- Det avtegner seg dessverre et svært dystert bilde på havaristedet

Vraket av Hercules-flyet er funnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvarsminister Espen Barth Eide, forsvarssjef Harald Sunde og generalispektøren for luftforsvaret, Finn Kristian Hannestad, holder pressekonferanse for å informere om vrakfunnet i morges.

Pressekonferansen er over. Opptak fra denne publiseres fortløpende.

- Vi vet nå med sikkerhet at den savnede Hercules-maskinen er funnet som havarist. Den har truffet fjellvekken høyt oppe ved Kebnekaise, og det finnes svært mange vrakrester, åpner forsvarsministeren.

- Mine tanker går først og fremst til de pårørende, som har levd i flere dager i det uvisste, fortsetter han.

- Dystert bilde - Det avtegner seg dessverre et svært dystert bilde på havaristedet, sier forsvarssjef Harald Sunde.

- Vrakrester og deler av flyet ligger i et breområdet, med store sprekker. Det er et farlig og vanskelig område, sier han, og gjør det klart at det videre arbeidet vil ta lang tid.

- Det ser mørkt ut, men vi vil jo ikke konstatere at alt håp er ute, fastslår Espen Barth Eide på spørsmål om det kan finnes overlevende.

Han sier han har vært forberedt på dette, og at det har vært det de har fryktet mest.

Han berømmer både de svenske og norske letemannskapene som i flere dager, under ekstreme værforhold, har drevet letearbeid i området.

Ivaretar de pårørende De pårørende til de fem som var om bord i flyet ble informert om situasjonen tidligere i dag. De blir ivaretatt på den militære flystasjonen på Gardermoen, hvor Hercules-flyet var stasjonert.

- Det er et omfattende arbeid som startet allerede da flyet ble meldt savnet. Det er et profesjonelt apparat som håndterer de pårørende, sier han.

Forsvarssjef Harald Sunde sier arbeidet nå pågår for fullt for å lete frem og kartlegge vrakdelene av flyet, og søke etter de savnede.

- Vi har mannskaper på begge sider av Kebnekaise, forteller han.

DE SAVNEDE: Oberstløytnant Truls Audun Ørpen (46), kaptein Ståle Garberg (42), kaptein Bjørn Yngvar Haug (40), kaptein Siw Robertsen (45) og kaptein Steinar Utne (35).
DE SAVNEDE: Oberstløytnant Truls Audun Ørpen (46), kaptein Ståle Garberg (42), kaptein Bjørn Yngvar Haug (40), kaptein Siw Robertsen (45) og kaptein Steinar Utne (35). Vis mer

Forsvarssjefen berømmer den svenske redningsledelsen, som har hatt ansvaret for leteaksjonen.

- Jeg vil sende en spesiell takk til de lokale i dette leteområdet som har vært med oss dag og natt siden dette startet, sier

- Vi har savnet fem kolleger, og vi vil markere dette på en samling på Evenes i morgen, sier Sunde.

Der vil også kongen være til stede, som allerede hadde planlagt å gjeste øvelsen Cold Response som pågår i området.

Generalinspektøren for luftforsvaret, Finn Kristian Hannestad, sier det er en vanskelig tid for de nærmeste kollegene og de pårørende.

- For dem er dette en katastrofe. Vi må prøve å ivareta kollegene og de pårørende, sier han.

Funnet i morges Det er nå klart at det norske Hercules-flyet er funnet. Vrakdeler befinner seg på begge sider av Sveriges høyeste fjell, Kebnekaise, og er således spredd over et større område.

Det søkes fremdeles etter de fem savnede som var om bord, oberstløytnant Truls Audun Ørpen (46), kaptein Ståle Garberg (42), kaptein Bjørn Yngvar Haug (40), kaptein Siw Robertsen (45) og kaptein Steinar Utne (35).

Fant store vrakdeler I 8.30-tiden i morges fant letemannskaper store mengder vrakdeler etter Hercules-flyet som forsvant på torsdag.

- Det ble funnet såpass mange vrakdeler at vi nå kan konstatere at vi har funnet en havariplass, sier Tobias Nicander ved den svenske redningssentralen til Dagbladet.

Redningsaksjonen har vært preget av det dårlige været i området, men i dag letnet det, og bakkemannskaper dro ut ved 05-tiden i natt.

 Den svenske redningstjenesten bekrefter å ha funnet det savnede Hercules-flyet «Siv». Flydeler er funnet på vestsiden av Kebnekaise-fjellet. 

- Det er funnet vrakdeler og vrakrester fra flyet. Det er en rekke små og større deler, sier Haakon Bruun-Hanssen, viseadmiral og sjef for Forsvarets Operative Hovedkvarter til Dagbladet. 

Lite tro på overlevende De knuste flydelene er funnet på høyder fra 1500 meter til 2000 meter.

- Jeg vil betegne dette som et totalhavari, flyet er knust i mange deler. Utifra den tiden som har gått, forholdene og alle delene som er funnet er det all grunn frykte det verste, sier han videre. 

Den svenske redningsledelsen holder fast i håpet om at de fem savnede nordmenne fremdeles kan være i live. 

- Det gjør også vi, men det umiddelbare inntrykket er at det er vanskelig å se for seg. Vi har eksempler i historien hvor folk mirakuløst har overlevd flystyrter, sier  Bruun-Hanssen. 

30 cm nysnø Han betegner terrenget som «svært vanskelig», og at deler er funnet på begge sider av den nordlige kanten. Bruun-Hanssen mener redningsarbeidet kan ta tid. 

- Det er ulent terreng, og det har snødd 30 cm siden ulykken fant sted. Det er særldeles vanskelig å undersøke området på god måte. 

5 meter lange deler De største delene fra havariet er på 2 x 2 x 5 meter. 

- Det er funnet flere gjenstander, og vi har fått opplyst at disse gjenstandene er forenelige med deler fra det flyet som var savnet, sier Heidi Kløkstad, fungerende politimester i Salten politidistrikt, til Dagbladet.

LETER ETTER SVAR: Bildet viser norske spesialstyrker som leter på Kebnekaise etter vrakrester og spor etter de fem savnede. Foto: Forsvaret
LETER ETTER SVAR: Bildet viser norske spesialstyrker som leter på Kebnekaise etter vrakrester og spor etter de fem savnede. Foto: Forsvaret Vis mer

- Vi har på langt nær noen totaloversikt over delene som er funnet, så vi utelukker ikke at letemannskapene enda kan finne flere store deler av flyet.

Mer enn to funnsteder Kløkstad forteller at det nok er flere enn to funnsteder i dette området.

- Vi har inne store ressurser fra norsk og svensk side, vi har både fly, helikopter og bakkestyrker, sier Kløkstad. Hun forteller at det fremdeles er vanskelige værforhold.

- Det er været som har hemmet leteaksjonen hele tiden. Det er stor snørasfare, og været kan fort skifte fra solskinn til tett snø. 

Mannskapene er avhengig av å utnytte disse lommene med godt vær, sier Kløkstad. Hun forteller at de nå konsentrerer seg om å finne de fem savnede nordmennene og flere deler av flyet.

- Hva som kan ha skjedd ønsker ingen å spekulere i, sier Kløkstad.

Politimyndighetene har ansvaret for fjellredningstjenesten.

- Det ble funnet såpass mange vrakdeler at vi nå kan konstatere at vi har funnet en havariplass, sier Tobias Nicander ved den svenske redningssentralen til Dagbladet tidligere i dag.

FUNNSTEDET: Her, mellom Kebnekaises to høyeste punkt, ble det i morges funnet mange deler av det tidligere savnede Hercules-flyet. Illustrasjon: Forsvaret
FUNNSTEDET: Her, mellom Kebnekaises to høyeste punkt, ble det i morges funnet mange deler av det tidligere savnede Hercules-flyet. Illustrasjon: Forsvaret Vis mer