I ASKESKYEN: Haukur Snorrason og  Hedda Bjørk Gisladottir havnet midt inne i askeskyen. - Det ble plutselig helt mørkt, forteller de. Foto: Gunnar Andrésson /Frettabladid
I ASKESKYEN: Haukur Snorrason og Hedda Bjørk Gisladottir havnet midt inne i askeskyen. - Det ble plutselig helt mørkt, forteller de. Foto: Gunnar Andrésson /FrettabladidVis mer

- Det ble plutselig helt mørkt, som om det var midt på natta

Slik opplever de asken på Island.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Vulkan-asken fortsetter å lamme flytrafikken over store deler av Europa, men på Island er deler av befolkningen betydelig mer berørt.

- Det er ganske spesielt for slik som vinden er nå så er 90 prosent av Island nesten uberørt av utbruddet. For 10 prosent av Island derimot er det ganske dramatisk, Urdur Gunnarsdotttir, pressetalsmann for utenriksministeren til Dagbladet.

Sør for vulkanen er det så mye aske i lufta at det er helt mørkt, også på dagtid.

- Det er fullstendig mørkt fordi asken er så tett. Folk her er ikke blitt evakuert, men de er blitt oppfordret til å holde seg inne og å holde vinduene igjen. De kan ikke kjøre bil, siden det ikke er noe sikt, og hadde de ønsket å være utendørs så hadde det vært svært ubehagelig, forteller Gunnarsdottir.

- Som snøstorm
Hedda Bjørk Gisladottir og mannen Haukur Snorrason var blant de første som fikk asken over seg.

Det gjorde inntrykk, selv om  islendingene er vant til vulkansk aktivitet.

I DAG:  Røyken velter fortsatt ut fra Eyjafjallajökull. Islendingene som bor sør for vulkanen må holde seg innendørs: Foto:   AFP PHOTO / HALLDOR KOLBEINS
I DAG: Røyken velter fortsatt ut fra Eyjafjallajökull. Islendingene som bor sør for vulkanen må holde seg innendørs: Foto: AFP PHOTO / HALLDOR KOLBEINS Vis mer

- Det var ganske skummelt. Røyken startet som en svart sky vi kunne se i horisonten. Så kom den nærmere og nærmere. Etter en liten stund var det som om det la seg et lett mørke over oss. Så plutselig var de helt mørkt som om det var midt på natten, forteller Haukur Snorrason til Dagbladet.

De gikk ut for å oppleve naturkreftene, men det var ikke mulig å være ute i mer enn to minutter.

- Da orket vi ikke mer. Det var som å være inne i en snøstorm. Asken dekket ansiktene våre slik at vi ble helt svarte og det hang seg i håret, forteller han.

Ekteparet holdt seg innendørs natten igjenom. Morgenen etter hadde vinden endret retning, og de kom seg inn til Reykjavik.

Nå er de mest bekymret for at de ikke skal komme seg tilbake igjen.

- Nå er det de som bor sør før vulkanen som har det ille, så vi ville gjerne dratt tilbake. Dessverre så har flommen ødelagt brua som vi må over for  å komme oss dit, så foreløpig må vi oppholde oss i Reykjavik, sier han.

Måtte forlate gården
Også norsk-islandske Ólafur Eggertsson har måtte evakuere. Torsdag kveld måtte han forlate gården sin på grunn av flom, ifølge NTB. Totalt er 20 gårder evakuert på grunn av flomfaren.

- Vinden snudde fredag og asken veltet inn over gården. Ute kan man ikke se en meter foran seg. Det kan være farlig å bevege seg ute på grunn av lynnedslag fra askeskyen, forteller Eggertssons svigersønn Ólafur Stefansson til NTB.

ASKE:  Asken ligger tett på bakken enkelte steder. Bildet er fra ondag: Foto: AP Photo/Omar Oskarsson/Scanpix
ASKE: Asken ligger tett på bakken enkelte steder. Bildet er fra ondag: Foto: AP Photo/Omar Oskarsson/Scanpix Vis mer