Det blåste orkan i fjellet

Tynnkledde ungdommer på scooter ble overrasket av været. Nå er de tre døde identifisert.

HER BLE DE FUNNET: Politiet har sendt ut dette kartet, hvor det er markert hvor ungdommene ble funnet. Tre av de ni som dro ut på tur er døde. Kart: Politiet
HER BLE DE FUNNET: Politiet har sendt ut dette kartet, hvor det er markert hvor ungdommene ble funnet. Tre av de ni som dro ut på tur er døde. Kart: PolitietVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet bekrefter nå at de to siste personene som ble funnet omkommet er identifisert som Stian Johansen (18) og Mats Larsen (18). Tidligere i dag ble Andreas Jensen Hermo (18) bekreftet omkommet.

Alle tre er fra Hammerfest.

- Overrasket av været Ordfører Alf E. Jakobsen i Hammerfest har mistet tre av byens ungdommer. Han kjente selv flere av dem og deres pårørende godt.

- Det er forferdelig vanskelig for meg, slik det også er for de pårørende akkurat nå, sier Jakobsen til Dagbladet.

Ungdommene la ut på tur fra Skaidi i Kvalsund torsdag. På det tidspunktet var det plussgrader i lavlandet. Ordføreren tror de ni ungdommene ikke ante hva som ventet da la ut på scooterturen.

- De har nok blitt overrasket av været, sier Jakobsen.

- Dårlig kledd «De var ikke utstyrt for å oppholde seg på fjellet», heter det i en politilogg fra Vestfinnmark politidistrikt. Ved 09-tiden torsdag ringte en av ungdommene politiet og varslet at en scooter med to personer var kommet vekk fra de øvrige.

En omfattende leteaksjon ble satt i gang, men sterk vind og snøbyger skapte store vansker for letearbeidet.

Ungdommene skal ha satt scooterne i en halvsirkel for å beskytte seg mot vinden.

Blåste orkan Ifølge statsmeteorolog Eirik Samuelsen ved Værtjenesten for Nord-Norge blåste det opp til orkan i fjellet i løpet av torsdagen.

- Det gikk fra pluss fire grader i lavlandet, til synkende temperatur og kraftig vind utover dagen. I fjellet har vi registrert orkan styrke, sier Samuelsen til Dagbladet.

I fjellområdet de tre jentene og seks gutta befant seg på scootertur, ble det registrert vindkast på 88 knop. I 10-tida lå vindstyrken på 76 knop i snitt - det vil si 40 meter pr sekund. Orkan begynner ved 64 knop. Selv om det bare var et par minusgrader, sørget den sterke vinden for at det fort ble meget vanskelig å holde varmen.

- Vi regner ikke effektive temperaturer. Men når det blåser slik det gjorde her, har det liteå si. Det blir vanskelig å holde varmen uansett, sier han.

Ifølge Dagbladets værkalkulator føles -3 grader i 40 sekundmeter vind som -17 grader.

Gikk seg bort Klokka 07.30 i går dro de ni ungdommene ut på fem scootere fra Skaidi i Kvaldsund kommune. Ifølge politiet var de ikke utstyrt for å oppholde seg i fjellet.

Klokka ni meldte en av de savnede i fra til politiet at to i følget hadde kommet seg bort.

- Været var ekstremt dårlig, og de savnede visste ikke hvor de befant seg. Etter kl. 10.00 lyktes det ikke politiet å komme i kontakt med de savnede. Etter kl. 12.00 var det heller ingen kontakt på sporing av telefonene, skriver politet i en pressemelding. 

Alt tilgjengelig mannskap ble mobilisert, og 02:15 i går fant man to personer ved Ytre Billefjordelva. De to var i god behold, og ga informasjon om hvor resten av følget befant seg. 

Disse to ble fraktet til Hammerfest sykehus. 

02:32 ble de fem andre savnede funnet ved Tjolvvarre. Her ble Hermo bekreftet død på stedet.
  
Ytterligere to døde Det var letemannskapet som først fant de to omkomne og scooteren de har brukt. Da lege ankom ble det klart at det ikke var aktuelt med gjenopplivning. Personene ble erklært døde på stedet, får Dagbladet opplyst.

- Seaking meldte i fra om funnet kl. 09.35. Personene ble funnet utenfor politiets primære søksområde. Politiet er nå i møte med kommunens kriseledelse, skriver politiet i en pressemelding.

Personene ble funnet 4 km fra bebyggelsen ved Oterberget, i Ytre Billefjord.

- De to ble funnet et godt stykke unna stedet hvor de andre ble funnet. De blir nå fraktet ut av terrenget på sleder, sier redningsleder Jakop Carlsen til Dagbladet.

FUNNET DØD: Tre ungdommer fra Hammerfest omkom på fjellet ved Billefjord i Porsanger. Her fraktes en av de omkomne ut og mot Lakselv. Foto: Marius Thorsen / Sagat
FUNNET DØD: Tre ungdommer fra Hammerfest omkom på fjellet ved Billefjord i Porsanger. Her fraktes en av de omkomne ut og mot Lakselv. Foto: Marius Thorsen / Sagat Vis mer