- Det begynte å se ut som månens overflate her

Se de voldsomme lavamassene som la boligområde i Hawaii i ruiner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helt siden Kupaianaha-vulkanen på øya Hawaii hadde utbrudd i 1990 har innbyggerne i boligområdet Royal Gardens ventet på dommedag.

De voldsomme lavamassene, et spektakulært skue som trekker mange turister til øya, beveger seg nemlig fortsatt. Det har de gjort i over 20 år, og i helgen måtte det knøttlille samfunnet Royal Gardens gi opp.

Da kom nemlig lavaen i full anmarjs mot de siste husene som hadde overlevd.

Innbyggerne måtte til slutt flykte med helikopter da det ikke lenger var mulig å bli værende. Veiene var allerede dekket av lavaen, så luftveien var eneste vei ut.

For Jack Thompson var det en evakuering han hadde forberedt seg på.

- Det begynte å se ut som månens overflate her. Det er spektakulært, når lavaen er ferdig vil det ikke være noe igjen, sier han.

- Jeg hadde egentlig forberedt meg for lenge siden på at alt dette tilhørte lavaen. Så jeg pakker med meg det lille jeg trenger og drar, sa han like før han satte seg i helikopteret og flyktet.

Fortsatt står byen Kalapana like ved Royal Gardens. Lavamassene truer imidlertid også denne byen. For to år siden gikk et nybygd hus tapt, og den isolerte byen skal ha mellom 30 og 40 husholdninger som trosser lavatrusselen og blir værende.