Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det ble satt en pris på mitt hode

Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra måtte få voldsalarm etter at en gruppe ekstremister utlovte en dusør på hennes hode.

HVERDAG UTEN TRUSLER: Forsvarer Vibeke Hein Bæra gleder seg over at hverdagen er på vei tilbake. Her er hun utenfor Skien fengsel i forbindelse med overflyttingen av Anders Behring Breivik i juli.  Foto: Per Flåthe/Dagbladet
HVERDAG UTEN TRUSLER: Forsvarer Vibeke Hein Bæra gleder seg over at hverdagen er på vei tilbake. Her er hun utenfor Skien fengsel i forbindelse med overflyttingen av Anders Behring Breivik i juli. Foto: Per Flåthe/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bæra fikk vite av sine barns venner at det fantes en drapstrussel med en pris på hennes hode.

- Det skapte frykt hos barna mine, og det opplevdes som veldig ubehagelig, sier hun til NRK.

Til Dagbladet forteller Bæra at dette skjedde for ett år siden, kort tid etter at hun hadde takket ja til å bistå Geir Lippestad som forsvarer.

- Det var en veldig konkret trussel, hvor det var satt et bestemt beløp på mitt hode. Jeg anmeldte det umiddelbart til politiet, sier Bæra til Dagbladet.

Måtte ha voldsalarm Etter møter med politiet i Oslo og i Telemark, skal flere personer ha blitt tatt inn til avhør. Bæra ble utstyrt med voldsalarm.

- Dette var i en intens periode for meg, hvor jeg i terrorsaken hadde mye å sette meg inn. Derfor vet jeg lite om hva slags miljøer som kom med trusselen, utover at det var veldig konkret, sier Bæra.

Forsvareren har i løpet av saken mottatt trusler både ansikt til ansikt, som tekstmeldinger og på telefon.

- Det var jeg forberedt på da jeg takket ja til oppgaven. Det er ikke merkelig at det er mye følelse i en slik sak, det skulle bare mangle, sier hun til Dagbladet.

Som tidligere omtalt har forsvarer Geir Lippestad også blitt utsatt for en rekke trusler. Blant annet ble sykkelbremsene kappet av. Ved et tilfelle fant Lippestad fremmede menn på kjøkkenet.

- Jeg blir satt helt ut Men en ting var Bæra ikke like forberedt på da hun takket ja til å forsvare landets verste massemorder:

- Vi var ikke forberedt på alle de hyggelige tilbakemeldingene vi får. Jeg blir helt satt ut av dem, sier hun.

Og legger til:

- Alle de hyggelige ordene gjør det lettere å bære ubehagelighetene. Når det er sagt: Det er ikke slik at det har vært et forferdelig år. Truslene har ikke vært vår hverdag. Vi er for det meste omgitt av veldig, veldig hyggelige mennesker, sier Bæra til Dagbladet.
 
Ny hverdag Etter over ett år er det slutt. Da Breivik fredag formelt frasa seg muligheten til å anke dommen fra tingretten, avsluttet også forsvarerne sitt oppdrag.

Nå fyller Bæra hverdagen med nytt innhold.

- Det er en overgang, men jeg er veldig glad for å være tilbake til normalen, sier Bæra.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media