- Det beste nordlyset jeg har sett

Spektakulært lysshow over Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jorda har de siste dagene fått en uvanlig røff behandling fra sola. Først ble vi truffet av en koronamasseutblåsning (CME) på søndag, før en såkalt flare og nok en CME nådde oss i går. Strålingsstormen ble målt til å være den verste siden 2003.

Mens solstormer i verste kan skade teknologi og astronauter ute på romvandringer, ble ikke konsekvensene denne gang verre enn noen få omdirigerte fly og nydelig nordlys - som ventet.

- Det var et av de beste nordlysene jeg har sett. Og da mener jeg noensinne, etter 5000 timer på isen. Det var, for å si det med ett ord, spektakulært, og noe jeg vil bære med meg for alltid, sier Andy Keen fra Inari i Finland til nettstedet Spaceweather.com.

Kraftigste siden 2003 Flere meldte eksplosjonen på sola var den verste siden 2005, noe som ikke stemmer. Selve flaren ble målt til å være en M9, en hårsbredd unna den kraftigste kategoriseringen X, men fortsatt bare middels stor.

MALERISK: Nordlys over Ersfjorden utenfor Tromsø. Foto: Lars-Espen Langhaug
BØLGENDE: Nordlyset over Tromsø. Foto: Pål Brekke
BØLGENDE: Nordlyset over Tromsø. Foto: Pål Brekke
VERDAL: Nordlys over Verdal i Nord-Trøndelag. Foto: Camilla Hepsø
GRØNN STRIPE: Slik så himmelen ut over Andenes i Nordland rundt klokka 18.40 tirsdag kveld. Foto: Foto: Jan Roar Jacobsen
- FANTASTISK: Nordlys over Gammelgård i Tromsødalen. Foto: Vebjørn Gerhardsen
SØR-TRØNDELAG: Bilde tatt i 22-tida fra Gråkallen utover mot Vanvikan i Trondheim. Foto: Frodo Støbakk

Det spesielle i dette hendelsen var at en enorm mengde protoner ble akselert og slynget mot jorda som følge av hendelsene, noe som «bare skjer av og til», ifølge solfysiker og seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk romsenter.

Dette bidro til å skape den kraftigste strålingsstormen siden 2003 og de beryktede «Halloween-stormene», ifølge ferske målinger.

- Stormen var den største siden januar 2005 da vi skrev den forrige oppdateringen. Etter at koronamasseutblåsningen ankom tidligere i dag, økte verdiene. Dette er nå den største strålingsstormen siden oktober 2003, skriver NOOAs romværvarslingstjeneste på Facebook.

Omdirigerte fly De aktuelle stormene kan medføre teknisk hikke hos satellitter og kluss med GPS og HF-sambandet i polområdene. Som følge av dette ble blant annet «en håndfull» Delta Airlines-flyvninger omdirigert.

VAKKERT: Det var også strålende nordlys over landet på søndag. Denne videoen ble laget av Bjørn Anders Nymoen. Video: Bjørn Anders Nymoen

- Vi opplever en serie utbrudd fra sola som treffer nordområdene. Det kan påvirke kommunikasjonsmulighetene. Det medfører at polarrutene flyr lenger sør enn normalt, sier Delta-talsmann Anthony Black til nyhetsbyrået Reuters.