MISTET MAT OG MEDISINER: Da israelske styrker bombet FNs mat- og medisinlager gikk det aller meste tapt. Foto:AFP/ MOHAMMED ABED/SCANPIX
MISTET MAT OG MEDISINER: Da israelske styrker bombet FNs mat- og medisinlager gikk det aller meste tapt. Foto:AFP/ MOHAMMED ABED/SCANPIXVis mer

- Det ble skutt fra FN-bygningen

Derfor bombet Israel mat- og medisinlager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Detble skutt fra FN-bygningen i Gaza. Og derfor valgte israelerne å bombe bygningen tidligere i dag. Det skriver Haaretz.

Mat og medisin brant
Talsmann Chris Gunness for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) sa tidligere i dag at bygningen trolig ble truffet av fosforgranater.

Denne type våpen brenner med svært høy temperatur, og fører ofte til store branner. Mye røyk i området gjorde det vanskelig å se hva som foregår på stedet. Hele mat- og medisinlageret gikk tapt i brannen.

Sto skolerett
Israels forsvarsminister Ehud Barak måtte i dag stå skolerett for en rasende Ban Ki-moon etter at israelske styrker hadde angrepet FNs bygninger i Gaza.

Barak sa til Ban at angrepet var en stor feil og at han så alvorlig på saken. Han lovte at det ikke skulle gjenta seg og at israelerne skulle ta hensyn til Fns bygninger og personell som befinner seg i Gaza.

Da Ban skulle møte statsminister Ehud Olmert ble han informert om skuddene fra FN-bygningen.

- Vi vil ikke at dette skal skje igjen. Og jeg vet ikke om du vet det, men Hamas angrep inne fra UNRWA-bygningen under den humanitære våpenhvilen, sa han til generalsekretæren.

Rasende generalsekretær
FNs generalsekretær kom til Tel Aviv i dag i et forsøk på å oppnå fred mellom partene. Den ellers så lavmælte Ban gikk hardt ut mot Israel da han ble gjort kjent med bombeangrepet.

- Vi er skrekkslagne og krever full etterforskning, var Bans klare melding til de israelske lederne.

I dag er det 20 dager siden Israel startet angrepene mot Gaza. Hensikten med angrepene var å tvinge Hamas i kne og få stoppet Hamas-rakettene som mange ganger daglig blir skutt inn i Israel. 13 israelere har blitt drept siden angrepene startet. Ti av dem er soldater.

Til nå er nærmere 1100 palestinere drept i angrepene. 670 av dem er kvinner og barn. Dagens kamper har vært de noen av hardeste siden krigen starte lørdag 27. desember.

RASENDE: FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer dagens angrep på FN-bygningen i Gaza by. Israels stastminigser Ehud Olmert forklarte at israelske styrker ble beskutt fra bygningen i forkant av angrepet. Foto: EPA/MOSHE MILNER/SCANPIX
RASENDE: FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer dagens angrep på FN-bygningen i Gaza by. Israels stastminigser Ehud Olmert forklarte at israelske styrker ble beskutt fra bygningen i forkant av angrepet. Foto: EPA/MOSHE MILNER/SCANPIX Vis mer

I tillegg til bombingen av FNs bygning ble også sykehuset Al-Quds i Gaza by bombet da det kom i skuddlinjen i bakkekampene mellom israelske soldater og Hamas.

Hamas-topp drept
Hamas' innenriksminister Saeed Sayyam ble drept under ett av angrepene i dag, ifølge CNN.

Hans sønn og bror ble også drept i angrepet. Det israelske forsvaret bekrefter at han ble drept under et angrep mot en bygning i Jabalya nord for Gaza by.

To andre Hamas-topper skal også ha vært i bygningen.

Ingen steder er trygge
Flere ganger har Israel droppet store ladninger med flyveblader over det svært tettbefolkede Gaza. På flyvebladene får innbeyggerne beskjed om å komme seg vekk. Men etter dagens angrep har de snart ingen steder igjen å dra for å leve noenlunde trygt. I FNs lagerbygning var det mer enn 700 palestinere.

- Lagerbygningene var den siste sikre bastionen. Rundt 700 sivile hadde søkt ly der inne. Hvor skal de nå dra? Hvor skal vi evakuerer dem? Ikke noe sted i Gaza er trygt nå, sa talsmann for UNRWA Johan Eriksson til Dagbladet.no tidligere i dag.

Begynte å gråte
Ola Skuterud er delegasjonsleder for det internasjonale Røde Kors-forbundet til de palestinske områdene.

Han fortalte til Dagbladet.no at han gråt da han fikk høre at sykehuset til Palestinsk Røde Halvmåne i Gaza ble truffet av israelske bomber i dag.

- Dette er det totale vanvidd. Jeg er sjokkert og har ikke ord for det. Jeg har mange ganger sagt at situasjonen ikke kan bli verre her. Men så blir den bare det, sier Skuterud til Dagbladet.no.

Udetonert bombe på sykehuset
I tillegg til bombene som eksploderte på Røde Halvmånes lokaler, skulle det ifølge Skuterud henge en udetonert bombe på en av sykehusets vegger.
 
- Vi måtte evakuere 35 pasienter, hvor de fleste var barn. De er nå evakuert ned til grunnplanet. Nå er rundt 500 personer der, hvor de føler det er sikrest å være, sa Skuterud.
 
- Vi i Røde Kors-bevegelsen er ganske sjokkert. Vi fryktet det verste i denne krigen, men dette er enda verre, sier han.

GRÅT: Ola Skuterud er delegasjonsleder for det internasjonale Røde Kors-forbundet til de palestinske områdene. Han begynte å gråte etter at et sykehus ble bombet i dag.  Foto: Martin Skjæraasen / SCANPIX
GRÅT: Ola Skuterud er delegasjonsleder for det internasjonale Røde Kors-forbundet til de palestinske områdene. Han begynte å gråte etter at et sykehus ble bombet i dag. Foto: Martin Skjæraasen / SCANPIX Vis mer
BLE BOMBET: En ansatt ved Al-Qouds-sykehuset i Gaza viser fram restene av en bombe etter dagens angrep. Flere hundre mennesker har søkt tilflukt på sykehuset i et lite håp om å finne trygghet. Foto: AFP/SCANPIX
BLE BOMBET: En ansatt ved Al-Qouds-sykehuset i Gaza viser fram restene av en bombe etter dagens angrep. Flere hundre mennesker har søkt tilflukt på sykehuset i et lite håp om å finne trygghet. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer