- Det betydde mye for meg

Ekspedisjonssjefen i Samferdselsdepartementet beskriver ukene etter terroren som grusomme. Et av lyspunktene var storfint besøk.

 BESØK AV KONGEPARET:  Den 56-årige ekspedisjonssjefen forklarte i retten at det kongelige besøket på Sunnaas var viktig for ham. Her er kongeparet på Sunnaas ved en annen anleding. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
BESØK AV KONGEPARET: Den 56-årige ekspedisjonssjefen forklarte i retten at det kongelige besøket på Sunnaas var viktig for ham. Her er kongeparet på Sunnaas ved en annen anleding. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 56-årig ekspedisjonssjef i Samferdselsdepartementet inntok i dag vitneboksen i Oslo tingrett.

Den 22. juli var hans siste arbeidsdag før han skulle ut i ferie. Mannen skulle til sin faste frisør i nærheten av bygningen R5 for å ta fereieklippen. Men da det ikke var ledig time gikk han tilbake mot kontoret, via Johan Nygaardsvolds plass, mellom høyblokka og VG-huset. Da sprang bomba.

- Jeg hørte et voldsomt smell og tenkte unnskyld språkbruken, «faen, hva er dette?». Jeg tenkte ikke i retning av en terrorbombe, men mer en ulykke, forklarte mannen.

- Grusomt Da han kom til seg selv fryktet han for sitt eget liv.

- Så kom det en voldsom trykkbølge som treffer meg i ryggen og løfter meg av gårde. Da jeg kom til meg selv tenkte jeg at det er ikke sikkert jeg overlever. Jeg opplevde dødsangst mer enn fysisk smerte.

Han forklarte for retten at det første han tenkte på da folk kom til, var å få gitt beskjed til familien.

56-åringen fikk omfattende skader etter eksplosjonen. Han måtte blant annet amputere venstre bein og fikk nerveskader i venstrearmen.

Han lå tre uker på intensiven på Ullevål, noe han beskriver som svært tøft.

- Det var tre grusomme uker. Jeg husker veldig lite reellt; det var mange hallusinasjoner, sa 56-åringen.

Ved tre anledninger hallusinerte han at legen sa at han skulle dra hjem for å dø.

Storfint besøk Både på Ullevål og seinere på rehabilitering på Sunnaas fikk han storfint besøk.

- Jeg fikk besøk av kronprinsparet på Ullevål. Det betydde mye for meg. Senere på Sunnaas fikk jeg kongeparet på besøk. Det betyr noe. Jeg fikk også besøk av flere fra regjeringen. Det setter jeg stor pris på, sa han.

Til tross for de omfattende skadene begynner 56-åringen nå å komme tilbake på beina.

- Det har jo vært en omfattende prosess å komme dit jeg er i dag. Jeg føler meg ikke akkurat sprek, men jeg er tilbake på beina og livet begynner å komme tilbake til det normale.

 UNIKE BILDER:  Her kan man se bilder fra da bomba sprang fra forskjellige overvåkningskameraer i regjeringskvartalet.
UNIKE BILDER: Her kan man se bilder fra da bomba sprang fra forskjellige overvåkningskameraer i regjeringskvartalet. Vis mer