«Det beste bildet av en planetfødsel noensinne»

Har tatt bilde av planeter som dannes rundt en sol i stjernebildet Tyren, 450 lysår unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Radioteleskopene ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) har avbildet planetdannelse rundt en ung stjerne i stjernebildet tyren, 450 lysår fra jorda.

Bildet skal være det beste som er tatt av en planetdannelse noensinne, melder amerikanske National Radio Astronomy Observatory (NRAO).

I bildet ser man stjernen «HL Tau» i midten, omringet av en rekke, separerte ringer.

- Disse elementene er nesten helt sikkert resultatet av at unge planeter dannes i banene rundt stjernen. Dette er overraskende,
i og med at HL Tau er en såpass ung stjerne, bare en million år gammel. Vi forventer vanligvis ikke at det dannes planeter runt så unge stjerner, sier visedirektør ved ALMA, Stuartt Corder.   

Skaper ringer Planetdannelsen skjer i skyer av støv og gass. Over tid samles partiklene, og blir til sand, grus og større steiner, deretter til asteroider, kometer og planeter.

Etterhvert som massen på objektene øker, vil de skape ringer i banene rundt stjernen, slik vi ser på bildet.

- Dette nye og uventede resultatet gir et utrolig bilde av prosessen der planeter skapes. Denne klarheten er essensiell for å forstå hvordan vårt eget solsystem ble til, og hvordan planeter dannes i hele Universet, sier NARO-direktør Tony Beasley.

Det ville ikke være mulig å se planetdannelsen med vanlig kamerateknologi fordi stjerne HL Tau er dekket av et tykt lag med gass og støv.

Verdens dyreste ALMA-observatoriet benytter seg av lange bølgelengder, som er i stand til å trenge igjennom støvet på utsiden, for å studere det som skjer i kjernen av skyen.

VERDENS DYRESTE: Radioteleskopene ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), i Acatama-ørkenen i Chile. Foto: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)
VERDENS DYRESTE: Radioteleskopene ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), i Acatama-ørkenen i Chile. Foto: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO) Vis mer

ALMA-observatoriet ligger i Atacama-ørkenen, på 5000 meters høyde nord i Chile. Det er et samarbeidsprosjekt mellom USA, EU, Canada, østasiatiske land, og Chile.

Det har kostet over åtte milliarder kroner, og er den dyreste landbaserte teleskopsystemet som er operativt i verden i dag.

Anlegget har vært fullt operativt siden mars 2013.

HYPERPRESISE: ALMA består av 66 hyperpresise radioteleskop. De brukes sammen, og distansen mellom dem kan endres med opp til 16 kilometer, noe som gir en zoom-effekt. Foto: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)
HYPERPRESISE: ALMA består av 66 hyperpresise radioteleskop. De brukes sammen, og distansen mellom dem kan endres med opp til 16 kilometer, noe som gir en zoom-effekt. Foto: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO) Vis mer