RENTEMØTE: Torsdag får vi resultatet fra rentemøte. Her ved sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
RENTEMØTE: Torsdag får vi resultatet fra rentemøte. Her ved sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Renta

- Det betyr tre til fire hevinger til innen utgangen av 2019

Erik Bruce om ukas viktigste hendelser. Torsdag får vi resultatet etter rentemøte i Norges Bank.

(Hegnar.no:)

Mandag er det relativt lite på kalenderen.

Handelsoverskuddet i august 2018 var ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) mandag på 31,8 milliarder kroner. Det er hele 128,2 prosent høyere enn i samme måned året før.

Vi får endelig august inflasjonstall fra eurosonen, men det er ifølge sjefanalytiker Erik Johannes Bruce ingen grunn til å tro de avviker fra de foreløpige.

«Litt interessant kan det likevel bli å se detaljene bak fallet i core fra 1,1 prosent over året i juli til 1 prosent i august. Vi regner med at fallet skyldes lavere prisvekst på pakketurer. De er volatile og var svært høye i juli og i så fall skal ikke fallet sees på som et tegn på lavere underliggende prispress», skriver Bruce i morgenrapporten.

Ellers får vi referat fra siste møte i Riksbanken og Nordea Markets regner med en relativt «dovish tone», med et flertall som er bekymret for inflasjonsutsiktene.

«Riksbanken skjøv første renteøkning ut i tid på siste møtet», skriver Bruce.

Tre til fire hevinger

Med tanke på resten av uka, er det ikke de helt store tingene på kalenderen - med unntak av torsdagens rentemøte i Norges Bank. Det er bredt ventet at Norges Bank hever styringsrenten med 25 basispunkter til 0,75 prosent.

«Det er i tråd med rentebanen fra juni møtet. Spørsmålet blir dermed hvordan den nye rentebanen blir seende ut. Vi venter at banen blir løftet med vel 25 basispunkter mot slutten av 2019, på grunn av sterk underliggende inflasjon, svakere krone enn ventet og noe bedre utsikter for oljerelaterte næringer. Det betyr tre til fire hevinger til innen utgangen av 2019», heter det fra Bruce.

Dette er ifølge sjefanalytikeren på den aggressive siden til markedsprisingen, og bør løfte forward renter noe og gi sterkere krone.

«Vi tror ikke Norges Bank hever sannsynligheten for at neste heving kommer allerede i desember. Skulle de gjøre det, blir markedsreaksjonen betydelig sterkere», skriver Bruce.

Ledighet og boligpriser

Tirsdag får vi arbeidsledighetstall fra Sverige. Nordea Markets venter at svensk sesongjustert ledighet vil falle til 6,3 prosent for august. Hva gjelder de svenske boligprisene, venter analytikerne i Nordea Markets ned 4,50 prosent over året for måneden, en framgang fra juli, da prisindeksen kom inn på 4,9 prosent.

Onsdag får vi inflasjonstall fra Storbritannia, og konsensus venter disse inn på 1,8 prosent over året.

«Det er en nedgang fra 1,9 prosent forrige måned. Kjerneinflasjonen har vært fallende de siste månedene, i takt med at valutaeffekten har avtatt».

Viktigst internasjonalt

Det er også rentemøte i Bank of Japan onsdag. Fredag runder vi uka av med det som ifølge Bruce fort kan bli viktigste internasjonale nøkkeltall, nemlig september-PMI for eurosonen.

«De har stabilisert seg på nivåer som er forenlig med kvartalsvis vekst på 0,5 prosent. Vi regner med en september samle-PMI på samme nivå som sist. Det vil si 54,5 marginalt over konsensus på 54,4», skriver han i rapporten.

Andre økonominyheter:
Einar Aas hadde tapt penger i flere uker
Ni aksjetips fra DnB Markets