Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Det beste som kan skje er at du reiser til Syria og får ei kule i hodet»

Aina Stenersen (Frp) mener situasjonen for kvinnelige politikere bare blir verre og verre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste dagene har hetsen mot Hadia Tajik (Ap) fått mye medieoppmerksomhet. VG-kommentarfeltet nådde nemlig foreløpig hets-rekord da den kvinnelige politikeren stemte nei til kongehuset i Stortinget i forrige uke.

Tajik er ikke den eneste som må slite med nettrollene. Samme dag som politikerne slo ring om Tajik, opplevde Frp-leder Aina Stenersen i Oslo det hun oppfatter som drapstrusler.

«Det beste som kunne skje er at du reiser til Syria og får ei kule i hodet», skriver en twitterbruker til henne. Mannen skriver også at hun - dersom hun kommer til et land han har kontakter i - skal komme «like fort hjem igjen», og avslutter innlegget med benevnelsen «forpulte fitte».

- Stadig grovere Kommentaren er bare en av mange grove meldinger politikeren skal ha mottatt. Over 100 personer er utestengt fra facebooken hennes, og flere hundre meldinger hun mener er hetsende har strømmet inn til henne på Twitter - særlig etter at innvandringsdebatten tok seg opp.  

- Jeg har vært plaget av hets på særlig Twitter i mange år, men har valgt å overse det til nå. Den siste tida har det imidlertid blitt stadig grovere kommentarer og trusler om drap og legemsbeskadigelse. Det er også det jeg vil kalle seksuell hets, sier Stenersen.

Oslo-politikeren har flere ganger fått oppmerksomhet i riksmediene for sitt syn på spørsmål i innvandringsdebatten.

Hun skapte furore med et leserinnlegg om tigging i fjor, og har blant annet gått inn for at alle innvandrere skal settes i lukkede mottak fram til de har fått opphold i Norge, et forslag som senere ble endret av årsmøtet i Oslo Frp til å bare omfatte folk med ukjent identitet.

Tøft debattklima Hun mener hetsen mot politikere - og særlig kvinner - blir verre og verre, og er redd det skal skremme kvinner bort fra politikken.

- Debattklimaet når det gjelder innvandringsdebatten er veldig hard, og unge kvinner med makt tror jeg  er et lettere mål for sånn hets.
Jeg har diskutert det med flere andre politikere fra andre partier og det er en gjengs oppfatning som alle deler.  Nå har det gått så langt at jeg ønsker å gjengi noen av eksemplene for å vise at det har gått for langt, sier hun. 

- Hva kan man gjøre med dette?

- Jeg tror det er viktig å stå fram og fortelle om netthetsen sånn at man får fokus på det. For eksempel synes jeg det er viktig å støtte opp om Tajik, sånn som flere også har gjort nå, og det er generelt viktig at politikere støtter opp om hverandre både offentlig og internt selv om de tilhører andre partier, sier hun.

Dessuten tror hun det er viktig å anmelde netthetsen til politiet.

Lar seg ikke endre Det vil hun selv gjøre mot to-tre av de mest alvorlige netthaterne «sine» nå.

- Jeg har ikke gjort det til nå, men nå har jeg lyst til å ta tak i det.

- Hvorfor tror du akkurat du er utsatt for netthets?

- Jeg tror det er fordi  jeg er en ung kvinne med sterke meninger, og opplever dette spesielt når det er snakk om innvandringspolitikk. Jeg tør å ta i kontroversielle temaer som for eksempel radikale imamer, og det tror får noen frustrerte menn der ute til å tenne på alle pluggene.

KRITISK: Meldingen Aina Stenersen fikk på twitter i går er bare en av flere hun har mottatt som er sjikanøse eller grove, forteller hun. Noen av personene som poster grove kommentarer er gjengangere, som hun nå vil anmelde.
KRITISK: Meldingen Aina Stenersen fikk på twitter i går er bare en av flere hun har mottatt som er sjikanøse eller grove, forteller hun. Noen av personene som poster grove kommentarer er gjengangere, som hun nå vil anmelde. Vis mer

- Du har kommet med ganske kontroversielle uttalelser, føler du at du er med på å framprovosere det?

- Jeg tenker at saklig debatt er kjempebra og at andre har andre medlemmer, men det er forskjell på å komme med seriøse motargumenter og det å si at «vi skal skyte deg i hodet», poengterer hun.

Stenersen er opptatt av at hetsen ikke skal forbigås i stillhet, men understreker at det ikke vil endre henne som politiker.

- Jeg kommer ikke til å deaktivere noen konto, for jeg liker å være med i debatten, men synes det er synd på alle som kontakter meg på twitter med saklige spørsmål for de drukner litt i resten, sier hun.

- Kunne formulert det annerledes Dagbladet har vært i kontakt med mannen som skrev  ytringene mot Stenersen i går. Han bor til vanlig mye i Afrika, og operer derfor med to navn. Han rettferdiggjør uttalelsene med at han blir provosert over Frp-politikernes holdninger - og sier det ikke var noen trussel.

- Jeg har aldri truet noen og kan ikke huske at jeg har gjort det. I så fall beklager jeg, men i en intens meningsutveksling kan ting misforstås, sier han til Dagbladet. 

- Jeg kunne kanskje ha formulert det annerledes, men jeg ble så rasende at jeg skrev det første og beste jeg kom på. Men jeg står inne for hovedbudskapet, sier han.

Han mener Stenersen ikke har forståelse for medmenneskelighet. Selv ser han mennesker som lider hver dag, sier han.

- Jeg har vært over hele verden opp gjennom livet og skulle ønske Aina hadde tatt seg en tur til Afrika for en lengre periode, sier han.

TOK KONTAKT: Twitterbrukeren sendte også direktemelding til Stenersen.
TOK KONTAKT: Twitterbrukeren sendte også direktemelding til Stenersen. Vis mer
Hele Norges coronakart