Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det begynte med protester mot høye priser, men nå roper de «død over Rouhani»

Lørdag oppfordrer iranske aktivister til ytterligere protester.

PROTESTERER: Tusenvis av iranere har tatt til gatene for å protestere mot regimet i landet. Foto: AP / NTB scanpix
PROTESTERER: Tusenvis av iranere har tatt til gatene for å protestere mot regimet i landet. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag brøt det ut protester i den iranske byen Mashhad, protester som så spredte seg videre til om lag ti andre byer i løpet av fredagen.

Det hele begynte som en reaksjon på en varslet prisstigning på dagligvarer og bensin, men så endret det fort karakter, sier menneskerettighetsaktivisten Mahmood Amiry-Moghaddam, som til daglig er hjerneforsker ved Universitetet i Oslo og leder av den internasjonale organisasjonen Iran Human Rights, til Dagbladet.

«Død over Rouhani»

Demonstrantene begynte å rope slagord mot president Hassan Rouhani:

«Død over Rouhani», ropte demonstrantene.

- Det ble presentert som er protest mot Rouhani, men basert på de slagordene de roper overalt, så er protesten rettet mot systemet, og til og med Khamenei, sier Amiry-Moghaddam, og sikter til Irans øverste religiøse leder ayatolla Khamenei.

I ettermiddag viser flere innslag på sosiale medier folk som roper «død over Khamenei» eller «skam over Khamenei». Andre ønsker død over den iranskstøttede libanesiske militsen Hizbollah.

Protestene har nå også nådd Teheran, og så langt har ikke regimet i nevneverdig grad slått ned på demonstrasjonene. Men det er ikke dermed sagt at regimet ikke kan komme til å foreta seg noe.

- Både folk og regime vet at dersom disse protestene fortsetter i noen dager, kan det komme helt ut av kontroll. Det erfarte de i 2009, da de ikke slo hardt ned på de første demonstrasjonene, og det ble veldig stort etterpå, sier Amiry-Moghaddam.

I 2009 trakk millioner av iranere ut i gatene og ba om frihet og demokrati. Irans «grønne sommer» kom som følge av påstander om valgfusk.

Så langt har ikke denne ukas demonstrasjoner nådd det enorme antallet som protesterte i 2009, men de ser ut til å fortsette. Klokka 14.30 norsk tid oppfordrer iranske aktivister til ytterligere protester, skriver Al Arabiya på Twitter.

Trusler fra regimet

Myndighetene så seg lørdag nødt til å rette en advarende pekefinger mot dem som protesterer.

- Vi oppfordrer alle som mottar oppfordringer om å delta i disse ulovlige demonstrasjonene til å holde seg unna, fordi det vil bare skape trøbbel for dem selv og for andre borgere, heter det i en uttalelse fra innenriksminister Abdolrahman Rahmani Fazli, skriver NTB.

- I tillegg sier han at de som vil protestere må be om tillatelse, forteller Amiry-Moghaddam.

- Men den tillatelsen får de vel ikke?

- Nei, de får ikke tillatelse til det. Innenriksministeren sier også at hittil har vi prøvd å passe på at det ikke utvikler seg til noe som skaper bekymring. Indirekte oversatt så ligger det en liten trussel i det: «Hittil har vi vært tolerante».

Ifølge en iransk tjenestemann er 52 personer pågrepet etter demonstrasjoner i en rekke byer. USA har allerede fordømt pågripelsene og uttaler at de overvåker situasjonen.

USA oppfordrer også alle land til «å offentlig støtte det iranske folk og deres krav til grunnleggende menneskerettigheter».

Går mindre med hijab

Uansett er det små ting som har skjedd i Iran de siste månedene som brutt ned fryktbarrieren regimet prøver å skape, og som trolig har medvirket til at iranske borgere nå har tatt til gatene.

- Det er en kampanje der kvinner går mindre med hijab, eller med hvite sjal på onsdager. Det er sånne små bevegelser som plutselig har utbredt seg til hele Iran. Folk tar bilder uten hijab, og nylig var det en video av ei jente som står oppå en bil uten hijab, og det ble ikke gjort noe med henne, sier Amiry-Moghaddam.

En annen ting som ifølge Amiry-Moghaddam har bidratt til å svekke ayatolla Khamenei, er at tidligere president Mahmoud Ahmadinejad over en lengre periode har gått hardt ut mot sjefen for domstols-systemet i Iran, som utnevnes av Khamenei.

- Ahmadinejad har beskyldt hele systemet for korrupsjon og gått mye lenger enn andre etablerte politikere. På en indirekte måte utfordrer han Khamenei, sier Amiry-Moghaddam.

- Han fikk en alvorlig advarsel fra Khamenei for noen få dager siden. Han sa at de som har hatt makt og de som har det, ikke har lov til å leke opposisjon. Men det ser ikke ut til å ha skremt ham, og alt dette bidrar til at denne fryktbarrieren blir mindre.

- Målrettede arrestasjoner

Så langt har altså ikke demonstrasjonene fått veldig stort omfang, og det nærmeste døgnet vil trolig gi svar på om protestene dør ut eller vokser og får styrke.

- Særlig det som skjer i dag og i morgen i Teheran vil vise hvilken vei det går. Dersom vi får grupper av flere tusen i Teheran, da har vi kommet til et punkt hvor hva som helst kan skje, sier Amiry-Moghaddam.

Regimet ønsker å stanse protestene på en måte som gjør at det koster dem minst mulig, selv om det finnes en rekke eksempler fra tidligere på at de setter hardt mot hardt.

- De ønsker at dette skal dø ut og gjør det de kan. Det blir mange målrettede arrestasjoner, der de arresterer de som kan tenkes å ha evnen til å demonstrere. Og så kan de komme med motdemonstrasjoner, der de busser inn folk fra forskjellige steder, sier Amiry-Moghaddam.

Lørdag har det også vært demonstrasjoner til støtte for regimet i Teheran.

President Hassan Rouhani, som ble gjenvalgt i mai, har som mål å rydde opp i den kaotiske banksektoren i landet, øke utenrikshandelen og få kontroll over inflasjonen.

Men hans siste mål for 2017 er nok å få kontroll over de gryende demonstrasjonene.

MOTDEMONSTRASJON: Lørdag ble det også avholdt regimevennlige demonstrasjoner i Teheran. Foto: AFP PHOTO / TASNIM NEWS / HAMED MALEKPOUR / NTB scanpix
MOTDEMONSTRASJON: Lørdag ble det også avholdt regimevennlige demonstrasjoner i Teheran. Foto: AFP PHOTO / TASNIM NEWS / HAMED MALEKPOUR / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!