- Det beste de kan gjøre er å fjerne hele forslaget

Aps Arild Stokkan-Grande mener Høyre bør fjerne hele sitt forslag til endring av abortloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Høyres foreløpige valgprogram står det at de vil fjerne eugenisk indikasjon som selvstendig abortkriterium. På mandag legges det frem et nytt utkast til Høyres partiprogram.

Der står det at en samlet programkomité tar til orde for å "endre abortloven slik at egenskaper ved fosteret ikke er et selvstendig abortkriterium etter grensen for selvbestemt abort." Det står også at tilstander som ikke er forenlige med liv i seg selv skal gi grunnlag for abort.

- Angrep på kvinners frihet - Høyre har foreslått å stramme inn abortloven. Dette har mange reagert svært sterkt på. Derfor har nok alarmen gått i Høyre-leiren, og de leter nok nå med lys og lykter etter en finurlig måte å formulere seg på, sier Aps Arild Stokkan-Grande til Dagbladet.

Han mener det beste Høyre kan gjøre er å fjerne hele forslaget.

- Høyres kvinner har selv sagt at dette er et angrep på kvinners frihet, og det mener jeg også. Det beste de kan gjøre er å fjerne hele forslaget, sier Stokkan-Grande.

- Viser et hjerterått parti - Når vi i tillegg hører at Høyre ikke vil bidra til at flere par kan få assistert befruktning under parolen «det er ingen menneskerett å få barn», viser det et hjerterått parti. Jeg synes dette er brutalt, fortsetter Stokkan-Grande.

Han mener kvinners frihet er truet med Høyre, og nevner punkter som flere midlertidige stillinger, mer pålagt overtid, dyrere barnehage og økt økonomisk ulikhet.

- Hvert av disse forslagene fra Høyre er ille nok i seg selv. I sum er de et direkte angrep på kvinners frihet og familiens frihet, sier Stokkan-Grande.

- Ikke en innstramming Høyre-nestleder Bent Høie har ledet arbeidet med programmet, og mener det er feil å kalle endringsforslaget for en innstramning.

- Forslaget innebærer ikke en innstramming, men en endring av loven som vil sikre at den ikke fremstår som diskriminerende i sin utforming, og bygge en barriere mot en utvikling mot et sterkere sorteringssamfunn. Forslaget vil ikke inneholde noen endringer når det gjelder kvinnens rett til selvbestemt abort, sier han.

Til Stokkan-Grandes utsagn om at Høyre ikke vil bidra til assistert befruktning under parolen «det er ingen menneskerett å få barn» sier Høie følgende:

KRITISK: Arild Stokkan-Grande (Ap) er kritisk til Høyres forslag til endring av abortloven, og mener hele forslaget bør fjernes. Foto: Berit Roald / Scanpix
KRITISK: Arild Stokkan-Grande (Ap) er kritisk til Høyres forslag til endring av abortloven, og mener hele forslaget bør fjernes. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

- Høyre prioriterer å bruke mer penger på behandling av rusavhengige, psykisk syke og kreftsyke. At Ap prioriterer å bruke penger på behandling av friske på bekostning av dette får være deres prioritering.

- Ville aldri brukt den type ord Høie sier også at han aldri ville brukt samme type ord som Stokkan-Grande bruker om andre partier.

- Jeg hadde ønsket at det var mulig å diskutere etisk vanskelige spørsmål knyttet til medisinsk utvikling som gjør det mulig å hjelpe barn på et tidligere tidspunkt og å avdekke sykdom, uten å bli stemplet med denne typen karakteristikker av kollegaer.

IKKE EN INNSTRAMMING: Høyre-nestleder Bent Høie mener det er feil å kalle endringsforslaget en innstramming. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
IKKE EN INNSTRAMMING: Høyre-nestleder Bent Høie mener det er feil å kalle endringsforslaget en innstramming. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer