BEKLAGER: Ullensaker-ordfører Harad Espekund (Frp) reagerer sterkt på mobbingen en elev i kommunen skal ha blitt utsatt for. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
BEKLAGER: Ullensaker-ordfører Harad Espekund (Frp) reagerer sterkt på mobbingen en elev i kommunen skal ha blitt utsatt for. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / DagbladetVis mer

«Det beste er om du går og henger deg»

Det sto skrevet på på en lapp en Ullensaker-elev skal ha funnet på skapet sitt. Ordfører Harald Espelund (Frp) raser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er så galt, jeg ikke har ord... Det er så du blir helt oppgitt. Det er sterkt å beklage.

Det sier Ullensaker-ordfører Harald Espelund (Frp) til Dagbladet da han får høre om den grusomme beskjeden som en elev i kommunen  nylig skal ha fått funnet på en lapp på oppbevaringsskapet sitt: «Det beste er om du gikk og hengte deg». Det var Romerike Blad som første omtalte saken.  

- Her må folk tenke seg om med hensyn til konsekvensene. Vi har ingen å miste! fortsetter ordføreren.

Anmeldt for mobbing Ifølge Romerikes Blad har et foreldrepar i Ullensaker nylig anmeldt en skole og kommunen for brudd på opplæringsloven - fordi de ikke skal ha gjort noe med mobbingen barnet skal ha blitt utsatt for gjennom flere år. Samtidig kjenner avisa til andre foreldre som vurderer politianmeldelse fordi de opplever at mobbing ikke blir tatt på alvor av skolen.

Venstre frykter kommunen har for dårlige rutiner for å følge opp mobbesaker.

- Vi har inntrykk av at det mangler et godt system for å følge opp mobbesaker, og frykter for elevers og foreldres rettssikkerhet, sier Karl-Oskar Smerud Nicolaisen, leder i Ullensaker Venstre, til Romerikes Blad.

Ordføreren er ikke kjent med anmeldelsen da Dagbladet tar kontakt med ham søndag kveld, men han erkjenner at kommunen har hatt «en langvarig og ugrei sak» i en av skolene.

- Men den saken trodde jeg var løst må, gjennom en egen avtale, sier Espelund.

- Tar mobbing på alvor Han avviser imidlertid at kommunen ikke tar mobbing på alvor. Han viser til at han har skrevet under på et eget anti-mobbemanifest og at kommunen har flere programmer for å bekjempe mobbing.

- Mobbeproblematikken er tvert imot noe vi er spesielt opptatt av. Vi har til og med bevilget midler til egne stillinger for å følge opp enkeltelever i frikvarterene, sånn at de ikke får tilgang til mobbeofre, sier Espelund.

Og det går framover, ifølge ordføreren. Han viser til den siste Elevundersøkelsen, der det går fram at nesten fem prosent av norske elever opplever å bli mobbet flere ganger i måneden.

- Elevundersøkelsen viser at vi har lykkes å redusere mobbingen fra 10 til 5 prosent. For Akershus er tallet 6 prosent, mens vi ligger på landsgjennomsnittet. Men når det er sagt: Fem prosent er fem for mye. Mobbing er helt uakseptabelt, sier Espelund.