Nakstad:

- Det beste som kan skje nå

I Danmark har Statens Serum Institut tro på et mer normalt liv allerede i mars. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener imidlertid at vi først må gjennom en tøff vinter.

SVARER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad tror vi går en tøff januar i møte, så kan det blir lysere. Reporter: Edward Stenlund / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Januar blir en hard måned å komme gjennom, men så kan toppen være nådd og et mer normalt liv like rundt hjørnet, mener danskenes utgave av Folkehelseinstituttet, Statens Serum Institut (SSI). Kanskje allerede i mars, sa fagdirektør Tyra Grove Krause i SSI under et intervju med Go' Morgen Danmark mandag morgen.

- Jeg tror nok, som SSI, at det i løpet av vinteren nå vil være noen tøffe uker med mye smittespredning som må håndteres. Men når våren kommer, det blir varmere, vi er mer utendørs, mange vil ha fått immunitet på bakgrunn av vaksine og sykdom, så vil ikke viruset kunne spre seg like lett og vi vil kunne leve mye mer normalt, sier Nakstad til Dagbladet TV og legger til:

- Så jeg har god tro på et bedre 2022 enn 2021 globalt sett, og tror også at vi i Norge, når vi kommer gjennom denne vinteren, vil kunne leve mer normalt enn det vi gjør akkurat nå.

MER OPTIMISTISK: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad håper de fleste vil få mildere sykdom med omikronvarianten, og at den kan utkonkurrere deltaviruset og gi god immunitet. Foto: Ali Zare / NTB
MER OPTIMISTISK: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad håper de fleste vil få mildere sykdom med omikronvarianten, og at den kan utkonkurrere deltaviruset og gi god immunitet. Foto: Ali Zare / NTB Vis mer

I Danmark mener SSI at omikron rett og slett kan være redningen, og varianten som tar oss ut av pandemien. På spørsmål om dette svarer Nakstad:

- Det beste som kan skje nå er at omikron viser seg å gi mildere sykdom enn delta for de aller fleste, og varig immunitet mot deltavarianten. Det som da vil skje er at delta blir utkonkurrert og at vi får faktisk et snillere virus som ikke gir like alvorlig sykdom. Det vil være en fordel.

Vurderer tiltak fortløpende

Mens smittetallene har vært forholdsvis lave i Norge gjennom romjula, har det samtidig blitt testet langt færre enn ukene før jul. Hos våre danske naboer har det imidlertid blitt satt smitterekord etter smitterekord, med over 20 000 smittede flere dager på rad.

- Er du bekymret for at vi kan få en Danmark-situasjon?

- Det ser ut som doblingstida til omikron er lengre enn det vi fryktet, og at det tar tid før antallet tilfeller stiger slik som vi har sett i andre land, svarer Nakstad.

HAR TROA: Fagdirektør Tyra Grove Krause ved Statens Serum Insititut i Danmark håper på et mer normalt liv i mars. Foto: Emil Helms/ Ritzau Scanpix
HAR TROA: Fagdirektør Tyra Grove Krause ved Statens Serum Insititut i Danmark håper på et mer normalt liv i mars. Foto: Emil Helms/ Ritzau Scanpix Vis mer

Om smitten stiger til værs etter jula, eller om tiltakene som ble innført i desember har fungert, er det for tidlig å si noe om, mener Nakstad.

- Når hverdagen kommer tilbake vil vi ha økt kontakt med andre og vi vil teste flere, og da får vi et mer korrekt bilde av smittesituasjonen. Om vi ikke ser noen dramatisk økning i innleggelser de neste dagene nå, så kan det se ut som jula ikke har økt smittepresset, kanskje tvert imot, sier han.

- Heldigvis så ser det ut som færre blir alvorlig syke enn med deltavarianten, så det er et godt utgangspunkt, men det totale antallet smittede vil også ha noe å si.

CORONA: Statsminister Jonas Gahr Støre og tidligere statsminister Erna Solberg deltok i politisk kvarter mandag 3. januar for å diskutere landets smittesituasjon, og de nåværende tiltakene. Video: NRK Vis mer

De strenge tiltakene regjeringen innførte før jul, er i førsteomgang fastsatt til å gjelde fram til 14. januar.

- Vi vurderer tiltakene fortløpende, så selv om regjeringen skal ta en beslutning om knappe to uker, må vi bruke tid før det på å vurdere effekten av dem og hvordan omikron arter seg i Norge, forteller Nakstad.

USIKKERT: Espen Rostrup Nakstad om forventninger til coronasituasjonen i 2022. Vis mer

Stor usikkerhet

For selv om sykdommen omikron fører med seg skulle være mildere, er den store usikkerheten hvor mange som vil bli smittet samtidig, mener han.

- Om det blir mange samtidig blir det et stort press på hele samfunnet. Mange må være borte fra jobb, og det kan gå utover andre samfunnsfunksjoner utover helsetjenesten.

At vi nå går tilbake til hverdagen, betyr også at sannsynligheten for at omikronsmitten øker, er til stede, sier han.

- Så gjenstår det å se om økningen blir like kraftig i Norge, som vi har sett i Danmark og Storbritannia, sier Nakstad.

- Viser viktig effekt

Det er fortsatt de uvaksinerte coronapasientene som dominerer på norske sykehus. Det viser en viktig effekt, mener Nakstad.

- De fleste innlagte er nå uvaksinerte. Det viser at den tredje dosen, særlig hos de eldste som har fått denne nå, har vært veldig viktig, og kan minske presset på helsevesenet, som vi ellers ville hatt, sier Nakstad.

RØDT NIVÅ: Pedagogisk leder Anita Remmen og barnehagelærer Christiane Dietzler er fortvilet over coronasituasjonen i barnehager slik den er i dag. Video: Signe Elise Morthen Stenersen, reporter: Stian With Vis mer

Det er fortsatt usikkert hvor mange som takket ja til tilbudet om en tredje dose gjennom julehøytida, men foreløpige tall viser en markant nedgang.

- Vi har ikke komplette tall, men flere kommuner har tilbudt vaksinering i romjula. Og vi håper at det fortsetter nå i uka vi er inne i, med vaksinering med tredje dose, og at det er flere som takker ja til første og andre dose, av dem som ikke har gjort det enda. Det er nok vaksiner, sier Nakstad.

Nakstad sier omikron nå spres mest blant de yngre i Norge, og etter hvert vil spre seg til eldre aldersgrupper, slik som har vært tilfellet også med andre varianter.

Han sier at også liggetida på sykehus er kortere nå enn tidligere.

- Selv om du blir alvorlig syk, så blir du ikke liggende like lenge på sykehus om du er vaksinert. De som er uvaksinert og legges inn på sykehus er yngre. Medianalderen er slutten av 40-åra blant uvaksinerte, og opp mot 80 år blant de vaksinerte som legges inn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer