Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det blå og grønne kan forklares, men hva med de andre fargene?

Øyvind (61) tok bildene av regnbueisfjellet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det er utrolig at et bilde skal få så stor oppmerksomhet, skriver Øyvind Tangen (61) i en epost til Dagbladet.no.

Han er i disse dager på tokt i Sørishavet med det norske forskningsfartøyet «G.O.Sars».

Underveis tok han et bilde av et nærmest regnbuefarget isfjell, som torsdag denne uka ble publisert her på Dagbladet.no, etter at det ble plukket opp av et internasjonalt bildebyrå.

Og Dagbladet.nos brukere ser ut til å like isfjellet, den første artikkelen er nemlig blant denne ukas best leste saker.

Hvite drops

- Det er forunderlig at et isfjell kan formes slik fra naturens side, skriver 61-åringen som er ansatt ved Havforskningsinstituttet, i eposten.

- Det er jo rene kunstverket! skriver han.

Men hvordan ble bildet egentlig tatt?

MYSTISKE FARGER: - Det er forunderlig at et isfjell kan formes slik, sier Øyvind Tangen, mannen bak bildet. Foto: Barcroft media/Bulls Press/Øyvind Tangen
MYSTISKE FARGER: - Det er forunderlig at et isfjell kan formes slik, sier Øyvind Tangen, mannen bak bildet. Foto: Barcroft media/Bulls Press/Øyvind Tangen Vis mer

- Da vi passerte isfjellet på vei sørover mot Antarktis ble vi noe forundret over disse fargebeltene. Da jeg så det, tenkte jeg på de hvite dropsa med striper i jeg likte så godt da jeg var liten. Dette var det tredje isfjellet vi hadde passert på vei sørover, så vi tenkte ikke så mye over at dette var så spektakulært. Men siden vi jobber med havforskning, så har vi for vane å dokumentere det meste vi kommer over, skriver han.

Bildet ble først publisert på bloggen til Magnus Tangen, Øyvind Tangens sønn.

I kommentarfeltet på hans engelskspråklige blogg, har det kommet flere godt kvalifiserte teorier om hva fenomenet skyldes. Ombord på «G.O.Sars» har de også diskutert hva årsaken kan være.

Ukjent årsak

- Det er mange teorier som svirrer om hva årsaken til stripene kan være. Kanskje er det plankton og alger som er frosset inne fra tidligste tider som har dannet disse kulørte beltene, og vann som har sivet inn gjennom sprekker som har dannet de klare blå beltene? skriver han i eposten.

Men Øyvind har ikke funnet noen god forklaring på alle fargene på isfjellet.

- De blå og grønne fargene ser ut til å kunne forklares, men hva med de andre fargene? Selv professorer i glasiologi (de som studerer is) ser ut til å slite med forklaringene og sitter med skjegget frosset fast i postkassen! skriver han.

Bildet av isfjellet ble for øvrig tatt da forskningsfartøyet var i posisjon S60° og E15°, for de som måtte ha interesse av sånt.

image: - Det blå og grønne kan forklares, men hva med de andre fargene?

Øyvind Tangen og de andre medlemmene på «G.O.Sars» har egentlig vært på utkikk etter ganske mye annet enn regnbuefargede isfjell.

- Vi har vært sør for Polarsirkelen nær kysten av Antarktis og undersøkt dyre- og plantelivet i området i tillegg til temperaturene i Sørishavet. Spesielt har vi konsentrert oss om de store krillforekomstene der. Det er viktig å få bedre kunnskap om hvor mye krill det er her nede for å forvalte bestandene på en best mulig og bærekraftig måte, skriver han.

- Helt i sør var sjøtemperaturen helt nede i -0.5 grader, så der var det ikke akkurat badetemperatur! Men, det var i disse områdene hvor vi fant mest krill og hvor hvalen hadde sitt etegilde, skriver han.

Men det er ikke bare de merkelige isfjellene som er fascinerende.

Undersjøisk fjelltopp

- Sørishavet er noe helt spesielt, lyset, dyrelivet, naturen med isfjellene som driver forbi, skriver han.

- Vandrealbatrossen som er verdens største fugl med sine vingespenn og andre eksotiske fugler har vært fascinerende å studere på nært hold. Dyphavet har også mange helt utrolige skapninger som noen av de fiskeartene vi har fanget helt nede ved 1200 meters dyp.

Nå studerer det norske forskningsfartøyet undersjøisk fjelltopp vest av Cape Town som stiger fra formidable 5000 m dyp og opp til 11 meter under havoverflaten på kun noen få kilometer.

Det er mulig å følge toktet i mannskapets egen toktdagbok, som oppdateres jevnlig.

KUNSTVERK: Mannskapet ved norske «G.O.Sars» oppdaget et regnbueisfjell i Sørishavet.
HER GÅR FERDEN: Det norske forskningsfartøyet «G.O.Sars» er på tokt i Sørishavet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media