Det begynte med et skrik

Klokka 11.34 hørte Julio Antonio Ramirez et hjerteskjærende skrik. Sekunder seinere var en hel landsby begravet i jord. Så kom den forferdelige stillheten. Se bildene fra katastrofen i El Salvador.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ramirez (40), som jobber som livvakt for en amerikansk kvinne, var ute i bakgården sin i Santa Tecla da han hørte skriket som kom fra toppen av en ås. Samtidig begynte bakken å riste kraftig, før det virket som om alt rundt ham eksploderte. Jordskjelvet som målte 7.6 på Richters skala utløste et enormt jordskred som begravet alt som kom i veien.

Så var alt stille.

Før de første skrikene fra overlevende brøt stillheten.

- Hvor er likene?

- Skrikene var grusomme, Jeg trodde at dette var slutten, sier Ramirez til nyhetsbyrået AP.

34 år gamle Miguel Angel Ortega var på jobb da jordskjelvet inntraff. Han løp hjem med en gang han skjønte at noe forferdelig hadde skjedd.

Kona døde på deres sjuende bryllupsdag. De tre sønnene hans er også borte for alltid. Ortegas eneste trøst er familiens hund, huskyen Lobito. Det er alt som er igjen i livet hans.

- Kjære Gud. Hvor er likene deres? Det er alt jeg vil vite, slik at jeg får begravet dem.

- Det ville vært bedre hvis jeg var her da det skjedde. For da hadde jeg vært død.

403 mennesker er døde. 779 er skadd, og 1300 er fremdeles savnet.

President Francisco Flores i San Salvador sier at han frykter dødstallene vil stige.

- Vi har bedt myndighetene i Colombia om 3000 likkister, sier han ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Han prøvde å forhindre at det brøt ut panikk, mens så mange som 500 etterskjelv fortsatte å ryste landet mer enn 24 timer etter det første skjelvet.

Håpet svinner

Flere tusen redningsfolk og frivillige jobber fremdeles med å grave fram døde. Noen klamrer seg fast i håpet om å finne overlevende.

- Vi har hørt lyder fra jorda. Kanskje finnes det fremdeles overlevende som sitter fast der nede? Vi jobber for å få dem ut, sier redningsmannen Mario Jimenez.

Men håpet begynner å svinne.

27 år gamle Kathia Machaca kollapset i gjørma mens hun ventet på redningsfolk utenfor huset sitt.

Ektemannen hennes, som er i Los Angeles, ringte henne på mobiltelefonen og tryglet om at hun måtte si at alt hadde gått bra med deres to barn på fem år og åtte år, og foreldrene hennes.

Det kunne hun ikke.

OVER 400 DØDE: En redningsarbeider går forbi likene i Las Colinas, nær Santa Tecla.
BEGRAVELSE: Gilda Funes og ektemannen Jose Cruz trøster hverandre etter at seks mennesker i familien deres blir gravlagt.
FOR SEINT: En lege kjenner på hånda til om denne kvinnen som ble drept i byen San Marcos. Skjelvet kunne merkes over hele El Salvador, i Guatemala, Nicaragua, Honduras og så langt nord som Mexico City.
SKADD: En skadd innbygger i San Salvador får førstehjelp. Episenteret til jordskjelvet lå i Stillehavet, 10,5 mil sørøst for San Salvador.
GRAVID: Frivillige fra Røde Kors vurderte om det var mulig å redde det ufødte barnet til denne gravide kvinnen som ble drept. Det har foreløpig ikke kommet meldinger om hvordan det går med barnet.
SORG: En mann som mistet kona si, holder rundt sine gråtende barn i byen Comasagua.
ØDELEGGELSER: Jordraset i Santa Tecla jevnet 500 hus i byen med jorda. Håpet om å finne overlevende blir mindre og mindre.
3000 KISTER: Innbyggere bærer en kiste gjennom gatene i San Salvador. Regjeringen har bedt om 3000 kister fra Colombia.