- Det at jeg ble overstyrt av kroppen, var veldig vanskelig

Hanne Kristin Rohde bruker eksempler fra sitt eget liv i sin nye bok om selvutvikling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun har fått kjenne på hvordan det er å «stå i det». Kanskje i større grad enn hva man kan forvente av et menneske. Hun skriver om erfaringene i boka «Kjemp for alt du har kjært», som er i salg i dag.

Få dager etter 22. juli-terroren ble eldstesønnen syk. Etter hvert ble yngstesønnen det også. De var begge langtidssyke. Samme året døde svigerfaren, og politiet var i en unntakstilstand.

Hanne Kristin Rohde (53) fikk det administrative ansvaret for terroretterforskningen høsten 2011.
Presset var stort, både hjemme og på jobb. I november 2012 gikk hun bokstavelig talt i bakken mens hun holdt et foredrag. Hun fikk diagnosen betennelse på balansenerven og krystallsyke.

- Det var helt pyton. Og kom selvfølgelig som et sjokk. Jeg var jo vant til å styre mitt liv på min måte. Men det er jo klart at når jeg først lå der, så skjønte jeg jo hvorfor, sier Rohde til Dagbladet.

- Kroppen sa «nok!», nå vil jeg ikke mer.

Som låst i et fangehull
Med lederstillingen i Oslo-politiet var Rohde vant med å jobbe hardt og mye.

- Det å gå fra å bestemme alt, og styre min egen dag, til at jeg ble overstyrt av kroppen, var veldig vanskelig. Da jeg trodde jeg hadde blitt bedre, kom stadig svimmelheten tilbake. Det føltes nesten ut som jeg var blitt låst inne i et fangehull, hvor man hører skrittene og nøklene bare fjerne seg, og jeg tenker ,«hvor lenge må jeg være her?». Det var noe dritt, forteller hun.

Bok om en tung tid
Rohde har tidligere gitt ut krimbøkene om politilederen Wilma Lind, som hun har skrevet seg inn på bestselgerlistene med.

Nå gir hun ut boka «Kjemp for alt hva du har kjært», om blant annet det hun lærte i året som utviklet seg til å bli et mareritt for henne personlig. Boka kommer i salg i dag.

- Dette er ei bok fra et hverdagsmenneske til et annet. Den handler om selvutvikling og personlig lederskap. Det har vært en lang vei med mye slit og mange tunge tanker som skulle dreies til de ble nyttige. Jeg bestemte meg for at jeg skulle greie å komme meg gjennom det. Og jeg mener at jeg har noe å lære bort.

Personlige eksempler
Hanne Kristin Rohde bruker eksempler fra sitt eget liv i selvutviklingsboka.

- Jeg er helt sikker på at folk kjenner seg igjen. Det finnes en del grep for hva vi kan gjøre for at vi skal føle oss sterkere. Det er så altfor lett å peke på verden rundt å si at «de andre er dumme». Det går ikke. Boka handler om å snu speilet mot seg selv.

FERDIG I POLITIET: Hanne Kristin Rhode holder foredrag om sin nye bok på Kagge forlag. Hun bruker eksempler fra sitt eget liv, både som leder i Oslo-politiet og som privatperson. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FERDIG I POLITIET: Hanne Kristin Rhode holder foredrag om sin nye bok på Kagge forlag. Hun bruker eksempler fra sitt eget liv, både som leder i Oslo-politiet og som privatperson. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Folk reagerer for seint
Psykolog Andreas Løes Narum mener flere bør gjøre som Rohde:

- De fleste av mine pasienter reagerer først idet det skjer noe galt. Derimot vil det å ha en slags personlig kriseberedskap, føre til at man takler uventede situasjoner bedre.

Bufferkonto
Narum mener man bør spørre seg selv: «Hva skal til for at jeg blir stresset i hverdagen? Hva blir jeg lei meg for og hva kan jeg gjøre for å endre dette?».

- Hvis du allerede er på felgen, takler du nesten alle situasjoner dårligere enn hvis du er trygg på dine egne styrker og svakheter, sier han, og legger til:

- Fordelen med å gjøre slike refleksjoner, er at man kan skaffe seg en slags bufferkonto når ting blir vanskelig. Da vil man ha bedre overskudd til å takle uventede situasjoner.