I HELSPEND: En nordirsk politimann sikter mens han holder vakt i nærheten av stedet der en av kollegene hans ble drept i går. En rekke sikkerhetstiltak settes i gang etter det man tror er en aksjon fra irske terrorister. Foto: Peter Morrison/AP Photo/Scanpix
I HELSPEND: En nordirsk politimann sikter mens han holder vakt i nærheten av stedet der en av kollegene hans ble drept i går. En rekke sikkerhetstiltak settes i gang etter det man tror er en aksjon fra irske terrorister. Foto: Peter Morrison/AP Photo/ScanpixVis mer

- Det avskummet har ingenting å tilby Nord-Irland

Politimann skutt i hodet. Politikere tror terrorister står bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nok en gang rystes Nord-Irland av utrygghet etter voldelige angrep.

I går kveld ble en politmann skutt og drept på jobb. Angrepet, som virker å være et bakholdsangrep, skjedde i en bydel dominert av katolske republikanere i byen Craigavon, rundt 40 kilometer sørvest fra Belfast.

To kjøretøy fra politiet ble sendt til området etter meldinger om mistenkelig oppførsel. Skuddene skal ha falt i det politiet gikk ut av en av bilene, ifølge BBC.
En av den ble truffet i hodet og døde etter kort tid på et lokalt sykehus.

Det er ubekreftede meldinger om at også en annen politimannen skal være skadd.

To dager siden soldatdrap
Angrepet skjer bare to dager etter at Real IRA drepte to britiske soldater på en millitærbase i Antrim.

Ingen har så langt tatt på seg skylden for gårsdagens drap, men nordirske politikere er overbevist om at det er motstandere av fredsprosessen som står bak også dette.

Ifølge John O'Dowd fra det republikanske partiet Sinn Féin rykket politiet ut på en falsk melding om behov for hjelp da politimannen ble skutt.

ÅSTEDET:  Her i den katolske bydelen Lismore Manor i Craigavon ble en politimann skutt og drept i 21-tiden i går. Foto: Peter Morrison/AP Photo/Scanpix
ÅSTEDET: Her i den katolske bydelen Lismore Manor i Craigavon ble en politimann skutt og drept i 21-tiden i går. Foto: Peter Morrison/AP Photo/Scanpix Vis mer

Skuddene falt i bydelen Lismore Manor, som er dominert av katolske republikanere.

- Dette er et angrep på fredsprosessen. Tiden er inne for sterkt politisk lederskap og kalde hoder, sier O'Dowd til Reuters.

Drapet på politibetjenten har alle kjennetegnene til et terrorangrep, framholder Basil McCrea fra unionistpartiet UUP ifølge AP.

Han sier han ikke er i tvil om at utbrytere fra IRA er ansvarlig.

- Jeg hadde ventet et nytt angrep etter drapet på to soldater lørdag kveld, men ikke så snart, sier McCrea.

Frykter ustabilitet
De tre drapene øker redselen for at Nord-Irlands hardt tilkjempede stabilitet kan være truet.

Ifølge Dolores Kelly fra partiet SDLP står Nord-Irland nå på kanten av stupet.

- I kveld står vi igjen og stirrer ned i avgrunnen, og jeg ber folk om å trekke seg tilbake, sier Kelly.

- Det avskummet, jeg tror jeg vil kalle dem det, som står bak angrepet i kveld, har ingenting å tilby Nord-Irland, sier David Simpson fra unionistpartiet DUP.