- Det begynte å brenne, så jeg klarte ikke å redde dem

Fortvilet forbipasserende reddet fem etter at russisk fly krasjet på motorvei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg kunne ikke å frakte bort flere, klarte det ikke, kom ikke nær nok, det begynte å brenne, så jeg kunne ikke, sier en russisk sivil mann, tydelig preget av flyulykken som krevde minst 44 menneskeliv ved lufthavna i den russiske byen Petrozavodsk.

Før heten ble for intens, hadde den russiske mannen, sammen med en håndfull andre tilfeldig forbipasserende, reddet fem passasjerer fra vraket av Tupolev Tu-134-maskinen fra selskapet RusAir.

Skrikende kvinne - Jeg klarte å frakte bort ei jente, hun var lett, jeg bar henne i armene mine. Så var det en mann, har var også lett. Så, sammen med Andrejs far, fraktet vi bort en stor mann, han het Sergej, det var en tredje person som hjalp oss å bære ham. Så tok vi bort to til fra midten av veien, sier den ikke navngitte mannen.

En kvinne som tok mobilvideo av ulykken, forteller også om flammer på ulykkesstedet.

- En kvinne løp skrikende rundt, og vi så vrakrester på bakken, og hun løp av gårde. Det var knatrelyder, som om noe eksploderte, sier hun ifølge Reuters.

TRAFF NESTEN HUS: RusAir-flyet gikk så vidt klar av hus i landsbyen Besovets. I stedet traff det motorveien. Foto: RUSSISKE MYNDIGHETER / AFP / SCANPIX
TRAFF NESTEN HUS: RusAir-flyet gikk så vidt klar av hus i landsbyen Besovets. I stedet traff det motorveien. Foto: RUSSISKE MYNDIGHETER / AFP / SCANPIX Vis mer

Blant de 44 omkomne er en svenske og en dommer i russisk eliteseriefotball, ifølge Telegraph. Åtte personer er fraktet til sykehus, flere av dem med livstruende skader. Blant dem en tiårig gutt.

- Vi fraktet et barn til et lokalt sykehus. Tilstanden var svært alvorlig, sier en hjelpearbeider til en lokal TV-stasjon.

Traff nesten boligfelt Det er fremdeles uklart hvorfor RusAir-maskinen, på vei fra Moskva til Petrozavodsk nær grensa mot Finland, tilsynelatende mislyktes i å lande på motorveien, bare et par kilometer fra flyplassen. Flyet gikk så vidt klar av et boligfelt i området før det traff veien og gikk i oppløsning.

Den russiske nettavisa Life News melder om at været og sikten var dårlig, med regn og tykk tåke, og at flygelederen prøvde å overtale mannskapet om bord til å avbryte andre landingsforsøk.

- Flere ganger ba jeg piloten avbryte andre forsøk. Men han valgte å lande flyet manuelt, på egen risiko, sier Sergej Sjmatkov, vilt gestikulerende ifølge Life News' reporter.

Landingslys virket ikke For øvrig spekuleres det på om problemer ved landingssystemet på flyplassen kan ha bidratt til ulykken, og at piloten tok feil av rullebanen og motorveien.

OVERLEVDE: En hardt skadd overlevende etter ulykken fraktes inn på sykehuset i Petrozavodsk etter ulykken. Foto: NIKA TV / REUTERS / SCANPIX
OVERLEVDE: En hardt skadd overlevende etter ulykken fraktes inn på sykehuset i Petrozavodsk etter ulykken. Foto: NIKA TV / REUTERS / SCANPIX Vis mer

- De kraftige lysene som viser vei til rullebanen i dårlig vær, virket ikke, sier Aleksej Morozov ved den russiske flyhavarikommisjonen, til Itar-Tass.

De to «svarte boksene» - ferdsskriveren og taleregistratoren - er funnet, og blir sentrale i granskingen av ulykken.

Dårlig sikkerhet Russland og andre tidligere sovjetrepublikker har svært dårlig ry hva gjelder flysikkerhet, ifølge International Air Transport Association. Flyflåten i landene preges av utdaterte og dårlig vedlikeholdte fly, og sikkerheten kommer ofte i andre rekke etter fortjeneste.

Ifølge AFP akter russisk påtalemyndighet å ta ut tiltale for å straffe det de mener er brudd på sikkerhetsbestemmelsene i forbindelse med ulykken.

RusAir framholder imidlertid at Tupolev-flyet, som er 30 år gammelt, ble totalsjekket før avgang før Moskva, uten at tekniske feil ble funnet.

LIKE VED FLYPLASSEN: Flyet traff bakken bare et par kilometer fra Petrozavodsk lufthavn - skiltet viser avkjøringen fra motorveien. Foto: VLADIMIR LARIONOV / REUTERS / SCANPIX
LIKE VED FLYPLASSEN: Flyet traff bakken bare et par kilometer fra Petrozavodsk lufthavn - skiltet viser avkjøringen fra motorveien. Foto: VLADIMIR LARIONOV / REUTERS / SCANPIX Vis mer

I fjor omkom Polens president Lech Kaczynski og en rekke andre personer i landets elite da Tupolev Tu-154-maskinen de satt i, krasjet ved den russiske byen Smolensk.

BELASTET FLYTYPE: Tupolev Tu-134 ble satt i trafikk på 1960-tallet, og anses som utdatert av russiske myndigheter. Likevel er det fremdeles populært blant flyselskaper i Russland og andre tidligere sovjetrepublikker. Foto: RUSLAN ALKHANOV / AFP / SCANPIX
BELASTET FLYTYPE: Tupolev Tu-134 ble satt i trafikk på 1960-tallet, og anses som utdatert av russiske myndigheter. Likevel er det fremdeles populært blant flyselskaper i Russland og andre tidligere sovjetrepublikker. Foto: RUSLAN ALKHANOV / AFP / SCANPIX Vis mer