul i Irak. Soldaten ble ikke alvorlig skadd. Det blir imidlertid flere kolleger. Derfor vil et nytt forskingsprogram fokusere på å gjenskape kroppsdeler og vev. Foto: AP Photo/ Maya Alleruzzo Vis mer

Ifølge forskerne bak prosjektet er dette allerede utført på dyr. Kliniske forsøk på mennesker er imidlertid ikke startet ennå.

Generalløytnant Eric Schoomaker, som er hærenes sjef for kirurgi, håper at behandlingsmetodene kan hjelpe hardt skadde soldater innen få år.

40 operasjoner 

Fremmøtt presse fikk høre om en amerikansk marinesoldat som har gjennomgått 40 operasjoner for en alvorlig forbrenning av hodet.

For øyeblikket finnes det ingen metoder for å gjenskape ørene og nesen hans.

Hvis forskningsprogrammet lykkes, håper man at man i framtiden skal kunne bruke stamceller fra soldaten til å dyrke fram nye celler. Disse cellene vil bli «malt» på modeller av soldatens ører og nese. I løpet av noen uker vil modellene vokse sammen med huden og forsvinne. Til slutt vil de kunne opereres på soldatene som funksjonelle ører og nese.

- Dette er starten på en ny generasjon forsking som vil redefinere Hæren og militærmedisin slik vi kjenner det i dag, mener Schoomaker.

image: Det amerikanske forsvaret vil dyrke neser og ører
STORE HÅP: Hærsjef for kirurgi, generalløytnant Eric Schoomaker, tror behandlignsmetodene kan hjelpe hardt skadde soldater innen få år.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media