- Det ble opprettet en korrupt sidekanal

Den korrupte kanalen involverte toppledelsen i Yara, mener Økokrim.

- KORRUPT KANAL: Førstestadsadvokat Bård Thorsen og aktor Marianne Djupesland i Oslo tinghus mandag hvor rettsaken mot fire tidligere toppsjefer i Yara startet. - Det ble også opprettet kontakt på siden av forhandlingene. En sidekanal som involverte toppledelse på begge sider av forhandlingene. Tiltalen bygger på at denne sidekanalen er korrupt, sier Thorsen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
- KORRUPT KANAL: Førstestadsadvokat Bård Thorsen og aktor Marianne Djupesland i Oslo tinghus mandag hvor rettsaken mot fire tidligere toppsjefer i Yara startet. - Det ble også opprettet kontakt på siden av forhandlingene. En sidekanal som involverte toppledelse på begge sider av forhandlingene. Tiltalen bygger på at denne sidekanalen er korrupt, sier Thorsen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fire tidligere toppledere i Yara står tiltalt for grov korrupsjon i Oslo tingrett, i det som betegnes som den største korrupsjonssaken i Norge noensinne.

Det dreier seg om korrupsjon på titalls millioner kroner i Libya og India fra 2007. Strafferammen for grov korrupsjon er på ti års fengsel.

Alle de fire tiltalte Yara-toppene erklærte seg ikke skyldige etter tiltalen i Oslo tingrett i formiddag.

Aktoratet startet i ettermiddag innledningsforedraget der de gir et riss av Libya-saken, som er den delen av korrupsjonstiltalen med det største pengevolumet. Ifølge Økokrim skulle det gå fem millioner dollar fra Yara-sfæren til Mohamed Ghanem, sønnen til Libyas oljeminister Shukri Ghanem.

- Korrupt kanal - Yara ønsket å inngå en joint-venture med National Oil Corperation (NOC), som dreide seg om felles drift og eierskap av gjødselfabrikk. Forhandlingene startet i 2004, og ble avsluttet i 2009. Det er Økokrims oppfatning at avtaleforhandlingene gikk langs to spor, sier førstestatsadvokat i Økokrim, Bård Thorsen.

- Ett offisielt spor, med forhandlingsdelegasjon mot forhandlingsdelegasjon, der det foregikk ordinære forhandlinger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.