Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det begynte med at vi kjente på hverandres svette

Henritte og Richard luktet seg fram til hverandre på leir - seinere ble de kjærester.

NESEVIS:  I NRK1-programmet «Nesevis» lukter programleder, Richard Juhlin, på par i Oslo for å kjenne etter om de er en god «match». Tore Slagsvold, professor i biologi ved Universitetet i Oslo, mener lukt, i tillegg til faktorer som utseende, symmetri, høyde, trofasthet og ærlighet , er med på å påvirke valg av partner. Foto: NRK
NESEVIS: I NRK1-programmet «Nesevis» lukter programleder, Richard Juhlin, på par i Oslo for å kjenne etter om de er en god «match». Tore Slagsvold, professor i biologi ved Universitetet i Oslo, mener lukt, i tillegg til faktorer som utseende, symmetri, høyde, trofasthet og ærlighet , er med på å påvirke valg av partner. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I programmet «Nesevis» på NRK1 lukter programleder Richard Juhlin på kjærestepar i Oslo for å avgjøre om kroppsluktene deres passer sammen.

Henriette Maanum Hansen møtte sin mann - David Mwara - på en lederleir ved Kilimanjaro da de jobbet i Røde Kors i 2005.

Hun er ikke sikker på om hun hadde «oppdaget» mannen på en bar stinn av parfyme.

SVETT MØTE:  Henriette Maanum Hansen er ikke sikker på om hun hadde «oppdaget» mannen på en bar stinn av parfyme. Det gjorde hun etter fem dager med svetting - uten dusj - ved Kilimanjaro i 2005. Foto: NRK
SVETT MØTE: Henriette Maanum Hansen er ikke sikker på om hun hadde «oppdaget» mannen på en bar stinn av parfyme. Det gjorde hun etter fem dager med svetting - uten dusj - ved Kilimanjaro i 2005. Foto: NRK Vis mer

- Det begynte med at vi kjente på hverandres svette, sier hun.

- Han lukta god mann, slik en mann skal lukte. Vi hadde ikke dusj eller parfyme, så vi ble godt kjent med kroppsluktene til de andre på teamet. 

Den gode kjemi Ifølge programleder Juhlin, som har «verdens beste nese», blant annet fordi han kan skille mellom 5000 ulike champagnetyper, passer parets lukter godt sammen.

Juhlin er overbevist om at den gode kjemien i virkeligheten dreier seg om begeistring for hverandres lukt.

Oslo, 20080828:   Psykolog og professor Bente Træen, Universitetet i Tromsø, i Folkets Hus på psykologkongress.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
Oslo, 20080828: Psykolog og professor Bente Træen, Universitetet i Tromsø, i Folkets Hus på psykologkongress. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

 - Vi var nysvette mesteparten av tiden. Det er vanskelig å sette ord på lukta, men den var veldig naturlig. Lukt betyr veldig mye, sier Mwara.

I dag er de gift og har to barn.

Lukt avgjørende Seksualvaneforsker ved universitetet i Tromsø, Bente Træen, mener lukt er undervurdert og veldig viktig.

- Vi er altfor orientert mot syn, men lukt er kjempeviktig. Jeg tror kroppslukta er en del av det vi tiltrekkes mot og tenner på, sier hun.

SAMMEN:  David Mwara og Henriette Maanum Hansen ble sammen i 2005, og har i dag barn sammen. Foto: Privat
SAMMEN: David Mwara og Henriette Maanum Hansen ble sammen i 2005, og har i dag barn sammen. Foto: Privat Vis mer

Vi må like lukta for å kunne bli seksuelt opphisset, mener hun.

Lukt påvirker Tore Slagsvold, professor i biologi ved Universitetet i Oslo, mener lukt, i tillegg til faktorer som utseende, symmetri, høyde, trofasthet og ærlighet , er med på å påvirke valg av partner.

- Studier har vist at vi foretrekker partnere som er biokjemisk forskjellige fra oss sjøl. Ideen er at dette gir et avkom med bedre immunforsvar, og det kan forklare hvorfor noen synes duften av en person er sexy, sier han.

- Dette er et morsomt funn. Det vil si at vi finner en partner som gir ungene bedre utrustning mot mikrober.

Hus viktigere Slagsvold beviste i en studie at hann-fluesnappere med mest farger får flest damer. Ved å manipulere de brune fuglesnapperne - slik at de ble svarthvite - tiltrakk de også flere hunner.

- Men da vi satte en svart og fin fuglesnapper i en dårlig fuglekasse viste det seg at de brune fuglesnapperne med bedre kasse ble mer populære. Det betyr at hus betyr mer enn utseende når vi bare tar hensyn til de to faktorene.

Nesevis sendes på NRK1 onsdager kvart over åtte.

EN AV FAKTORENE: Tore Slagsvold, professor i adferds- og populasjonsøkologi ved Universitetet i Oslo, viser til studier som viser at mennesker tiltrekkes av lukt fra personer med ulikt imunsystem fra den sjøl. Dette for at avkommet skal være bedre rustet mot sykdommer. Foto: Privat / ISI Knowledge
EN AV FAKTORENE: Tore Slagsvold, professor i adferds- og populasjonsøkologi ved Universitetet i Oslo, viser til studier som viser at mennesker tiltrekkes av lukt fra personer med ulikt imunsystem fra den sjøl. Dette for at avkommet skal være bedre rustet mot sykdommer. Foto: Privat / ISI Knowledge Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!