- Det at man kan spjære magen, det tror vi ikke noe på

I morgen arrangeres VM i døds for femte gang. Se video av fjorårets mest spektakulære mageplask.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - I år har vi faktisk med en svenske. En ekte én som kommer fra Sverige bare for å delta. Da er vi for første gang et ordentlig VM med flere nasjoner.

Mathias Hansson er daglig leder i Det Internasjonale Dødseforbundet.

Fra 60-tallet I disse dager er han travelt opptatt med forberedelsene til årets verdensmesterskap i Døds som finner sted på Frognerbadet i Oslo i morgen ettermiddag.

Døds, spør du? Da har du enten ikke vokst opp i Oslo eller er for ung.

Helt siden 60-tallet, har den helt spesielle stupestilen - tilsynelatende frivillig mageplask etter å ha hoppet fra det høyeste hoppetårnet, ti meter - vært praktisert av de tøffeste av de tøffe på Frognerbadet i Oslo.

Gjenopplivet tradisjonen Men tradisjonen, og ikke minst tilnavnet døds, holdt på å gå i glemmeboka.

Før en vennegjeng bestemte seg for å ta den tilbake for fem år siden.

KLASSISK STIL: Martin Skogholt trener til VM i døds på Frognerbadet i Oslo. Ifølge Skogholt må du være litt «tjukk i hue» for å kaste deg i x-formasjon fra 10-meteren. Foto: NTB SCANPIX
KLASSISK STIL: Martin Skogholt trener til VM i døds på Frognerbadet i Oslo. Ifølge Skogholt må du være litt «tjukk i hue» for å kaste deg i x-formasjon fra 10-meteren. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

- Vi satt på Herregårdskroen i Frognerparken og begynte å mimre om det. Der og da ble vi enige om å gjennomføre en høyst uoffisiell turnering dagen etterpå, forteller Hansson.

Syv-åtte deltakere møtte opp. Ytterligere 20-30 tilskuere satt på tribunen.

- Så har det jo tatt av de siste årene. Folk synes det er veldig morsomt når vi forteller hva det er og mange vil gjerne være med, forteller Hansson.

Kvalifiseringsrunde I fjor meldte flere enn 50 hoppere seg på, og arrangementet var helt utsolgt med 1000 personer på tribunene.

I år skal omkring 70 dødsere først gjennom en kvalifiseringsrunde, som arrangeres i kveld.

30 av dem får vise seg fram under hovedarrangementet i morgen.

Hansson håper at 1200-1500 mennesker vil ta turen for å se på og heie.

- Den første finalerunden er såkalt klassisk, med x-formasjonen. 20 hoppere går videre til neste runde. Det er fristil og man kan gjøre triks for å imponere dommerne.

Forsiktige med å øve Ti deltakere går til finalen og det er opp til det bredt sammensatte dommerpanelet å finne fram til en verdig vinner.

- Det fine her er at man verken trenger å være ung eller veldig atletisk for å være med. Han som vant for to år siden var i 40-årene, mens han i fjor var en del yngre, sier Hansson og utdyper:

- Det er en fin blanding av godt voksne som synes dette er gøy og noen av de yngre som driver med for eksempel snowboard ellers.

Ti meter opp i luften til tross, er det mulig å forstå fascinasjonen for en sport som forutsetter at man ikke øver for mye før en konkurransen.

HÅPER PÅ Å FYLLE OPP FROGNERBADET: Arrangementet som ble startet av en kompisgjeng for fem år siden har nå vokst til å tiltrekke seg tusenvis av publikummere. Arrangørene håper at 1500 skuelystne vil ta turen til Frognerbadet i morgen. Foto: NTB SCANPIX
HÅPER PÅ Å FYLLE OPP FROGNERBADET: Arrangementet som ble startet av en kompisgjeng for fem år siden har nå vokst til å tiltrekke seg tusenvis av publikummere. Arrangørene håper at 1500 skuelystne vil ta turen til Frognerbadet i morgen. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

- Det er jo noen som øver, men man slår seg en del når man hopper. Derfor er det nok mange som sparer kroppen til de faktisk skal prestere i en konkurranse.

Bare småskader Enhver tøff sport forutsetter gjerne en del skader.

I dødsing går det mest i blåmerker.

- Vi har en lege tilstede, men det er vanligvis bare småskader. Myten at man kan spjære opp magen, den tror vi ikke noe på, sier Hansson.

Drikke seg til mot før et hopp, det er strengt forbud, ifølge Hansson.

- Alle deltakerne må innom en sjekkrunde med legen før de får lov til å hoppe. De skal blant annet ikke være påvirket av alkohol, sier Hansson

MÅ KRØLLE SEG SAMMEN: For å unngå å slå skikkelig, må deltakerne krølle seg sammen før de treffer vannflata. Jo senere de gjør det , jo mer spektakulært er hoppet. Foto: NTB SCANPIX
MÅ KRØLLE SEG SAMMEN: For å unngå å slå skikkelig, må deltakerne krølle seg sammen før de treffer vannflata. Jo senere de gjør det , jo mer spektakulært er hoppet. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

- Om jeg hopper selv? Ikke spør om det. Noen må jo holde orden på tribunene også.

Under artikkelen ser du den offisielle videoen fra VM i Døds 2011, laget av Nicolai Aas