Det åpne samfunn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Anna Lindh var en politiker av den typen vi vil ha. Hennes evne til å kombinere det nært kameratslige med de store verdensspørsmål gjorde henne til en av de skandinaviske demokratienes fremste representanter. Det var knyttet store forventninger til hennes framtid i Sverige, ikke minst i kjølvannet av den folkeavstemningen som skal finne sted søndag, og som har vekket så sterke motsetninger. Hennes ærlighet og humør, og vilje og evne til å utjevne motsetninger når de ikke bidrar konstruktivt til politikk, var blant hennes fremste karaktertrekk.
  • På mange måter var også Anna Lindh som Olof Palme større utenfor Sverige enn innenfor. Det skyldes selvsagt de politiske motsetningene man har i et demokrati. Utenfor Sverige representerte hun primært landet sitt. Anna Lindh symboliserte gjennom sitt politiske virke det skandinaviske demokratiet. Derfor er det så viktig at man etter drapet ikke lar seg diktere av volden. Slik sett er de svenske politiske ledernes svar riktig når de vil at folkeavstemningen søndag skal gå som planlagt.
  • Det ligger et åpenbart paradoks i det som skjer med demokratiet etter hvert som det utvides og styrkes: Jo nærmere politikerne kommer det folket som er deres oppdragsgiver, desto større er faren for anslag mot dem, både fra politiske motstandere og fra forrykte personer. I de fleste land i verden er derfor ledende politikere omgitt av strenge sikkerhetstiltak. En følge av det er imidlertid at politikerne blir atskilt fra velgerne. I Skandinavia har vi greid å holde på åpenheten og nærheten. Det er vårt stolte bidrag til demokratiet, og det er viktig at vi også kan holde på det i framtida. Men det er alle borgeres ansvar. «Jeg har fire millioner sikkerhetsvakter,» sa kong Olav.
  • Politikk handler i stor grad om tillit. Vi velger våre representanter fordi vi har tillit til dem, og de representerer oss fordi de har tillit til sine velgere. Et attentat mot en politiker skaper redsel, mistenksomhet og usikkerhet, og kravet om mer kontroll lyder fra ulike hold. Det er derfor positivt at ingen av de norske politikerne har falt for fristelsen til å utnytte mordet i Sverige i politisk sammenheng. De ønsker å bevare nærheten mellom dem og folket.