«Det begynte vel med at de lekte krig»

BØLER I OSLO (Dagbladet): Natt til lørdag pågrep politiet fem nynazister i Martin Linges vei på Bøler. For bydelens innbyggere kom det egentlig ikke som noen overraskelse. De har visst om dem lenge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De vil ikke ha noen svartmaling av bydelen sin i Dagbladet, de fem Bøler-beboerne vi møter på kafeen søndag kveld. Det er ikke et nazireir. Det er for det meste et godt sted å bo, sier de.

Men de vedgår at de har et problem. Et problem som har ført til at de har dannet «Bøler antinazistisk gruppe». Et problem som gjør at folk er redde for å snakke åpent med media av frykt for represalier.

Problemet består av - så langt de vet - åtte personer som står på politiets liste over kjernen i det nynazistiske miljøet i Oslo. Og de rekrutterer så godt de kan.

Lekte krig

- Det begynte vel egentlig for 5-6 år siden. En gjeng som satt oppe på Skullerudhøgda og drev såkalt militærtrening. Den gang var miljøet yngre, alle var under 18. Så trodde vi at vi hadde greid å sprenge nettverket gjennom ungdomstiltakene vi satte i gang. De forsvant. Men i fjor kom de tilbake, sier bydelspolitiker Frode Jacobsen (A).

Ut over den harde kjernen, er det få som vet nøyaktig hvor stor oppslutning nynazistene har greid å få blant ungdommen på Bøler. Det man vet, er at de framstiller seg som «bydelens greie gutter».

- De har utropt seg selv til bydelens beskyttere. De har stått på kjøpesenteret og delt ut løpesedler, der de markedsfører seg som et slags borgervern - som skal sørge for at det er trygt å bo her. Dersom noen skulle arrangere fest, og ville gardere seg mot uønsket besøk, ville de stille opp som vakter, sier Anne Minken i Bøler antinazistisk gruppe.

Mobiliserer

Blant enkelte ungdommer bredte oppfatningen seg om at dette var greie gutter som ville beskytte dem, og jobbe mot overgrep og vold.

- Nå burde de vel ha våknet. De som ikke skjønner at dette er galt nå, skjønner det aldri, sier bydelspolitiker Per Nygaard (SV).

På Bøler har de greid å mobilisere mot nynazistene. Et folkemøte samlet 200 innbyggere. Et fakkeltog mot nynazistene i desember, samlet 1|000 mennesker. Og det er mye i en stor by der de fleste har nok med sitt.

De mobiliserte fordi mange er redde. Fordi familier med mørkhudede barn har fått rasistiske flygeblader i postkassa. Fordi eieren av kaféen på Bølersenteret er blitt truet på livet. Hvis han snakker mer i avisen, er det slutt.

Til nå har det bare vært trusler. Men nå har de som truer antakelig drept en person.