HEI «BERIT»: Et satellittbilde som viser stormsystemet over havet utenfor Norge. Foto: Stormgeo
HEI «BERIT»: Et satellittbilde som viser stormsystemet over havet utenfor Norge. Foto: StormgeoVis mer

- Det blåser over orkan styrke, og plattformen svinger

Stormen «Berit»s vrede herjer oljeinstallasjonene i Norskehavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvordan blir du berørt av uværet? Har du informasjon eller bilder? Tips oss på telefon 24 00 00 00, e-post 2400@db.no eller sms/mms 2400.

(Dagbladet): «Berit», den første navngitte stormen til å treffe Norge siden i fjor, turer mot landet med sterke vinder og ekstremt høye vannstander fra Trøndelag og nordover. Akkurat nå herjer hun som verst ute på havet.

- Jeg snakket akkurat med de på Heidrun-plattformen, sier informasjonssjef Ola Anders Skauby i Statoil til Dagbladet.

- De sier det blåser i over orkan styrke, med vindkast på 79 knop (40,6 m/s), og at plattformen rører ganske mye på seg. De har registrert bølgetopper på 13-14 meter, og forventer at det kommer til øke utover ettermiddagen, fortsetter Skauby.

- Men de er ved godt mot, selv om det selvsagt er ubehagelig for noen at plattformen svinger og smeller mer enn normalt, sier han.

Reduserer aktiviteten Meteorologisk institutt, som har utstedt et ekstremvarsel for store deler av landet, forventer at det enkelte steder i Nordsjøen vil komme bølgetopper på 30 meter, noe som tilsvarer en såkalt hundreårsbølge. Skauby sier det oljeinstallasjonene skal tåle det - og mer.

- Dette er et ekstra kraftig uvær, men de er bygget for å tåle verre og vi har gode rutiner, sier informasjonssjefen.

Prosedyrene inkluderer blant annet å redusere eller stanse ferdsel utendørs på de mest utsatte plattformene, i tillegg til at supplybåttrafikken tones ned og enkelte operasjoner blir midlertidig redusert eller stanset.

- Dette gjelder for eksempel boreoperasjoner. Vi vurderer dessuten produksjonsstans enkelte steder, men akkurat nå går det som normalt. Været gjør også at det blir redusert livbåtkapasitet hos noen, slik at mannskap demobiliseres, sier Skauby.

Frykter vannstanden Ifølge Meteorologisk institutt vil de største bølgehøydene til havs reduseres før de treffer land. Det er likevel knyttet stor bekymring til vannstanden, som kan nå 110-120 centimeter over tidevannstabellene på utsatte steder langs kysten. Stormtoppen er ventet å bli nådd rundt midnatt.

Årsaken den ekstreme vannstanden er flere særdeles ugunstige forhold som inntreffer samtidig, og gjør at det «ligger an til å slå alle rekorder».

- Vi er maks uheldige, egentlig. I tillegg til en allerede veldig høy flo av astronomiske årsaker, altså sola og månen, er det lavt trykk. Det betyr at lufta er lettere, og vannstanden heves fordi den presser mindre på sjøen. I tillegg vil man enkelte steder få vind inn mot kysten som fører med seg mer vann, samt høye bølger, sier vakthavende statsmeteorolog Eirik Samuelsen ved værvarslinga Nord-Norge.

HØYT: Kartgrafikken viser signifikant bølgehøyde. Grafikk: Stormgeo
HØYT: Kartgrafikken viser signifikant bølgehøyde. Grafikk: Stormgeo Vis mer