Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det ble «begått urett» overfor Elin, skriver universitetets etikkutvalg

Universitetets høyeste etikkutvalg har gitt sin vurdering av skjelettstriden.

SKJELETTSTRID: Ifølge Forskningsetisk utvalg har Elin Brødholt (bildet) og en annen forskningsstipendiat «blitt satt opp mot hverandre». Arkivfoto: Yngve Vogt
SKJELETTSTRID: Ifølge Forskningsetisk utvalg har Elin Brødholt (bildet) og en annen forskningsstipendiat «blitt satt opp mot hverandre». Arkivfoto: Yngve Vogt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En vill kamp om ære og skjeletter brøt ut da en medstipendiat ville bruke Elin Brødholts funn av dyreskjeletter i vikinggraver i en forskningsartikkel - uten å kreditere henne som medforfatter.

Nå slaktes ledelsen av SIGMA-prosjektet, som er et samarbeid mellom Kulturhistorisk museum og Institutt for arkeologi, konservering og historie ved Universitetet i Oslo.

- Urett
«Forskningsetisk utvalg mener at slik saken er håndtert fra ledelsen av SIGMA-prosjektet, er det begått en urett overfor stipendiat Elin Brødholt», skriver jussprofessor Kirsti Strøm Bull i en fersk avgjørelse fra det høyeste etikkutvalget ved Universitetet i Oslo.

For at den andre stipendiaten skulle slippe å kreditere Brødholt, fikk prosjektlederen, professor Jan Bill, utført fornyede analyser av beinmateriale som Brødholt allerede hadde fått analysert.

Han har også hevdet at de andre stipendiatene på prosjektet allerede visste om dyreskjelettene da Brødholt fant dem i 2010.

Lettet
Elin Brødholt er lettet etter avgjørelsen til Forskningsetisk utvalg.

- Det hadde vært fantastisk om to års helvete blir avsluttet nå, sier hun til Dagbladet.

Snart skal hun møte museumsadministrasjonen og direktøren ved Kulturhistorisk museum for å diskutere hennes framtidige tilknytning. For tida er hun sykmeldt.

-Jeg regner med at jeg nå kan ta fatt på avhandlingen igjen, sier Brødholt.

Vil lese grundig Jan Bill får blant annet kritikk for ikke å ha orientert Brødholt om at det fantes en samarbeidsavtale mellom partene i SIGMA-prosjektet, som kunne gjort rammene tydeligere.

Han og museumsledelsen vil nå lese grundig gjennom avgjørelsen fra Forskningsetisk utvalg.

SCHREINERSKE SAMLINGER: Det var blant menneskeskjelettene i De schreinerske samlinger (bildet) at Elin Brødholt oppdaget dyrebein i 2010. Arkivfoto: John Petter Reinertsen/Samfoto/NTB Scanpix
SCHREINERSKE SAMLINGER: Det var blant menneskeskjelettene i De schreinerske samlinger (bildet) at Elin Brødholt oppdaget dyrebein i 2010. Arkivfoto: John Petter Reinertsen/Samfoto/NTB Scanpix Vis mer

- Vi skal sette oss sammen og se hva som står der, og hva som er premissene for det, sier Bill til Dagbladet.
Før det vil han ikke si noe om hva som skal gjøres videre - heller ikke om det kan være aktuelt å be Elin Brødholt om unnskyldning.

Etisk ansvar
Selv om Kirsti Strøm Bull er nestleder i Forskningsetisk utvalg, er det hun som har ledet utvalgets arbeid med saken. Lederen, professor Svein Aage Christoffersen, ble tatt av saken fordi han som mekler tidlig gikk inn for å gi Brødholt medforfatterskap.

«Det etiske ansvar for den konflikt som her har oppstått må ligge hos ledelsen av SIGMA-prosjektet og mangelen på tydelighet», skriver utvalget i sin avgjørelse. Det står dessuten at de to stipendiatene har «blitt satt opp mot hverandre».