- Det ble veldig, veldig stille

Elever og lærere på Ytre Herøy ungdomsskule sammen i sorgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Først ble det veldig, veldig stille. Så kom sorgreaksjonene.

Slik beskriver rektor Sølvi Lillebø Remøy starten på arbeidsdagen sin på Ytre Herøy ungdomsskule i dag. Hun samlet alle de 220 elevene til et fellesmøte. En elev på skolen - en 14 år gammel gutt - er savnet etter skipstragedien ved Shetland.

Hun kom med informasjonen hun hadde fått av rederiet og bekreftelsen som måtte på bordet: en gutt i elevenes midte er savnet.  Allerede i går kveld begynte elever å ringe henne for å spørre om hun visste noe om medeleven eller andre. Derfor tilbrakte hun deler av natten hos rederiet.

- Det sier seg selv hvor vanskelig dette er for alle her på skolen når en av våre egne er savnet. I tillegg er dette en tragedie som berører hele lokalsamfunnet på 5 - 6 000 mennesker her i Fosnavåg. Det er mange elever berørt, som har familie, naboer eller venner som er savnet eller omkommet, sier Sølvi Lillebø Remøy til Dagbladet.no.

- Vurderte dere å stenge skolen i dag?

-Tvert i mot, det er i slike situasjoner det er viktig å være sammen i sorgen. Det har ikke vært vanlig undervisning. Elever og lærere har vært sammen i mindre grupper og enkeltvis. Mange har kommet til meg og lærerne for å prate enkeltvis. Og det er helsepersonell fra kommunen her som har kunnskap i å håndtere slike situasjoner. Jeg tror ikke noen har gått hjem. Vi blir her som vanlig til klokka 14.

- Men i morgen er det ikke skole - hva gjør dere nå i de stille dagene før skoleuka begynner igjen mandag?

- Klokka 17 er det et åpent møte i Herøy kirke der mange av elevene nok vil komme. I kirken skal de pårørende først samles klokka 14. Og kommunen har beredskap hele helgen.

 SKOLEDAG:  De 220 elevene ved Ytre Herøy ungdomsskule var på plass i dag, selv om det ikke var vanlig undervisning. Foto: Herøy kommune.
SKOLEDAG: De 220 elevene ved Ytre Herøy ungdomsskule var på plass i dag, selv om det ikke var vanlig undervisning. Foto: Herøy kommune. Vis mer

- Har du vært borte i situasjoner tidligere som ligner på dette?

- På våre kanter har vi erfaring  med folk som er savnet og blir borte på havet. Men jeg har ikke erfaring med noe som dette, sier rektor Sølvi Lillebø Remøy.

VÆRE SAMLET: På slike dager er det viktig å være samlet i sorgen, sier rektor Sølvi Lillebø Remøy. Det var aldri snakk om å avlyse skoledagen i dag.