Ekspert om at omikron tar over:

- Det beste som kan skje

En ny labratoriestudie viser at personer som har vært smittet med omikron også kan være immune mot deltavarianten. Hvis omikron dominerer i «den virkelige verden», kan det være godt nytt, mener immunolog Anne Spurkland.

POSITIV: Immunolog og professor Anne Spurkland mener at det beste som kan skje er at omikron utkonkurrerer deltavarianten. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
POSITIV: Immunolog og professor Anne Spurkland mener at det beste som kan skje er at omikron utkonkurrerer deltavarianten. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Personer som har gjennomgått smitte med omikronvarianten kan også være immune mot deltavarianten. Det kommer fram i en ny laboratoriestudie utført av sørafrikanske forskere.

Studien er en såkalt «preprint», som betyr at det ikke er en endelig publisert forskningsartikkel og at forskningen har til gode å bli fagfellevurdert.

Hvis ytterligere undersøkelser kan bekrefte disse funnene, kan det bety at pandemien blir mindre alvorlig på lengre sikt.

I nærmeste framtid er det likevel forventet at omikronvarianten vil føre til en bølge av smittetilfeller, som igjen vil føre til en massiv belastning på sykehusene og på verdensøkonomien.

Studien tyder imidlertid på at en verden der omikron dominerer kan føre til færre sykehusinnleggelser og dødsfall enn hvis delta fortsetter å rase gjennom verden.

- Omikron vil sannsynligvis presse ut delta. At delta forsvinner kan faktisk være positivt, for vi kan se fram mot noe vi lettere kan håndtere enn de tidligere variantene, sier virologen som ledet studiet, Alex Sigal ved Africa Health Research Institute, til New York Times.

- Beste som kan skje

Epidemiologer i andre land uttrykker også at de allerede nå kan se det samme mønsteret.

- Vi ser at omikron øker, mens deltatilfellene synker. Dette antyder at omikron utkonkurrerer delta og i større grad gjør personer mindre mottakelige for delta etter de har vært smittet med omikron, sier epidemiolog Nathan Grubaugh, ved Yale School of Public Health til avisa.

Hjemme i Norge ser også ekspertene positivt på den nye forskningen.

ALVORLIG: Espen Nakstad forteller om hva slags problemer omikron kan skape. Video: Dagbladet. Reporter: Anabelle Bruun. Vis mer

- Det beste som kan skje er at omikron blir den dominante varianten, og det er det denne studien hentyder til.

Det sier immunolog Anne Spurkland til Dagbladet.

Hun mener at resultatene fra undersøkelsen kan være gode nyheter dersom de viser seg å stemme.

- Det er oppmuntrende tall, men det er viktig å understreke at dette er en «preprint». Det vil si at forskerne har jobbet for harde livet de siste ukene for å få ut den viktige informasjonen. Nå gjenstår det at forskningen blir vurdert av fagfeller og publisert på vanlig måte. I den prosessen kan det bli påpekt ting forskerne kan ha oversett eller utelatt, eller burde ha gjort litt annerledes, sier hun.

Slutten for delta

Mens omikron raste gjennom land over hele verden, hadde Sigal en teori om at omikron også kunne gi immunitet mot de andre variantene.

Resultatene fra hans forskning kan bety at personer som blir smittet med deltavarianten, etter gjennomgått omikronsmitte, har mindre sjanse for å smitte andre.

Samtidig vil omikron lettere smitte personer som tidligere har vært smittet med delta. Det fortrinnet kan bety slutten for deltavarianten.

Selv om omikron utkonkurrerer delta på sikt, så betyr det ikke nødvendigvis at omikronvarianten kommer til å regjere i all evighet. Etter hvert når personer får immunitet mot omikron kan det oppstå nye mutasjoner og varianter som unnslipper den immuniteten.

FORSKER: Virolog Alex Sigal, ved Africa Health Research Institute, står bak den nye studien. Han mener at omikron kan presse ut deltavarianten og bli dominant. Foto: AP Photo/Jerome Delay/NTB
FORSKER: Virolog Alex Sigal, ved Africa Health Research Institute, står bak den nye studien. Han mener at omikron kan presse ut deltavarianten og bli dominant. Foto: AP Photo/Jerome Delay/NTB Vis mer

Ikke helt utkonkurrert

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet at det kan bli en fordel for oss dersom omikron utkonkurrerer delta.

- Hvis det viser seg å være slik, også i befolkningsgrupper med mye omikronspredning, vil det bidra til at deltavarianten ganske raskt utkonkurreres. Det vil i så fall være en fordel for oss, siden deltavarianten ser ut til å gi mer alvorlig sykdom enn omikron, sier han til Dagbladet.

Han påpeker at det nå er en rekke studier som kartlegger hvor godt antistoffer etter gjennomgått omikroninfeksjon beskytter mot deltavarianten og at denne studien fra Sør-Afrika gir holdepunkter for at man beskyttes mot deltasmitte etter omikronsmitte.

Likevel mener Nakstad at det er andre faktorer som spiller en viktig rolle som gjør at deltavarianten kan fortsette å spre seg i lang tid framover.

- Vi må være forberedt på at vi kan få spredning av både delta- og omikronvarianten i ganske lang tid framover. Noen av virusstammene som tilhører deltavarianten har egenskaper som gjør at de kan fortsette å spre seg ganske lenge uten å bli helt utkonkurrert av omikronvarianten, sier han til Dagbladet og legger til:

- Dette er noe FHI og universitetssykehusene vil følge nøye med på i ukene framover.

Ønsker ikke to varianter

I studien analyserte forskerne blodprøver til 13 personer som nettopp hadde fått påvist omikron.

For å finne ut av immunresponsen, gjennomførte forskerne to tester, ved starten av infeksjonen og etter minst 14 dager.

- Blodprøvene er testet for om de beskytter celler mot infeksjon med omikron og deltavirusene i et laboratorieoppsett, og ikke ute i den «virkelige verden», påpeker Spurkland.

BEGGE VARIANTER: Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad mener at vi må være forberedt på både omikron og deltasmitte i lang tid framover. Foto: Gorm Kallestad / NTB
BEGGE VARIANTER: Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad mener at vi må være forberedt på både omikron og deltasmitte i lang tid framover. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Hun forklarer at personer som har gjennomgått omikronsmitte, ikke overraskende, får antistoffer og immunitet mot den varianten.

Men forskerne i Sør-Afrika fant ut av at antistoffene viste seg å være effektive mot delta også.

- Men spørsmålet er om antistoffer mot omikron også beskytter mot deltavarianten, slik at omikronsmittede også får immunitet mot deltavarianten. Vi ønsker ikke å havne i en situasjon der det er to varianter som sirkulerer samtidig, og der immunitet mot den ene ikke beskytter mot den andre varianten, sier hun.

Immunforsvaret er «smartere»

Mengden nøytraliserende antistoff mot omikron økte 14 ganger fra starten av infeksjonen og to uker fram i tid. Samtidig fikk pasientene også fire ganger mer av nøytraliserende antistoffer mot deltavarianten.

Det var sju vaksinerte og seks uvaksinerte som deltok i studiet.

- Dette viser at de som var vaksinert oppnådde en bedret respons også mot deltavarianten etter omikronsmitte. Samtidig viser studien at de uvaksinerte uten tidligere immunitet i mindre grad fikk antistoffer som beskytter mot deltavarianten etter gjennomgått omikronsmitte, forklarer Spurkland.

Selv om hun tenker at forskningen kan peke i retning av en positiv utvikling, mener Spurkland at observasjonstida på to uker ikke holder.

- Forklaringen her kan være at immunforsvaret mot viruset trenger tid til å «modnes». To ukers observasjonstid som i denne studien er helt sikkert for lite. Over tid er immunforsvaret «smartere» enn viruset, fordi det har en evne til å mutere antistoffene mot viruset for hver ny gang det møter på viruset eller vaksinen.

AKER BRYGGE: Sara (22) ble smittet av omikron etter besøk på Louise Restaurant & Bar. Thomas Tuft (48) filmet det trange dansegulvet. Video: Privat Vis mer

Forskjellige varianter

Da folk begynte å bli smittet av coronaviruset for to år siden, produserte de antistoffer og immunitet mot viruset. Som et resultat av det,S var det veldig uvanlig at personer ble smittet igjen i månedene som fulgte.

I slutten av 2020 dukket det likevel opp en rekke nye varianter av viruset. Noen av dem, som for eksempel alfa, hadde mutasjoner som førte til at de kunne spre seg raskere. Andre varianter, som beta, hadde egenskaper som gjorde at de kunne unnslippe antistoffer - enten fra tidligere gjennomgått coronasykdom eller gjennom coronavaksinen.

Gjennom våren 2021 spredte deltavarianten seg og ble raskt den dominerende varianten over hele verden. Varianten hadde en evne til å spre seg raskere og en moderat evne til å unngå antistoffer.

Vaksinene var fortsatt effektive mot deltavarianten, men ikke fullt så mye etter noen måneder.

Da omikron dukket opp i november spredte den seg betraktelig raskere enn de andre variantene. Varianten skulle også vise seg å i større grad smitte vaksinerte personer og de som hadde vært smittet med tidligere varianter.

Når eller om det kommer en ny coronavariant som vil være av betydning for pandemien, er ennå uvisst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer