«Det beste bildet av en planetfødsel noensinne»

Har tatt bilde av planeter som dannes rundt en sol i stjernebildet Tyren, 450 lysår unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Radioteleskopene ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) har avbildet planetdannelse rundt en ung stjerne i stjernebildet tyren, 450 lysår fra jorda.

Bildet skal være det beste som er tatt av en planetdannelse noensinne, melder amerikanske National Radio Astronomy Observatory (NRAO).I bildet ser man stjernen «HL Tau» i midten, omringet av en rekke, separerte ringer.

- Disse elementene er nesten helt sikkert resultatet av at unge planeter dannes i banene rundt stjernen. Dette er overraskende,i og med at HL Tau er en såpass ung stjerne, bare en million år gammel. Vi forventer vanligvis ikke at det dannes planeter runt så unge stjerner, sier visedirektør ved ALMA, Stuartt Corder.   

Skaper ringer Planetdannelsen skjer i skyer av støv og gass. Over tid samles partiklene, og blir til sand, grus og større steiner, deretter til asteroider, kometer og planeter.

Etterhvert som massen på objektene øker, vil de skape ringer i banene rundt stjernen, slik vi ser på bildet.

- Dette nye og uventede resultatet gir et utrolig bilde av prosessen der planeter skapes. Denne klarheten er essensiell for å forstå hvordan vårt eget solsystem ble til, og hvordan planeter dannes i hele Universet, sier NARO-direktør Tony Beasley.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer