Det begynte med protester mot høye priser, men nå roper de «død over Rouhani»

Lørdag oppfordrer iranske aktivister til ytterligere protester.

PROTESTERER: Tusenvis av iranere har tatt til gatene for å protestere mot regimet i landet. Foto: AP / NTB scanpix
PROTESTERER: Tusenvis av iranere har tatt til gatene for å protestere mot regimet i landet. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Torsdag brøt det ut protester i den iranske byen Mashhad, protester som så spredte seg videre til om lag ti andre byer i løpet av fredagen.

Det hele begynte som en reaksjon på en varslet prisstigning på dagligvarer og bensin, men så endret det fort karakter, sier menneskerettighetsaktivisten Mahmood Amiry-Moghaddam, som til daglig er hjerneforsker ved Universitetet i Oslo og leder av den internasjonale organisasjonen Iran Human Rights, til Dagbladet.

«Død over Rouhani»

Demonstrantene begynte å rope slagord mot president Hassan Rouhani:

«Død over Rouhani», ropte demonstrantene.

- Det ble presentert som er protest mot Rouhani, men basert på de slagordene de roper overalt, så er protesten rettet mot systemet, og til og med Khamenei, sier Amiry-Moghaddam, og sikter til Irans øverste religiøse leder ayatolla Khamenei.

I ettermiddag viser flere innslag på sosiale medier folk som roper «død over Khamenei» eller «skam over Khamenei». Andre ønsker død over den iranskstøttede libanesiske militsen Hizbollah.

Protestene har nå også nådd Teheran, og så langt har ikke regimet i nevneverdig grad slått ned på demonstrasjonene. Men det er ikke dermed sagt at regimet ikke kan komme til å foreta seg noe.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer