– Det ble ikke utbetalt løsepenger for Sekkingstad

Det sier Filippinenes fredsminister.

LØSLATELSE: Nordmannen Kjartan Sekkingstad (t.v), som ble kidnappet av islamistgruppa Abu Sayyaf på Filippinene i september i fjor, er nå være løslatt, ifølge filippinske myndigheter. Foto: Reuters / NTB Scanpix
LØSLATELSE: Nordmannen Kjartan Sekkingstad (t.v), som ble kidnappet av islamistgruppa Abu Sayyaf på Filippinene i september i fjor, er nå være løslatt, ifølge filippinske myndigheter. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Filippinenes fredsminister sa lørdag at det ikke var utbetalt løsepenger til islamistgruppen Abu Sayyaf i forkant av at det norske gisselet Kjartan Sekkingstad ble sluppet fri, melder lokale medier.

Fredsminister Jesus Dureza siteres av regionsavisen MindaNews.

Til tross for norske myndigheters prinsipp om å ikke utbetale løsepenger til gisseltakere, hevdet Filippinenes president, Rodrigo Duterte, i slutten av august at Abu Sayyaf-geriljaen hadde mottatt nærmere 9 millioner kroner fra private meklere for å slippe nordmannen fri. Til tross for utbetalingene, som presidenten ikke vet hvem sto for, ble ikke nordmannen frigitt.

Nettstedet The Philippines Star skriver lørdag at gisseltakerne skal ha mottatt nærmere 5 millioner kroner i løsepenger for Sekkingstad, men skriver ikke noe om tidspunktet for når dette beløpet eventuelt ble overført.

For islamistgruppen Abu Sayyad, som har holdt Sekkingstad som gissel siden september i fjor, er løsepenger for utenlandske gisler en viktig inntektskilde.

– Det er kriminalitet, men også politikk. De bruker løsepenger for å kjøpe tilhengere og sikre seg kontroll over områder, sier en av Norges fremste eksperter på forholdene sør på Filippinene, antropologen Arne Røkkum, til NTB.

I april og juni ble de to canadierne John Ridsdel og Robert Hall, som ble bortført sammen med Sekkingstad, funnet halshugget etter at krav om løsepenger ikke ble oppfylt.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer