Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det at jeg skulle brenne Stortinget, sprenge fengselet ... alt er bare løgn

Mulla Krekar er begjært utlevert til Italia. Er fengslet for fire nye uker.

FENGSLET: Mulla Krekar er begjært utlevert til Italia. Han viste egyptiske Det muslimske brorskaps tegn da han ankom rettssalen i dag. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
FENGSLET: Mulla Krekar er begjært utlevert til Italia. Han viste egyptiske Det muslimske brorskaps tegn da han ankom rettssalen i dag. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det at jeg skulle brenne Stortinget, sprenge fengselet ... alt er bare løgn, sa mulla Krekar da han forklarte seg i Oslo tingrett i dag.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har begjært Krekar fengslet i fire uker, i påvente av at det formelle ved å utlevere ham til Italia kommer i orden.

Etter en kort tenkepause kommer retten til at politiadvokat Signe Aalling får medhold; Krekar fengsles i fire uker med brev- og besøkskontroll. Hovedårsaken er stor fare for bevisforspillelse.

- Jeg påkjærer kjennelsen, sa Krekar kontant etter opplesningen.

Irritert Meling En tydelig irritert forsvarer Brynjar Meling mener motparten gjør det vanskelig for ham å håndtere saken, bl.a. ved å holde tilbake dokumenter - mens norske medier har fått utskrifter fra italiensk politi. Han er også sterkt kritisk til at han ikke har fått lese utleveringsbegjæringen fra Italia, som ennå ikke er oversatt til norsk.

- Drives det et uredelig spill fra motparten her?

- Det er iallfall et politisk spill - så får andre vurdere om det er uredelig, svarer Meling til Dagbladet.

Advokaten er kritisk til at justisminister Anders Anundsen og Frp gjentatte ganger åpent har uttalt at de ønsker å sende Krekar ut av landet, og sier han ikke har tillit til Justisdepartementet.

- Justisdepartementet er villige til å bryte menneskerettighetene. Italia har selv ødelagt muligheten for bevisforspillelse ved å spre bevisene til norske medier, sa Meling i retten.

Viste seierstegn Klokka 09.15 ankom Krekar retten smilende og viste opp egyptiske Det muslimske brorskaps tegn, før han satte seg ved siden av forsvarer Meling - som begjærte klienten løslatt.

Krekar ble pågrepet i Kongsvinger fengsel 12. november, etter påtrykk fra italienske myndigheter. De ønsker ham utlevert fordi de mener å vite at han er leder for en islamistisk terrorgruppe med planer om aksjoner i en rekke land.

59-åringen ble først fengslet for tre uker 14. november, i påvente av utleveringsbegjæringen. Deretter ble fengslingen utvidet med åtte dager, og nå, når begjæringen er kommet, må politiet altså fengsle ham på ny.

Forsvarer Meling har tidligere beskrevet PSTs fengslingsgrunnlag som vås og gammelt oppgulp.

Avviser alt PST har, i samarbeid med Italia, overvåket Krekar mens han sonet i Kongsvinger fengsel. De mener materialet viser at han leder en terrororganisasjon, Rawti Shax, som har planer om aksjoner i flere europeiske land og land i Midtøsten.

25. november kom det fram at TV 2 har fått tilgang på avlyttingsutskrifter fra italiensk politi. Der skal Krekar snakke om angrep på Stortinget og å sprenge ei bombe utenfor fengselet.

Krekar avviser alle beskyldningene.

- Jeg har aldri tenkt å være fiende av noen. At jeg skal være leder for en terrororganisasjon som skal ramme Europa og Midtøsten, tar jeg sterkt avstand fra. Ikke ett øyeblikk har jeg tenkt på noe slikt, sa han.

- Jeg er kurder fra Kurdistan, og tenker bare på Kurdistan og Irak, la han til.

- Politisk parti 59-åringen sier at han umulig kan ha ledet en terrororganisasjon via nettjenesten Skype.

- Jeg har ikke Skype i fengselet, sa han.

Krekar framholdt at Rawti Shax ikke er noen organisasjon, men et mulig framtidig politisk parti som skal delta i demokratiet i Nord-Irak. Han hevdet videre at han bare har én fiende - det kurdiske partiet PUK.

- Rawti er grunnlaget mitt for å flytte tilbake til Kurdistan, det er hva jeg har jobbet for i det skjulte, under de rødgrønne. Men etterretningen og høyresida i Norge ødela framskrittene vi har gjort. Ellers ville jeg vært i Kurdistan nå, sa 59-åringen.

Advokat Halvor Frihagen, som har lang erfaring med utleveringssaker, har tidligere uttalt til Dagbladet at Krekar med stor sannsynlighet faktisk vil bli utlevert til Italia.

En 42-årig medsiktet mann bosatt i Drammen ble pågrepet samtidig med Krekar. Også han fikk forlenget fengslingen med fire uker, med brev- og besøkskontroll. Også han nekter straffskyld, og tok betenkningstid.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media