- Det ble en panikkreaksjon

Representanten til Henning Mankells skip i nødhjelpskonvoien mener aksjonistene fikk panikk da israelske kommandosoldater bordet skipene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Da israelske soldater bordet nødhjelpkonvoien til Gaza, ble de ifølge israelsk militære møtt av bevæpnede aksjonister.

- Forsøk å leve deg inn i situasjonen som rådde på båtene. Det er mørkt, fire-fem om morgenen og du har vært omringet og forfulgt av israelsk militære i timevis. Du har et helikopter over deg og plutselig fires kommandosolater ned fra himmelen. Samtidig kommer det soldater over relingen. Så står du øye til øye med maskerte og bevæpnede kommandosoldater.

- Hvordan man reagerer i en sånn situasjon er umulig å si. Uansett hvor mye trening man har fått i å opptre fredelig. Jeg vet ikke hvordan jeg hadde reagert selv, om jeg hadde fått et gevær rettet mot meg, sier Mikael Löfgren som er representant for det svenske skipet i konvoien.

- Hadde man for dårlig kontroll på de 6-700 aksjonistene?

- Alle organisasjonene som sto bak flåten var krystallklare på at det skulle være ikke-voldelig og at man ikke skulle møte vold med vold. Jeg sier ikke dette for å unnskylde at noen kanskje bevæpnet seg, men det var en panikkreaksjon.

- Ingen kunne tro dette Da Dagbladet snakket med Löfgren søndag, dagen før konvoien ble stoppet, nevnte han tre scenarier for hva som kunne skje når båtene nådde det israelskkontrollerte havområdet utenfor Gaza. Dagen før den israelske aksjonen sa Löfgren dette:

- Det første scenariet er at marinen bruker militær makt for å stoppe oss, det andre er at man blir tatt til fange og tatt med til leirer som de allerede har gjort klare. Det tredje er at de skyter varselsskudd og tvinger fartøyene til å snu.

Löfgren må bittert innrømme at han tok feil og at et fjerde scenario ble virkelighet.

- Dette var et fjerde scenario. Ingen mennesker i verden kunne forestille seg dette i 2010. Dette ble mye verre enn noe jeg kunne forestille meg, sier Löfgren, som søndag trodde flåten ville få fritt leide inn til Gaza.

Det sitter fortsatt flere hundre aksjonister i israelske fengsel etter den israelske aksjonen. Löfgren mener Israels maktbruk er absurd.

- Vi vet veldig lite om hendelsen til sjøs og veldig lite om behandlingen av fangene. En sak er klar: anklagene er helt absurde. De er nemlig mistenkt for illegal innvandring. Det er svimlende. Først kidnapper man 6-700 mennesker i internasjonalt farvann og dreper og skader noen. Så tar man dem til fengsel og tiltaler dem for å komme seg illegalt inn i landet.

Ingen tro på Egypt Egypt har i dag åpnet grensene for nødhjelp til Gaza, den egyptiske blokaden har vært fullstendig da Hamas er støttet av opposisjonen i Egypt.

- Tror du det kan komme noe positivt ut av dette for Gaza?

- Egypt-siden har jeg ingen som helst tro på. Men nå er det så himla mange av verdens ledere som har uttalt seg at det må være vanskelig for dem å ikke omsette dette i handling overfor Israel. Sånn sett tror jeg det kan komme noe positivt ut av det, selv om jeg ikke er veldig optimistisk.

- For sin egen skyld, og dette er helt uten ironi, så håper jeg at Israel opphever blokaden. Samfunnet der holder på å råtne innenfra og det er tiltagende ekstremisering. De har en «vi står ensomme mot verden»-holdning som ligner ubehagelig på utviklingen i Sør-Afrika før apartheid falt.

Mankell visste ikke om dødsfall Löfgren har ikke hatt personlig kontakt med Henning Mankell etter at han kom ut av israelsk fengsel i dag. Forfatteren lander sannsynligvis på Arlanda i kveld sammen med den svenske parlamentarikeren Mehmet Kaplan, men kommer ikke til å delta på pressekonferansen til den svenske politikeren.

Han regner imidlertid med å få en telefon fra Mankell i kveld.

- Hva kommer du til å si ham?

- Jeg kommer til å ønske ham velkommen hjem. Om han orker å ringe i kveld.

Expressen er på samme fly som Mankell fra Tel Aviv til Stockholm. Til Expressen blir Mankell svært overrasket når han hører at den israelske aksjonen kostet minst ni menneskeliv. Mankell befant seg på den svenske båten, der alt gikk rolig for seg.

- Det visste jeg ikke. Oi, oi, oi. Jeg vet det ikke var våpen ombord på noen av båtene, da har det vært andre typer slagsmål. Dette visste jeg faktisk ikke, sier Mankell, som har sittet isolert siden han ble arrestert i internasjonalt farvann.

Mankell ble eskortert av israelsk politi helt inn på flyet i Tel Aviv og har følgende kommentar til behandlingen han har fått.

- Man kan si det slik: vi forstår fortsatt ikke hvorfor vi ble stoppet. Den israelske marinen gikk til angrep med fysiske våpen og vi var i internasjonalt farvann. Det var en kidnapping.

På den svenske båten foregikk den israelske overtagelsen uten involvering av vold.

- Det gikk ganske fort, vi gjorde ingen annen motstand enn å protestere fredelig.

På spørsmål om han angrer på at han ble med flåten, svarer forfatteren:

- Absolutt nei, absolutt nei. Det her har virkelig reist spørsmålet: hva skjer i Gaza?

KOMMER HJEM: Henning Mankell. Foto: Reuters
KOMMER HJEM: Henning Mankell. Foto: Reuters Vis mer