Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krigen i Syria

Det amerikanske trekket som gjør Erdogan rasende

Lover nye angrep mot USAs allierte.

VISTE STYRKE: I går viste bilder amerikanske soldater som flyttet soldater i kurdiske områder. Maktdemonstrasjonen får Tyrkia til å se rødt. Foto: AP Photo via APTV/NTB Scanpix
VISTE STYRKE: I går viste bilder amerikanske soldater som flyttet soldater i kurdiske områder. Maktdemonstrasjonen får Tyrkia til å se rødt. Foto: AP Photo via APTV/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA og Tyrkia står offisielt sammen i kampen mot IS og president Bashar al-Assad. De kurdiske militsene i Syria er en helt annen sak.

Mens amerikanerne ser på dem som nyttige forbundsfeller, regner Tyrkia organisasjonen Syrias Demokratiske Styrker(SDF), samt forbundsfellen Folkets beskyttelsesenheter (YPG) som terrorister.

Derfor reagerte den tyrkiske regjeringen sterkt da supermakten i helga flyttet tropper gjennom det nordlige Syria.

Sint Erdogan

Associated Press skriver at amerikanske styrker kjørte side om side med YPG-soldater. Dette mens både USAs og militsens flagg vaiet i vinden.

Operasjonen tolkes som et forsøk på å unngå at tyrkiske og kurdiske styrker angriper hverandre, ifølge NTB.

- Dessverre er vi veldig bedrøvet over å se det amerikanske flagget sammen med terrororganisasjonen YPG i en kolonne, uttaler Recep Tayyip Erdogan om aksjonen, ifølge nyhetsbyrået.

BARN I SIKKERHET: Den syriske fotografen Abd Alkader Habak bestemte seg for å hjelpe skadde barn etter en bombe eksploderte like utenfor Aleppo i Syria. Video: CNN/Channel 4. Vis mer

Lover nye angrep

Al-Jazeera skriver at den tyrkiske presidenten også antydet nye angrep mot de kurdiske militsene.

- Vi vet veldig godt hva vi skal gjøre når tiden er inne, sa Erdogan under en forretningskonferanse i Istanbul

Der lovet han skulle forsøke å overbevise USAs president, Donald Trump, om å slutte å samarbeide med de kurdiske grupperingene.

De to skal etter planen møtes den 16. mai.

- Vare amerikanske venner må ikke samarbeide med terrororganisasjoner, sa Erdogan og viste til forbindelsen Tyrkia mener YPG har til PKK.

Støtter kurderne

PKK er regnet som en terrorgruppe av EU og USA selv.

På tross av innvendingene fra tyrkisk hold, har supermakten i lengre tid støttet de kurdiske militsene fra lufta.

Derfor er USA lite begeistret for angrepene Tyrkia har rettet mot kurderne.

- Dypt bekymret

Tidligere denne uka uttalte Mark Toner, talsmann for USAs utenriksdepartement, følgende:

- Luftangrepene Tyrkia har rettet mot det nordlige Syria, samt det nordlige Irak, gjør oss dypt bekymret. Angrepene ble gjennomført uten å koordinere med USA eller den globale koalisjonen som ønsker å bekjempe IS.

- Vi har uttrykt denne bekymringen overfor Tyrkia, la Toner til, ifølge CNN.

- Vi blir tvunget til å fortsette vår offensiv. Vi kommer ikke til å si når det skjer, men de vet at det tyrkiske militæret kommer til å angripe, sier Erdogan.