- Det blåser og driver, og man ser ingenting

Letemannskapene er ute med snøscooter og beltebil i natt.

LETER ETTER FLYET: Peter Brask og resten av letemannskapene leter etter de savnede fra Hercules-flyet i natt. Men værforholdene gjør letinga vanskelig. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
LETER ETTER FLYET: Peter Brask og resten av letemannskapene leter etter de savnede fra Hercules-flyet i natt. Men værforholdene gjør letinga vanskelig. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NIKKALUOKTA/OSLO (Dagbladet): Dagbladet ankom landsbyen Nikkaluokta i nærheten av Kiruna klokka 03 i natt.

Da var redningsmannskaper på snøscooter og beltebiler tilbake ved basen for å fylle nytt drivstoff, slik at de kan gjenopta søker etter det forsvunnede Hercules-flyet og de fem savnede, som nå har vært borte i tolv timer.

- Blåser og driver Letingen pågår rundt to til to og en halv mil fra Nikkaluokta i nærheten av Kebnekaise, området der Hercules-flyet antas å befinne seg.

Letemannskapene har vært ute siden klokka 19 i går kveld, før de på nytt dro ut igjen i tre-tida. Det kommer stadig nye lastebiler inn til Nikkaluokta. De laster av flere beltevogner og snøscootere, som skal brukes i søket.

Likevel gjør uværet i området søket vanskelig.

- Det blåser og driver, og man ser ingenting, sier en av redningslederne, Peter Brask, til Dagbladet.

Han opplyser at søket nå vil pågå i det samme området, men har ingen formening om når man kan forvente å finne flyet. Sent i natt ble kommandoposten for redningsaksjonen flyttet fra Nikkaluokta til Kebnekaise fjellstasjon, circa 18 kilometer lenger vest.

Lysner fra klokka fem Det er vind og tett snødrev i området. Sent i går kveld måtte to norske Sea King-helikoptre avbryte leteaksjonen på grunn av uværet. Et norsk spionfly av typen Orion bistår i natt bakkemannskapene.

BAKKEMANNSKAP: Snøscootere og beltebiler er satt inn i letingen på bakkenivå. Hjelpemannskapet har vært ute siden 19.00 torsdag kveld, og kjørte like før klokka 03 ut på nytt. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
BAKKEMANNSKAP: Snøscootere og beltebiler er satt inn i letingen på bakkenivå. Hjelpemannskapet har vært ute siden 19.00 torsdag kveld, og kjørte like før klokka 03 ut på nytt. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Den svenske sjø- og flyredningstjenesten fryktet sent i går kveld at de måtte avbryte søket, men nå ser det ut til at de kan fortsette natta igjennom.

- I Kiruna kommer sola fram ti på seks. Det betyr at det begynner å lysne rett etter fem-halv seks, opplyste Christer Haglund ved den svenske sjø- og flyredningssentralen til Dagbladet i ettida i natt.

- Dystre værprognoser Klokka 04.00 opplyser Bengt-Olov Hammarlöf ved sjø- og flyredningssentralen at de planlegger å sette inn helikoptre i søket så fort det blir lyst, antakeligvis fra klokka 06.00. Men det avhenger likevel av været.

- Det er dystre værprognoser for helikoptre. Det kan faktisk bli så ille at vi ikke får spanet med helikoptre i det hele tatt i morgen, sier han til Dagbladet.

VENTER PÅ DAGSLYS: Redningsarbeidet rundt Kiruna blir lettere fra mellom klokka 05 og 05.30, når sola begynner å stå opp. Her er mannskapene på vei ut igjen klokka 03.00 i natt. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
VENTER PÅ DAGSLYS: Redningsarbeidet rundt Kiruna blir lettere fra mellom klokka 05 og 05.30, når sola begynner å stå opp. Her er mannskapene på vei ut igjen klokka 03.00 i natt. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer