Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det begynner nesten å danne seg et mønster

Jens reagerte på at Erna droppet klimaspørsmålet - nok en gang.

ROSER OG REAGERER: Tidligere statsminister Jens Stoltenberg reagerer på at statsminister Erna Solberg valgte å ikke nevne miljø og klimapolitikk i sin første nyttårstale. Foto: Fredrik Varfjell/NTB scanpix.
ROSER OG REAGERER: Tidligere statsminister Jens Stoltenberg reagerer på at statsminister Erna Solberg valgte å ikke nevne miljø og klimapolitikk i sin første nyttårstale. Foto: Fredrik Varfjell/NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg (H) brukte sin første nyttårstale til å snakke mest om skole og psykisk helse.

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) så nyttårstalen med stor interesse.

Vel gjennomført - Jeg vil gratulere Erna Solberg med en vel gjennomført nyttårstale. De punktene hun trekker fram om psykisk helse og kunnskapsløft er det bred politisk enighet om i Norge. Det er saker som alle politiske partier stiller seg bak, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Han har selv holdt nyttårstalen ni ganger som statsminister, og skjønner at man ikke kan snakke om alle temaer i en tale. Likevel var det en ting som overrasket han med Solbergs tale.

- Dette var nok en tale hvor hun ikke kom inn på klima og miljøspørsmål. Det er overraskende, og jeg håper at dette ikke er et uttrykk for at hun ikke forstår alvoret i klimasaken. Det er vår tids viktigste politiske sak, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.

- Synes du talen manglet visjoner?

- Man kan ikke få med alt i en tale, og mange av de sakene hun tok opp har jeg og andre statsministrer tatt opp i nyttårstaler. Men når det gjelder klimasaken og miljøpolitikken, var dette nok en naturlig anledning for Erna Solberg å ta dette opp. Hun grep ikke sjansen denne gangen heller. Det begynner nesten å danne seg et mønster, sier Stoltenberg.

Flere reaksjoner Stoltenberg er ikke den eneste som har kommentarer til Solbergs første nyttårstale. På twitter har flere politikere kommet med sin dom av talen til den ferske statsministeren.

- Flott at Erna er enig i at «en god barndom varer hele livet» og er opptatt av psykiatri og kunnskap. Nå må de store pengene gå til de store oppgavene, skriver Kristin Halvorsen.

SV-leder Audun Lysbakken skriver følgende om Solbergs tale:

- Bra at statsministeren snakket om psykisk helse i nyttårstalen sin. Med klassisk sitat fra Kristin Halvorsen: «En god barndom varer hele livet». Men nyttårstalen viste også hva statsministeren IKKE er opptatt av: ikke et ord om vår tids viktigste spørsmål, klima, denne gangen heller, skriver Lysbakken.

At klima ikke ble nevnt, poengteres også av Venstre-leder Trine Skei Grande.

- Erna Solberg holdt en fin tale om utenforskap og kunnskap. Skuffet over at de enorme klimautfordringene vi står ovenfor ikke ble nevnt, skriver Skei Grande.

Også KrF-leder Knut Arild Hareide savnet klima i Solbergs tale.

- En meget god nyttårstale fra en varm, ekte og raus Erna Solberg. Savnet klima. Men satte ekstra pris på at hun tok opp psykiske lidelser, skriver Hareide.

Utenriksminister og Ernas partielle i Høyre, Børge Brende, har følgende ord om talen:

- Viktig når statsministeren legger så stor vekt på Norges intern rolle og ansvar, fra ødeleggelse av kjemiske våpen til humanitær innsats på Filippinene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!