Det angår oss

Jentenes framtidsdrømmer sprenges nå i fillebiter i Pakistans nordvestlige område.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spørsmålet noen kanskje stiller seg er om det angår oss. Svaret er ja. For pakistanere flest reagerer kraftig mot talibaniseringen av mer enn grenseområdene mot Afghanistan. Dette vet vi lite om fordi krigen mot terror så ofte handler om selvmordsbombere, våpen og soldater. Som angrepet på Kabul onsdag. Like ofte forveksler vi ekstreme islamister med det store flertallet hverdagsmuslimer. Det plager mange av våre landsmenn med røtter i Pakistan. Og nettopp derfor er det viktig å vite om de mange kvinner og menn som mandag samlet seg på et stort torg i storbyen Lahore i avsky mot ekstremistene som legger framtida til menneskene, og særlig jentene, i grus. Denne gangen i et området som kalles Swat.

Den naturskjønne dalen, som er blitt kalt Pakistans Sveits fordi den har høye fjell, grønne daler og glitrende elver, er blitt slagmarken til en mann i 30-åra som heter Maulana Fazlullah. Så langt har hans fotsoldater sprengt flere hundre skoler, hvorav de fleste er pikeskoler. Lik plasseres midt i gatene i landsbyene med det avhuggete hodet plassert på magen. Ingen skal være i tvil om skjebnen til dem som ikke følger ekstremistenes islamistiske påbud. Det være seg via FM-radioen de bruker eller via geværmunningen. En ukes opphold i Lahore og Punjab gjorde meg oppmerksom på at pakistanere flest er meget bekymret for det som skjer i hjemlandet deres for tida. De trenger vår støtte. For ekstremistene i nord eter seg sørover. Det sørger blant annet de amerikanske dronene som bomber pakistansk territorium for.

Den engelskspråklige tv-kanalen Dawn kunne i en dokumentar fortelle om vesle Amna fra Swat. Hennes drøm var å bli lege og hun var en flittig student. En dag var skolen hennes en steinhaug. Taliban hadde vært på besøk med sprengstoff. Amna leste videre hjemme, men til slutt måtte hele familien flykte. Nå bor hun i Karachis slumområde og legedrømmen er mest en drøm. I dagsavisa The News forteller Mohammad Imran om sin knuste framtid. Læreren med en master i historie måtte flykte fra Swat hvor han underviste i faget sitt. Heldigvis hadde han en bror som var sjåfør i Karachi som kunne huse ham mens han leter etter ny jobb. Mer enn 80 000 jenter har ikke lenger noen skole å gå til, og 8 000 lærere har mistet jobben.

The News advarte denne uka mot de travle «slakterne» i nord og den barbarisme de representerer. Og kvinnene har mest grunn til bekymring. Mulla Fazlullah ser ut til å ha aversjon mot skoler og særlig der det finnes jenter. Disse kunnskapsfiendene har for lengst gjort kvinneliv til et helvete på landsbygda i Afghanistan. Slaget er tapt i Swat og andre nordlige områder, skriver pessimistiske pakistanske aviser. Årsaken er at ekstremistene bare kontrollerte 25 prosent av området i Swat i 2007. Etter at hæren satte inn 20 000 soldater, har ekstremistene nå kontroll over 75 prosent av området. Det er ikke rart det tennes lys på et torg i Lahore.