Dødsfallene i Spydeberg:

- Det blir aldri bra nok

Søndag ble 16-åringene Mina Alexandra og Mille Andrea Hjalmarsen funnet døde i Spydeberg, av det som etterforskes som overdosedødsfall. Ungdomskontakt i Indre Østfold, Vegard Halvorsen, erkjenner at de i likhet med andre kommuner har utfordringer knyttet til ungdom og rus.

SLT-koordinator: Vegard Halvorsen kjenner godt til ungdomsmiljøene i Indre Østfold. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SLT-koordinator: Vegard Halvorsen kjenner godt til ungdomsmiljøene i Indre Østfold. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ASKIM/OSLO (Dagbladet): Politiet mistenker at tvillingene døde som følge av en narkotikaoverdose. Jentene, som var tilknyttet en institusjon i området, ble meldt savnet derfra kort tid før dødsfallene.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra den aktuelle institusjonen, men de har foreløpig ikke kunnet uttale seg.

Vegard Halvorsen har jobbet med ungdom i Indre Østfold kommune siden 1996. Han er SLT-koordinator, «samordning av lokale rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak». Kommunen opplyser at de samarbeider tett med politiet, gjennom Halvorsen og ungdomsteamet.

Halvorsen og leder for familiesentralen, Gunvor Halstvedt, møter Dagbladet på ungdommens helsestasjon i Askim. Det har gått tre dager siden jentene ble funnet døde, og kommunen er sterkt preget av hendelsen.

Halvorsen og Halstvedt understreker at de uttaler seg på generelt grunnlag, og ikke om de to søstrene spesifikt.

- Større aksept

Halvorsen erkjenner at det har vært en endring når det kommer til ungdom og rus den siste tida.

- Vi kan se en endring de siste åra. Det er større aksept av illegale rusmidler - spesielt cannabis, sier han til Dagbladet.

Hva ungdommen bruker av illegale rusmidler har også endret seg. MDMA, GHB, cannabis og kokain er rusmidler som i større grad benyttes, sammenliknet med tidligere, ifølge Halvorsen.

ASKIM: Gunvor Halstvedt og Vegard Halvorsen i Indre Østfold kommune kjenner kommunens ungdommer bedre enn mange. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ASKIM: Gunvor Halstvedt og Vegard Halvorsen i Indre Østfold kommune kjenner kommunens ungdommer bedre enn mange. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Jeg ser også den endringen. Men jeg har også vært med og jobbet som utekontakt i gamle Askim, og da kunne tilstandene være mye verre. Det var diverse andre rusmidler, i tillegg til flere ungdommer som brukte det enn hva som er tilfelle nå, påpeker han.

Kommunen har også utfordringer knyttet til større ansamlinger av ungdom. Dagens ungdom forflytter seg mer enn før, og han trekker fram besøkende fra steder som Follo, Oslo, Eidsvoll og Asker.

- Vi har hatt en del utfordringer med mange ungdom som samler seg på samme plass og fester. Vi vet at dette skjer, og ungdommene vet at de ikke skal - men vi kan ikke fysisk stenge av områdene.

- Blir aldri bra nok

Dagbladet har vært i kontakt med innbyggere i kommunen, som trekker fram steder rundt togstasjonen som samlingsplasser for ungdommene. Enkelte har også uttrykt frustrasjon over at kommunen ikke gjør nok for å forebygge rus blant de unge, noe Halvorsen sier seg enig i.

- For meg blir det aldri bra nok, og det gjør det heller ikke for dem som står oppi det. Jeg har stor sympati for ungdom som har gått over flørtefasen med rus, og mer eller mindre har blitt avhengige av det man forbinder med illegale rusmidler, sier han.

Halstvedt opplyser at de som følge av den tragiske hendelsen har styrket det tverrfaglige tilbudet rettet mot ungdommen.

- Vår rolle er å følge opp dem med sorg, eller som av ulike grunner trenger tjenestene våre. Vi har åpnet og helsestasjonen og styrket det tverrfaglige tilbudet. Vi har også oppsøkende virksomhet, og samarbeider bredt på arenaene ungdommen er, sier hun.

- Sterkt preget

Politistasjonssjef Olav Unnestad ved Indre Østfold politistasjon har tidligere fortalt Dagbladet at lokalsamfunnet et preget etter dødsfallene.

- Hele lokalsamfunnet, også vi som lokalt politi, er sterkt preget av dødsfallene. Vår dypeste medfølelse går til de pårørende og jentenes venner og bekjente, uttalte Unnestad og fortsatte:

- Vi er opptatt av at Indre Østfold skal være en god kommunene å bo og vokse opp i, og vil sammen med kommunen fortsette vårt forebyggende arbeid for å gjøre vårt beste til at slike tragiske hendelser ikke skjer igjen, sa han.

To menn er siktet i forbindelse med saken, én for uaktsomt drap og én for salg av narkotika og for å ha hensatt jentene i hjelpeløs tilstand. Begge mennene ble varetektsfengslet denne uka.

En tredje jente var på adressen da politiet kom til stedet. Hun ble kjørt til sykehus for behandling etter inntak av narkotisk stoff.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer