- Det arbeiderne sier er bare tull

Steinleggerbossen som jobbet hos Atle Brynestad er opprørt over Dagbladet-oppslag - men er fortsatt ikke momsregistrert.

- TULL OG TØYS: Sjefen til de polske arbeiderne som jobbet hos Atle Brynestad fnyser av arbeidernes uttalelser om lønn. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
- TULL OG TØYS: Sjefen til de polske arbeiderne som jobbet hos Atle Brynestad fnyser av arbeidernes uttalelser om lønn. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet avdekker i dag at den kjente forretningsmannen Atle Brynestad nylig kjøpte steinleggingstjenester av et selskap som ikke var momsregistrert, og der arbeiderne overfor Dagbladet hevdet å få betalt langt under tarifflønna. Brynestad mente han hadde undersøkt selskapet grundig, og sa at han handlet i god tro.

Irske Martin Christopher Cleary, som driver MC Steinlegging, er opprørt over Dagbladets oppslag. Polske arbeidere som jobbet for selskapet fortalte at de fikk en lønn som tilsvarte snaut 90 kroner i timen.

Arbeiderne fortalte Dagbladet at MC Steinlegging betaler dem 800 kroner for — minst — ni timers arbeid. Det betyr i så fall en timelønn på 88,8 kroner, langt under den lovbestemte tarifflønna på minst 156,60 kroner i timen.

Det betegner Cleary som tull og tøys.

- Er ikke pålitelige Han mener arbeiderne ikke er til å stole på når de uttaler seg om lønnsnivået.

- Jeg prøver å gjøre alt riktig, også blir jeg hengt ut i avisa, sier Cleary.

- Du kan ikke stole på de polske arbeiderne, de drikker alt for mye og er ikke pålitelige, sier den irske steinleggeren.

- Jeg har aldri utbetalt timelønn - jeg får en gitt sum for arbeidet, og kunne aldri betalt arbeiderne pr. time. Dette er svært ødeleggende for selskapet mitt, og det arbeiderne sier er bare tull.

Han insisterer først på at selskapet er momsregistert - selv om det ikke står i Brønnøysundregisteret, og Skatt Øst opplyser at det ikke stemmer - før han presiserer:

- Jeg trodde jeg ble momsregistrert idet jeg kontaktet en regnskapsfører.

- Er snart i orden Svein Storvik, regnskapsfører for MC Steinlegging, bekrefter at MC Steinlegging ikke var momsregistrert da Atle Brynestad kjøpte tjenester av selskapet. Regnskapsføreren hevder imidlertid at selskapet har sendt inn registreringspapirer.

- Det arbeiderne sier er bare tull

- Alt er sendt inn for registrering, om to uker kunne situasjonen vært annerledes, sier regnskapsføreren til Dagbladet.

Svein Storvik sier det er bra med fokus på momssnusk hos omreisende steinleggere, men hevder at akkurat MC Steinlegging faktisk har forsøkt å gjøre ting riktig.

- Han visste at det var en del steinleggere som ødela for ham, og prøver å gjøre det riktig. Det var leit at det var han som ble hengt ut for han prøver å gjøre ting slik man skal.

Kan ikke fakturere Skattekrimsjef Jan Egil Kristiansen i Skatt Øst var imidlertid krystallklar på at selskapet ikke har betalt moms til den norske felleskassa.

- MC Steinlegging er ikke momsregistrert. Vi finner ikke noe om denne virksomheten i våre systemer, sa Kristiansen.

Han opplyste at det kan ta opptil tre uker fra en virksomhet melder fra til den blir registrert:

- Men uansett kan man ikke fakturere med moms før etter man er registrert, og heller ikke påføre momsregisteringen bak organisasjonsnummeret på en faktura. Vi vil igjen oppfordre kundene til å sjekke dette på forhånd på handlehvitt.no.