- ALLE BEHOLDT ROEN: Mannskapet forteller om de dramatiske minuttene etter at det ble gitt evakueringsordre om bord hurtigruta MS «Nordlys».  Foto: SCANPIX/Svein Ove Ekornesvag
- ALLE BEHOLDT ROEN: Mannskapet forteller om de dramatiske minuttene etter at det ble gitt evakueringsordre om bord hurtigruta MS «Nordlys». Foto: SCANPIX/Svein Ove EkornesvagVis mer

- Det ble ikke gjort etter boka, folk bare organiserte seg

Mannskapet om bord på «Nordlys» forteller om den dramatiske redningsoperasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): - Det skjedde så utrolig fort, det viste seg at alle visste hva de skulle gjøre. Det ble ikke gjort etter boka, folk bare organiserte seg og gjorde som alarmen sa: «Evakuering til redningsdekk», forteller båtsmann Tommy Didriksen om situasjonen da røyken veltet inn i MS «Nordlys».

Didriksen oppdaget røyken før alarmen gikk. Han meldte umiddelbart fra på radio.

- Det er helt utrolig hvor fort røyken veltet inn, det var bare å evakuere, sier Didriksen.

Hotellsjef ombord, Finn Krog Dexrud, befant seg på dekk én, men skjønte raskt at det var for mye røyk til å gjennomsøke skipet.

- Vi gjennomsøkte de tre handicaplugarene, men det var ingen der. Heldigvis var alle våkne, så jeg organiserte evakueringen opp til dekk fem. Der ble folk loset over i livbåtene, sier Dexrud.

Begge to skryter av sine medmannskaper ombord hurtigruteskipet.

- Alle beholdt roen, da blir også passasjerene rolige og trygge på at vi kan jobben vi skal gjøre, sier Didriksen.

Begge to er preget av at de har mistet to kolleger.

- Vi har mistet to kolleger og to er skadet. Vi har fått profesjonell hjelp fra Forsvaret og alle har lagt til rette for oss, sier Didriksen.

- Vi fikk så vidt hilst, så er han død. Det er ubeskrivelig. Det er en tragedie. Sende guttungen ut på sjøen, og så få ham hjem død ti dager seinere. Det finnes ikke ord, sier Didriksen om tapet av den 18 år gamle kollegaen Steffen Ulvatne.

- Vi er preget av stundens alvor. Jeg er kjempestolt av crewet og kollegene, at vi opptrådte på en så god måte og det vi er drillet på.

- På en båt kjenner man hverandre på godt og vondt. Vi reiser, jobber og bor i lag i tre uker i strekk. Man blir kjent på en helt annen måte enn vanlige kolleger. Derfor er det spesielt tungt nå, sier Finn Krog Dexrud.

OPPLEVDE DRAMATIKKEN: Båtsmann Tommy Didriksen (t.v.) og hotellsjef Finn Krog Dexrud var om bord MS «Nordlys» da brannen brøt ut i går. 
Foto: JØRGEN M. GILBRANT/DAGBLADET
OPPLEVDE DRAMATIKKEN: Båtsmann Tommy Didriksen (t.v.) og hotellsjef Finn Krog Dexrud var om bord MS «Nordlys» da brannen brøt ut i går. Foto: JØRGEN M. GILBRANT/DAGBLADET Vis mer