LØSLATELSE: Nordmannen Kjartan Sekkingstad (t.v), som ble kidnappet av islamistgruppa Abu Sayyaf på Filippinene i september i fjor, er nå være løslatt, ifølge filippinske myndigheter. Foto: Reuters / NTB Scanpix
LØSLATELSE: Nordmannen Kjartan Sekkingstad (t.v), som ble kidnappet av islamistgruppa Abu Sayyaf på Filippinene i september i fjor, er nå være løslatt, ifølge filippinske myndigheter. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

– Det ble ikke utbetalt løsepenger for Sekkingstad

Det sier Filippinenes fredsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Filippinenes fredsminister sa lørdag at det ikke var utbetalt løsepenger til islamistgruppen Abu Sayyaf i forkant av at det norske gisselet Kjartan Sekkingstad ble sluppet fri, melder lokale medier.

Fredsminister Jesus Dureza siteres av regionsavisen MindaNews.

Til tross for norske myndigheters prinsipp om å ikke utbetale løsepenger til gisseltakere, hevdet Filippinenes president, Rodrigo Duterte, i slutten av august at Abu Sayyaf-geriljaen hadde mottatt nærmere 9 millioner kroner fra private meklere for å slippe nordmannen fri. Til tross for utbetalingene, som presidenten ikke vet hvem sto for, ble ikke nordmannen frigitt.

Nettstedet The Philippines Star skriver lørdag at gisseltakerne skal ha mottatt nærmere 5 millioner kroner i løsepenger for Sekkingstad, men skriver ikke noe om tidspunktet for når dette beløpet eventuelt ble overført.

For islamistgruppen Abu Sayyad, som har holdt Sekkingstad som gissel siden september i fjor, er løsepenger for utenlandske gisler en viktig inntektskilde.

– Det er kriminalitet, men også politikk. De bruker løsepenger for å kjøpe tilhengere og sikre seg kontroll over områder, sier en av Norges fremste eksperter på forholdene sør på Filippinene, antropologen Arne Røkkum, til NTB.

I april og juni ble de to canadierne John Ridsdel og Robert Hall, som ble bortført sammen med Sekkingstad, funnet halshugget etter at krav om løsepenger ikke ble oppfylt.

(NTB)