Det årvisse rollespill

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Forpostfektningene foran vårens lønnsoppgjør er i full gang. Aktørene har inntatt kjente posisjoner og opptrer forutsigbart inntil det bedrøvelige. Lærere og sykepleiere framsetter krav de vet er urealistiske, selv om mange utenfor deres rekker vil mene de er berettiget. Kravene vekker større harme i LO enn hos deres arbeidsgivere. LO-leder Yngve Hågensen vifter advarende med fingeren mot statsministeren og advarer ham mot å gi løfter om særbehandling til spesielle yrkesgrupper.
  • Betyr dette at vi står foran en alles kamp mot alle? Eller er vi vitne til et gedigent rollespill? Lærere og sykepleiere må skrike høyt for å bli hørt. Jo høyere lønnskrav de fremmer, jo mer synlige blir de i mediene. Men desto større blir fallhøyden for organisasjonenes ledere og skuffelsen over resultatet hos deres medlemmer. Det bemerkelsesverdige er at organisasjonstoppene etter gjentatte tap, blir gjenvalgt for å lede nye slag.
  • Det er en kjensgjerning at vårt forhandlingssystem ikke virker i offentlig sektor. Det har ført til dårlige lønnsbetingelser og rekrutteringsproblemer. Det går i sin tur ut over skoler og sykehus. Lærerne kan streike hele sommerferien uten at noen lar seg påvirke av det. Deres våpen er uten krutt. Sykepleiernes aksjoner blir stoppet med tvungen lønnsnemnd etter kort tid. Den eneste organisasjonen som har muskler til å presse fram løsninger, er LO. Men LO har samarbeidsavtaler med så vel AF som Lærerlaget. Og når det gjelder krav på vegne av ansatte i offentlig sektor, viser LO musklene først og fremst overfor politikerne.
  • Hågensens glefsing mot statsministeren er derfor et uttrykk for at begge må spille sine roller korrekt for at vi skal opprettholde illusjonene om lønnsoppgjørets betydning. Men blant forhandlerne i toppsjiktet vet alle at de viktige brikkene legges på kammerset. Der har Hågensen, i kraft av sine 830000 medlemmer, minst en dobbeltstemme. I år får han handlingsrom for å tilgodese lærere og sykepleiere. Så får han satt kronen på verket, og skaffet sin kronprinsesse Gerd-Liv Valla nye medlemsgrupper i framtida.