-TIMER IGJEN Å LEVE: Hvalekspert Thyge Jensen gransker den 15 meter lange finnhvalen som har vært stradet i Vejlefjorden i Danmark siden onsdag. Forsøk på å berge den har vært mislykket. Foto: EPA/CLAUS FISKER/Danmark
-TIMER IGJEN Å LEVE: Hvalekspert Thyge Jensen gransker den 15 meter lange finnhvalen som har vært stradet i Vejlefjorden i Danmark siden onsdag. Forsøk på å berge den har vært mislykket. Foto: EPA/CLAUS FISKER/DanmarkVis mer

- Det beste er om den dør snart

Gir opp håpet om å redde hvalen som er strandet i Danmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Forsøk på å redde en 30 tonns finnhval, som onsdag strandet i Vejlefjorden i Danmark, har vært mislykket, og det 15 meter lange marine pattedyret har trolig kort tid igjen å leve.

Biolog Anders Kofoed ved Danmarks akvarium sier hvalen trolig er gått inn i en slags sjokktilstand, der den ligger fastkjørt mellom 10 og 20 meter fra land.

- Det beste er om den dør snart, sier Kofoed til nyhetsbyrået Associated Press (AP).

- Vi regner med at den dør i løpet av noen timer, sier vaktsjef Jesper Duus ved Sydøstjyllands politi til ekstrabladet.dk.

Brannvesenet har spylt finnhvalen, som anslås å være tre til fire år gammel, med vann for å beskytte de eksponerte delene mot sola.

SPYLES: Brannvesenet har spylt dyret med vann for å beskytte mot sola. Foto: AFP PHOTO /Claus Fisker/Scanpix
SPYLES: Brannvesenet har spylt dyret med vann for å beskytte mot sola. Foto: AFP PHOTO /Claus Fisker/Scanpix Vis mer

Planer om å dra den ut til sjøs er blitt avlyst, grunnet fare for å skade det enorme dyret, som i voksen alder bare slås av blåhval når det kommer til lengde.

Også forsøk på å «skremme» hvalen av grunn, ved å starte en båtmotor i nærheten av hodet, har vært mislykket.

Den døende hvalen er blitt en større turistattraksjon i lokalsamfunnet, og politiet har ved enkelte tilfeller blitt tvunget til å rykke ut med båt for fjerne turister som forsøker å klatre opp på ryggen, skriver ekstrabladet.dk.

- Hvalen skal ha lov til å dø i fred, advarer Duus ved Sydøstjyllands-politiet.

Finnhvalen er en truet dyreart og står oppført på Verdens naturvernunions (IUCN) rødliste.

POLITIET SKJERPER SIKKERHETEN: Turister har forsøkt å klatre på den døende hvalen. Foto: AP Photo/Polfoto/Benny F. Nielsen/SCANPIX
POLITIET SKJERPER SIKKERHETEN: Turister har forsøkt å klatre på den døende hvalen. Foto: AP Photo/Polfoto/Benny F. Nielsen/SCANPIX Vis mer