- Det betyr flere 16-åringer på hybel og skoledød

Kristin Halvorsen advarer mot skoledød med Høyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kunnskapsminister Kristin Halvorsen frykter for konsekvensene med å la Erna Solberg og Høyre endre dagens privatskolelov.

Frykter nedleggelser Nedleggelse av skoler, flere 16-åringer på hybel og økte forskjeller, er hva Kristin Halvorsen frykter vil bli konsekvensene i den videregående skolen.

- Jeg frykter den utviklingen vi har sett i Sverige med større forskjeller mellom skoler og mellom elever. En skole der elevenes samlede resultater går ned. Det vil bli en omfattende privatisering, sier Halvorsen og utdyper:

- Det er ikke rart at Høyre prøver å skygge unna klare svar i denne saken. I 2005 stoppet SV og regjeringa 22 000 private skoleplasser som Clemet hadde godkjent, sier hun og viser til at det i flere fylker var det lagt opp til at 20 prosent av plassene skulle privatiserers.

- Færre valgmuligheter Halvorsen mener det vil bety færre valgmuligheter og nedleggelse av skoler fordi elevgrunnlaget blir for lite.

- Det betyr flere 16-åringer på hybel og fare for økt frafall. I byene vil det bety større forskjeller mellom skoler og elever. Husk at hver krone til de private skolene tas fra de offentlige, sier hun.

- Hva er så galt med å bruke private drivere i skolepolitikken, når man samarbeider så bra med private drivere i barnehagene?
- Skolen er obligatorisk og vår viktigste samfunnsinstitusjon. Å privatisere den offentlige skolen der over 95 prosent av barna går, er noe annet enn å samarbeide med private om å bygge ut et tilbud som ikke finnes, svarer hun.

Fellesskolen Kunnskapsministeren mener SV og regjeringa har «slått ring rundt fellesskolen».

- Norske elever lærer mer enn før. Dessuten er ikke skolen et sted der man bare «produserer» kunnskap. Skolen er svært viktig for å danne morgendagens samfunnsborgere. Da er det viktig at det store flertallet av barn og unge møtes i en felles skole med høy kvalitet.

- Ingen trussel Høyres utdanningspolitiske talsperson, Elisabeth Aspaker, mener Halvorsen ikke har lest Høyres program.

FRYKTER HØYRE-SKOLEN: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen mener Høyres politikk i skolen vil føre til mer frafall og flere nedleggelser av videregående skoler landet over. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
FRYKTER HØYRE-SKOLEN: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen mener Høyres politikk i skolen vil føre til mer frafall og flere nedleggelser av videregående skoler landet over. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

- Da ville hun også sett at vi vil stramme inn kriteriene for godkjenning av friskoler. Hensynet til konsekvensene for den offentlige skolen skal tillegges større vekt, ved eventuell etablering av privateide skoler, sier hun og avviser at Høyres varslede endringer i loven kommer til å snu skolehverdagen på hodet.

- Om noen flere elever kunne velge eksempel et realfagsgymnas eller et alternativt skoletilbud med læring gjennom praktisk arbeid, er det ingen trussel mot den offentlige skolen. Høyre bruker de store pengene på lærerne og den offentlige skolen. Dårlig kvalitet i den offentlige skolen må ikke bli et argument for å velge noe annet, sier Aspaker.

På ett punkt er Aspaker enig med Halvorsen:

- Det er ingen ønskesituasjon at 16- åringer må bo på hybel. Likevel sa Halvorsen og regjeringen nei til å videreføre ordningen i Båtsfjord der kommunen også drev videregående skole, et meget vellykket prosjekt og som gjorde at 16- åringene i Båtsfjord slapp å flytte hjemmefra.