- Det bildene først og fremst viser er forfall

Politiet i USA publiserer bilder av methbrukere til skrekk og advarsel.

FORVANDLINGEN: Politiet i USA har gått ut med bilder som viser effekten ved bruk av det syntetisk sentralstimulerende dopet metamfetamin. Hensikten er å skremme barn og ungdom fra å prøve det. Foto: Multnomah County sheriff-kontor
FORVANDLINGEN: Politiet i USA har gått ut med bilder som viser effekten ved bruk av det syntetisk sentralstimulerende dopet metamfetamin. Hensikten er å skremme barn og ungdom fra å prøve det. Foto: Multnomah County sheriff-kontorVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i USA har offentligjort før- og etterbilder av personer som bruker det syntetisk sentralstimulerende dopet metamfetamin.

Mange av personene på bildet er avhengige av det narkotiske stoffet.

Etter bare få måneder, og i noen tilfeller uker kommer symptomene. Øynene blir innsunket, huden blekner og får merker.

Det mest tragiske er at personene får et uttrykk i ansiktet som beskriver sorg og lidelse, skriver Daily Mail.

Bildene er publisert av Sheriff-kontoret i Multnomah County, som håper bildene kan skremme unge fra å prøve stoffet.

- Alvorlige konsekvenser - Skadevirkningene er stort sett like for amfetamin og metamfetamin. Men noen mener at metamfetamin er farligere, sier fagdirektør ved divisjon for rettsmedisin og rusmiddelforskning Liliana Bachs ved Folkehelseinstituttet.

- Det er klart at stoffet har alvorlige konsekvenser, kanskje først og fremst for psyken, sier hun

- Det bildene først og fremst viser er forfall. Mange er ikke lenger i stand til å ta vare på seg selv, og det skyldes ofte psykiske plager, sier Bachs.

Bruken øker Folkehelseinstituttet har laget en oversikt over tilfeller der personer er mistenkt for påvirket bilkjøring som viser at amfetamin/metamfetamin er blant de tre mest brukte rusmidlene i Norge.

- Brukerne merker ikke forskjellen, og skiller ikke på stoffene, sier Bachs.

Hun forteller at metamfetamin i stor grad begynt å erstatte amfetamin de siste årene.

SKREMMENDE EFFEKT: Politiets bilder viser effekten ved bruk av metamfetamin. Det er tatt før og etter-bilder av brukere av stoffet. Foto: Multnomah County sheriff-kontor
SKREMMENDE EFFEKT: Politiets bilder viser effekten ved bruk av metamfetamin. Det er tatt før og etter-bilder av brukere av stoffet. Foto: Multnomah County sheriff-kontor Vis mer

- Det er en generell trend i Europa. Det har med å gjøre at kjemikaliene som brukes i fremstillingen av stoffet er enklere å få tak i, sier Bachs.

Avskrekkende Politiet i Multnomah har tidligere kjørt sterke kampanjer gjennom flere tiår, i et forsøk på å stoppe den den endeløse dopbruken nord-vest i USA.

Metamfetamin er kjent for å være meget avhengighetsdannende, og effekter av dopet er at man føler seg våken, økt konsetrasjon og får mer energi.

«Meth-mouth» I større doser kan man også utvikle økt selvfølelse og eufori, som betyr sterke følelser av velbehag.

Brukere av dopet er kjent for å miste tennene raskt, også kjent som «meth-mouth».

I fjor publiserte politiet det de kalte «From drugs to mugs» (fra dop til kriminell). Her viste de det første bildet som ble tatt etter arrestasjonen, og et bilde som ble tatt et par måneder senere.

Myndighetene i USA mener det er cirka til millioner amerikanere som har prøvd metamfetamin. Én prosent av disse skal være gravide kvinner.